Rumäniens dolda skatter, dag för dag

2018-11-13

Detta blir en resa med många upplevelser av både historia och natur i en mindre känd del av Östeuropa. Reservation för mindre ändringar i rutten beroende på väder (i bergen kan vägar vara avstängda vid oväder).

31aug – 1 sept färja Karlskrona - Gdynia
Vi träffas på kvällen två timmar innan avgång (mer info kommer) på färjeläget i Karlskrona. Vi kör ombord, inkvarteras i hytterna och samlas sedan för en gemensam middag där vi bekantar oss med varandra och har tillfällen att prata om resan.  

1 sept Gdynia - Krakow
Vi äter frukost på färjan och kommer i hamn i Gdynia kl 09.00. Vi kör mot Krakow och satsar på att komma fram till hotellet på kvällen. Vi inkvarteras på rummen och äter middag på en restaurang i närheten. Det blir en transportsträcka på 58 mil, mest motorväg,

2 sept Krakow
Vi har en hel dag i Krakov som vi kan använda till att besöka några sevärdheter som koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. ,Wieliczka saltgruvan eller Schindlers fabrik som ligger bara ca 600m från boendet. Det finns lokala resebyråer som kan boka besök till Auschwitz och saltgruvan med lokal guide eller guidade rundresor i staden. Guiderna kan hjälpa till med bokningar innan avresan. 

3 sept  Krakow - Jablonou nad Turnou
Vi startar morgonen med frukost på hotellet och kör sedan över Tatra bergen mot Slovakien där vi övernattar. Det blir cirka 40 mil genom bergen i fantastiskt landskap med härlig men tuff körning med hårnålskurvor och oanmälda stigningar på 15 procent. På boendet som är ett litet familjeföretag får vi möjlighet till vinprovning med en fin presentation av områdets historia och vintillverkningsprocessen.

4 sept Jablonou nad Turnou - Oradea
Vi startar tidigt och kör från Slovakien genom Ungern ner till Rumänien. Vägen går bara nerför i bergen genom ett vackert landskap och trevliga byar i Slovakien och Ungern. Vi stannar för övernattning i Oradea i Rumänien. Ca 36 mil.

5 sep Oradea
Fria aktiviteter. Det finns möjlighet till utflykt till Pestera ursilor (Björngrottan) åtta mil från vårt boende. Den som vill kan stanna kvar, bada i termalvattenbassängar i närheten av boendet eller få massage och olika kroppsbehandlingar som i Rumänien kostar cirka 20 procent jämfört med Sverige. 

6 sept Oradea - Sighisoara
Vi tar en tidig start på dagen mot Sighisoara, Draculas födelsestad. Det blir ganska tuff körning på väldigt trafikerade vägar genom många byar och genom bergen. Om möjlighet finns besöker vi några sevärdheter på vägen. Målet är att komma fram till Sighisoara där vi kommer att bo på hotell mitt i den medievala borgen. Dagsetapp cirka 30  mil. 

7 sept Sighisoara-Bran
Vi går på stadsvandring i Sighisoara strax efter frukost och kör sedan mot Draculas slott i Bran, 14 mil.  Vi kommer att bo i Bran 3 nätter på ett pensionat 600 meter ifrån Draculas slott. Bran är en gammal rumänsk bergsby med många sköna mc vägar runt omkring. 

8 sept - utflykt till Transfågarasan
Fria aktiviteter. En utflykt startar tidigt på morgonen och styr mot en av det vackraste vägarna i Europa, känd från programmet TopGear , Transfågarasan. Vägens högsta punkt vid Lacul Balea ligger på 2042m höjd. Ca 30 mil. Läs mer om vägen här

9 sept fria aktiviteter eller gemensam utflykt Peles/Brasov
Vi åker till Sinaia och besöker det vackra kungliga slottet Peles under morgonen. Därefter kan vi om vädret tillåter köra en kortare väg upp i Bucegi bergen på nästan 2000 m. Ett annat alternativ är att köra till Brasov och besöka Svarta kyrkan. Brasov är en gammal och välbevarad stad i Transsylvanien med många sevärdheter.

10 sept Bran - Deva
Vi kör till Deva, Anas hemstad där vi kommer att bo 2 nätter. Framme i Deva har vi möjlighet att besöka Rosa huset, ett projekt startat av Furuhöjdskyrkan i Alunda, Sverige för att hjälpa romer. Våra värdar där är paret Radu och Luci som bor i huset 10 meter från romska kolonin. De kommer att förklara för oss hur de arbetar. Valfri aktivitet. 

11 sept Deva – Transalpina- Deva
Valfritt - Vägen Transalpina har öppnats nyligen i Rumänien. Vi åker från Deva öster mot Sebes och börjar åka Transalpina norrifrån. Landskapet är otroligt vacker och vägen bra för det mesta förutom en del i bergen strax innan Transalpinans början. Cirka 42 mil

12 sept Deva - Slovakien
Nu börjar transportsträckorna hemåt. Vi lämnar nu Rumänien och styr mot Slovakien där vi kommer att övernatta, cirka 50 mil. 

13 sept Slovakien– Polen
Vi kör genom Slovakien och återvänder till Polen. Cirka 45 mil

14 sept mot Gdynia
I Gdynia tar vi kvällsfärjan tillbaka till Sverige. Vi äter avskedsmiddag på båten. ca 50 mil. 

15 sept Karlskrona - hem
Vi anländer till Karlskrona tidigt på morgonen. Här säger vi tack och hej och skiljs åt om man inte vill samåka hem med någon. Förhoppningsvis bär vi med oss hem massor av fina minnen, nya intryck och nya vänner för livet. 

Här kommer några bilder från våra tidigare resor Rumäniens dolda skatter