Kroatien och Slovenien, försommar med gröna berg och vatten, 28 maj – 8 juni

2017-10-27

För dig som utöver rolig hojåkning på rejält svängiga och kuperade vägar i vackra omgivningar, också gillar naturupplevelser, ett kvällsbad i havet, eller kanske bara att strosa i gränderna i någon av de medeltida städer och byar vi besöker.
Vi börjar resan med att tillsammans ta oss från Helsingborg till Hamburg och nattåget till Wien. Mellan Wien och Slovenien kör vi mest motorväg. I övrigt håller vi oss nästan bara på fina, mindre vägar. Förutom Kroatien och Slovenien kör vi genom vackra delar av Bosnien. Vi besöker gröna naturområden i bergen, kör längs Adriatiska havet, och bor två nätter på ön Cres. Det här är resan för dig som vill se mer av Kroatien än badstränder.

Resan genomförd!

SMC Travel resevillkor

Reseprofil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

 

Pris
Förare: 13 500 kronor 
Passagerare: 11 000 kronor
Enkelrum: Möjlighet till enkelrum finns som tillval på en del resor. Kontakta guiden för denna resa om du har det önskemålet, och för prisuppgift. Eventuellt enkelrumstillägg faktureras separat.

I priset ingår
- Färja Helsingborg-Helsingör, Rödby-Puttgarden, tur och retur
- Tågresa, del i fyrbäddshytt, MC och bagage, Hamburg – Wien tur och retur
- Nio nätters boende i dubbelrum på små hotell och B&B, inklusive frukost
- Färja Cres
- Motorvägsavgifter i Österrike
- Guidning

I priset ingår inte
- Motorvägsavgifter i Kroatien
- Mat och dryck (förutom frukost, som ingår)
- Inträden

Läs mer om resan dag för dag.

Allmänt om resan
Resan är för dig som utöver rolig hojåkning på rejält kurviga och kuperade vägar i vackra omgivningar, också uppskattar naturupplevelser, ett kvällsbad, eller kanske bara en promenad i gränderna i någon av de medeltida byar vi besöker. Två nätter bor vi nära havet, men någon badresa är det inte. Tyngdpunkten ligger på MC-körning. Vi kör i behagligt tempo och kommer fram till våra hotell i god tid för middag och trevligt umgänge.

De första och sista dagarna av resan kör vi mest motorväg, men i övrigt håller vi oss på mindre, asfalterade vägar. Någon kort sträcka av resan kan vara grusväg, men då finns asfalterade alternativ för den som vill. Motorvägsavgifter i Kroatien betalas med kontanter eller kort av deltagarna själva i betalstationer efter vägen. På motorväg håller vi ca 120 km/t, på övriga vägar hastighetsbegränsningarna. Resan är lämplig för körning med passagerare.

Vi bor bekvämt på små hotell och B&B i dubbelrum där frukost ingår.  På tåget är standarden enklare, vi sover fyra i varje hytt. Frukost ingår även där. Tillgången på tågplatser är begränsad och behöver bokas så snart som möjligt. Vi hoppas därför att vi får in era anmälningar tidigt. Vi reserverar oss för eventuellt slutsålda platser på tåget. Resan omfattar tolv dagar, förutom din egen resa till och från Helsingborg. Innan resan kommer du att få GPS-filer med de olika dagarnas planerade rutter. 

Körkunskaper
För att få ut mesta möjliga av resan bör du ha god erfarenhet av MC-körning och gilla körning på kurviga, smala, och ibland branta vägar. Det går mycket bra att ha passagerare med. Vi ser gärna att det blir flera motorcyklar med två personer. Passagerare som vill avstå transportsträckorna genom Sverige, Danmark och Tyskland, kan ansluta och avsluta i Wien. Vi passerar även nära flygplatserna i Ljubljana och Zagreb, så det går bra att kliva på respektive av också där. 

Deltagarnas ansvar
- Giltigt körkort.
- Giltigt pass. För inresa i Bosnien räcker ditt vanliga pass, men det måste vara giltigt minst tre månader efter inresan dit.
- Registreringsbevis i original:
- Det gröna försäkringskortet, som du beställer hos ditt försäkringsbolag.
- Bevis om reseförsäkring (kolla ditt rese- och avbeställningsskydd genom hemförsäkring eller vid kortbetalning. 
- Försäkringskassans sjukförsäkringskort  
- Vaccination mot hepatit A rekommenderas av sjukvården. 

Frågor om resan
Kontakta Stig Larsson, telefon: 070-252 1644 eller e-post. 

Guider i Kroatien
Stig Larsson bor i Mora, och kör efter många år med BMW numera Moto Guzzi. Stig älskar att resa, särskilt med MC, och har ägnat många semesterveckor åt att besöka olika delar av Europa, både med och utan hoj. Favoritmålen nu är Kroatien, Slovenien och Bosnien.  Det Stig vill ha ut av resor är naturupplevelser, historia, och god mat. Stora städer undvikes. Som SMC-guide delar han gärna med sig av  favoritställen, och gillar det trevliga sällskap och glada umgänge som gemensamma resor ger. Stig hoppas att ni ska glädjas lika mycket som honom över roliga vägar, gröna berg med grå byar, och vidsträckta vyer över vackra landskap.

Per Brodén bor i Borlänge och jobbar i elbranschen. Han tänkte skaffa motorcyckel då han fyllde 18år men det blev bil istället p g a jobb och barn. Drömmen har dock alltid funnits där och när yngste sonen ryckte in i lumpen 2004 så blev det MC-köp, en Yamaha Virago för lite fikaturer trodde han då. Det blev byte till en Yamaha XJ900 S och då kom också intresset för lite längre resor. 2008 inköptes en Yamaha FJR 1300 och en anmälan gjordes till SMCs resa till Toscana - efter det är Per fast. Det har blivit en långresa varje år och idag har han kört MC i 22 länder. Per tycker att motorcykel är underbart sätt att resa på. Samtidigt träffar man mycket trevligt folk och kommer till platser man aldrig skulle besöka på egen hand eller på charterresa. Per är också intresserad av musik och whisky. 


Till vänster: Stig Larsson, Mora    Till höger: Per Brodén, Borlänge

Klicka på bilderna för större format


Vattenfall i Una nationalpark


Minnen från inbördeskriget


Gränsövergång


Triglavmassivet, Slovenien