Härliga Hälsingland 2 - 8 juli

2022-11-02

Hälsingland är bra på turism och vacker natur. Men här finns också fina mc-vägar, vackra vyer och framförallt trevliga sevärdheter. Du hittar dock inga bergspass som i alperna, inga kurviga vägar med knäskrap eller vyer där man hissnar, men så många andra pärlor!

Vi utforskar Hälsingland i lugnt tempo och tanken är att åka till olika väderstreck varje dag. Detta är en resa som passar alla, kanske särskilt dig som gillar touring. Varje dag innefattar att guiderna berättar lite mer om dagens utflyktsmål och lite kuriosa och sägner från Hälsingland.

Boka resan här

SMC Resevillkor

Resans profil

Klicka här för att komma till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-Körning och Natur.

Resans pris
Förare/passagerare: 7 500 kr


I resans pris ingår:

- 6 övernattningar i tvåbäddsrum
- Frukost vid samtliga övernattningar
- Middag första kvällen
- Guidning på Fågelsjö Gammelgård
- Guider

Ingår inte i resans pris:

- Bensin och andra MC-kostnader.
- Övriga måltider och fika
- Entrékostnader till sevärdheter

Om resan
Vi kommer att bo på Borr Vandrarhem B&B i Ljusdal hela veckan och här träffas vi söndag eftermiddag den 2 juli. Vårt boende både är och ligger otroligt vackert och det finns gott om grönytor att hänga på. Vi bor i dubbelrum med gemensam toa och dusch i korridoren, frukost är inkluderat i priset.

De flesta dagar innebär avfärd ca 9.00-10.00 och hemkomst sen eftermiddag/kväll. Denna resa är inget för dig som vill åka fort och träna knäskrap. Vi kommer att anpassa resmålen lite efter vad deltagarna har för önskemål. Det vet vi mer om när vi lärt känna varandra vid middagen första kvällen.

Det kommer att finnas middag på vandrarhemmet första kvällen. Gemensam middag ca kl 18.00 på vandrarhemmet den 2 juli. Övriga dagar tar vi oss in till centrala Ljusdal och väljer någon trevlig restaurang där. Från vandrarhemmet in till centrum är det ca 3 km. Man kan ta en promenad, eller såklart ta hojen, men vi jobbar på att försöka ordna så det finns skjuts för de som vill.

Vägarna vi ska åka på har bra standard, endast asfaltvägar förutom möjligen någon kortare snutt på grus. Det spelar ingen roll vilken typ av hoj du kör och vi kommer att köra i lugnt tempo. Längsta dagsetapp är ca 30 mil.

Vi kommer att åka till följande resmål:

Fågelsjö Gammelgård
Fågelsjö Gammelgård är en välbevarad kulturmiljö med anor från den finska invandringen på 1600-talet. Vi åker från Ljusdal via Sveg. Därefter fortsätter vi resan mot Fågelsjö och Gammelgården, där vi får en guidning. Under resan mot Sveg kommer vi att passera det brandhärjade området för skogsbranden i Hälsingland 2018.

Mellanfjärden
Vi åker ut till kusten vid Hudiksvall och åker norrut och njuter av vyerna vid havet. Vi stannar där vi har lust, det finns hur många pärlor som helst här; Hölick, Stocka, Rönnskär, Sörfjärden m.m. Vi fortsätter till Gränsfors där handsmidda yxor och blomkrukor tillverkas på Gränsfors Bruk. Lite svårt att få med några krukor hem kanske... Genuint hantverk kan vi lova i alla fall!

Järvsö
Besök på djurparken Järvzoo med sina Nordiska djur. Vandring på trätrottoar ca 3 km, men promenaden passar även den mest otränade, det finns dessutom gott om viloplatser. Förhoppningsvis får vi se bl.a varg, björn, myskoxe, järv och olika fåglar.

Från djurpark till Hälsinge kulturarv; Om intresse finns så besöker vi Stenegård i Järvsö. Till Stenegård tar hälsingebor från hela landskapet med sig långväga gäster eller släkten för en dagsutflykt. Stenegård som besöksmål har sin högsäsong under sommarhalvåret. Då öppnar samtliga butiker, matställen, Lill-Babs museum, Barnens Stenegård och Världsarvscentrum.

Efter Stenegård tar vi vägen förbi traktormuséet i Kalv. Inte så mycket körning idag, men vi tar ”Kalvstigen”, som är en populär mc-väg.

Södra Hälsingland/Gästrikland
Vi åker via Bollnäs mot Ockelbo. Väg 272 är något av en favoritväg för knuttar, vi får tyvärr vika av efter halva vägen och åka mot Hagsta och sedan vidare mot Ljusne och Söderhamn. Förslag är att vi äter lunch på någon trevlig fiskrestaurang efter kusten. Därefter åker vi mot Enånger-Iggesund, svänger av mot Ölsund och via Forsa kommer vi till väg 83 och styr kosan mot Ljusdal igen. Veckans längsta tur, ca 30 mil.

Femte dagsturen planeras under veckan och deltagarna får gärna ha egna förslag.


Deltagarens ansvar
- Giltigt körkort
- Försäkring, kolla rese-och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Frågor om resan
Kontakt Mia, telefon 070-538 06 85 (efter 16.00) eller mail.

Våra guider på resan

Mia ”Emo” Olsson. Ursprungligen från Ljusdal, men bor numera i Sälen. Social och pratsam sedan födseln. Tog mc-kort -91 och har varit aktiv knutte sedan dess. Har rest en hel del i Europa och vill hemskt gärna tillbaka till Skottland! Har varit på tre SMC-Travelresor som hon uppskattat mycket, både för den härliga mc-körningen och samvaron på kvällarna. Kör Triumph. Aktiv i SMC Gävleborgs styrelse. Är också den som lätt hittar till alla Hälsinglands kaféer eftersom hon älskar att fika!

Christer Dismats, Emos sambo. Sälenbo som blev övertalad - av gissa vem - att börja övningsköra på mc, och sommaren -22 inköptes första hojen. Hojkortet kommer troligen att fixas 2023. Christer är en riktig ”Mr Handy man” och klurar ut det mesta när han stöter på problem. Har varit med på en SMC-resa till Tyskland och fick mersmak. Christer är ”på G” kan man säga, vad gäller att köra motorcykel och allt däromkring.

Vi bor på Borr Vandrarhem.

Hälsingland är väldigt vackert!

Mellanfjärden vid kusten utanför Hudiksvall

Fågelsjö gammelgård, Amerikahuset med Fågelsjöhästen i förgrunden.