Ostkanten 2.0 - En smakbit av Sverige 13 - 16 Maj

2020-11-10

Mc-touring ska vara behagligt och varje dag innehålla vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. Den populära resan Ostkanten har nu uppdaterats till en ny rutt. Vi kör en 4-dagarstur i östra Mellansverige och rundar Vättern. Kurviga, vackra vägar och det vackra svenska landskapet, hög klass på boende och mat gör denna tur till en underbar upplevelse att njuta av. Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

Resan flyttad till 26-29 augusti p g a corona.

Boka resan här  

SMC Resevillkor

Resans profil

Klicka här för att komma du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare/passagerare: 6 800 kronor
Enkelrumstillägg: 900 kronor

I priset ingår
- Tre övernattningar med del i dubbelrum, god hotellstandard
- Halvpension, d.v.s. tre frukostar och tre 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
- Inträden
- Guidning

I priset ingår inte:
- Övrig mat, fika och måltidsdryck
- Bensin

Dag 1, torsdag 13 maj
Vi samlas senast kl 8 vid Hallunda, söder om Stockholm för att börja vår resa med att ta oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Vårens grönska, glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder fina mc-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Nyköping innan vi fortsätter till Getå och platsen för Sveriges största järnvägsolycka. Efter en lunch i Norrköpingstrakten ger vi oss in på det mindre vägnätet i Östergötland och norra Småland. Vi fortsätter till Västervik och checkar in på vårt första hotell, Centralhotellet. Den gemensamma middagen äter vi på en restaurang som ligger 10 minuters promenad från hotellet.

Dag 2, fredag 14 maj
Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Dagen börjar med att vi kör en bit på E 22 innan vi besöker en större lantgård med modern mjölkproduktion. Där får vi en guidning och ser hur kossorna har det. Därefter blir det huvudsakligen småvägar i Småland på väg till Huskvarna. Efter lunch besöker vi Huskvarna Museum. Där finns ”allt”, från symaskiner och vedspisar till motorcyklar och vapen. Vi hittar andra vägar än E4 när vi kör till dagens mål; Gränna. Där kommer vi att bo på Gyllene Uttern, Sveriges första motell invigt 1933. Hotellet är byggt i stil av en riddarborg och vi har en härlig utsikt över Vättern när vi äter vår middag.

Dag 3, lördag 15 maj
Vi rundar Vätterns södra spets och beger oss till Habo kyrka, en imponerande kyrkobyggnad som också kallats ”Träkatedralen vid Vättern”. Efter ett fikastopp fortsätter vi upp i skogsområdena på Hökensås.  På eftermiddagen får vi en guidning på Vabergsfortet, en del av Karlsborgs fästning. På väg mot dagens etappmål, Askersund, färdas vi på fina vägar genom Tiveden. Efter att ha installerat oss på Hotell Norra Vättern (som har en relaxavdelning) och pratat igenom dagens upplevelser är det dags för vår sista gemensamma middag.

Dag 4, söndag 16 maj
Via slingrande vägar genom de norra delarna av Kolmården återvänder vi till Södermanland. Fikapaus och lunchstopp finns inplanerat. Vi undviker de större vägarna och tar oss till Södertälje, där resan avslutas.

Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Du delar dubbelrum och det finns dusch och toalett på rummet. Halvpension, med frukost och 2-rättersmiddag, (på fredagen 3-rättersmiddag) ingår i priset. Vi äter tillsammans och pratar igenom dagens resa. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.

Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 24 och 31 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare ”bensträckare” eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika eller lunch. Farten anpassas efter gruppen, men du måste kunna hänga med i trafikrytmen på en Europaväg (som vi nyttjar ibland).

Deltagarnas ansvar
- Giltigt körkort
- Reseförsäkring - kolla ditt rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Vår guide under Ostkanten 
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon:  076-135 93 79, e-post. 

Vem är Hans Eriksson?
Hans Eriksson är guide för våra resor i Sverige. Han är en pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att resa med, till jobbet och privat på olika resor.  Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, till exempel är han ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.

Hans har kört mc i 20 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tog under 2017 steget in i skaran av SMC-guider. 

Du kommer få köra på trevliga och kruviga vägar under resan

 

Vi besöker ett lantbruk där vi lär oss om modern mjölkproduktion

 

Här komer vi köra under Ostkanten 2.0 - En smakbit av Sverige, se pdf-filen


Ingen risk att vi kör omkring på tom mage. God mat utlovas på resan.

 

Vid fika och lunchpauserna finns det gott om tid att umgås med de andra resenärerna