Lofoten med smak av Norrland 15 - 26 juli

2013-11-05

Följ med på ett riktigt MC-äventyr genom de norra delarna av Sverige på väg mot den norska atlantkusten och det fantastiska Lofoten! Vi färdas genom skogslandskap och över stora fjällvidder i det nordligaste av Sverige men vi undviker de stora vägarna och passerar istället orter som Åsele, Rusksele, Glommersträsk m.fl. Vi hinner även med ett besök i Jukkasjärvi innan vi når Lapporten och Riksgränsen.Väl över på norska sidan tar vi oss först upp mot Andöya för att sedan fortsätta vår resa ner mot  Lofoten. Från Lofoten tar vi sedan färjan från Å över till Bodö och fortsätter ner längs Helgelandskusten. Nu tar vi åter sikte mot Sverige och följer Sagavägen in mot Dikanäs. Vi fortsätter på de mindre vägarna och kör mot Saxnäs och Stekenjokk ner mot Stora Blåsjön innan vi till sist når Östersund avslutningen på vår resa. Vi färdas mestadels på asfalt men det kan även bli några grussträckor. Vi övernattar tillsammans i stugor/hytte och förläggning typ vandrarhem.  Det blir många mil så det är bra om du är van att tillbringa hela dagen på din MC men vi kör aldrig längre körpass än 50-70 minuter innan vi tar paus.

 

Resan

Vi samlas i Gagnef tisdagen den 15 juli där vi också har vår första övernattning. På kvällen den 15:e har vi en samling med lite kvällsfika vid 19.30 då vi även ger information om vår gemensamma resa. Efter att vi ätit frukost den 16:e så söker vi oss via små vägar upp genom Dalarna, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland till Sollefteå där vi har vår andra övernattning.

Den 17:e fortsätter vi sedan upp genom landet och passerar ställen som Åsele, Rusksele, Glommersträsk innan vi når Jokkmokk och vår tredje övernattning. Nu har vi haft två dagar med dagsetapper på runt 50 mil men nu börjar vi ta det lite lugnare. Den 18:e fortsätter vi upp efter E45:an mot Kiruna och Riksgränsen, men innan vi når ända fram så stannar vi till och kikar på Jukkasjärvi i sommarskrud och utan ishotell, eller? Vi fortsätter sedan mot Riksgränsen och här har vi nu vår fjärde övernattning. Nu har vi den 19 juli och det är dags att passera gränsen till Norge och ta oss över fjället ner mot fjordlandskapet. Vi fortsätter nu ut mot den härliga arkipelagen av öar i Atlanten och satsar först på Andöya och Andenes där vi har nästa övernattning. Vi fortsätter sedan ner efter den fantastiska västra sidan av Andöya ner mot Ofoten innan vi till sist når Lofoten och Svolvaer där det åter är dags att slå nattläger. Här har vi nu två övernattningar med möjlighet till härliga utflykter runt det vackra Lofoten. Kanske ett besök på Borg och vikingamuseet. Innan vi lämnar Lofoten för denna gång så tar vi oss ända ner till Å längst ut vid vägs ände. Härifrån tar vi sedan färjan från Moskenes över till Bodö.

Från Bodö tar vi oss sedan den korta biten till Saltstraumen där vi har ytterligare en övernattning. Här får vi också möjlighet att kolla in världens kraftigaste malström när nästan 400 miljoner kubik vatten passerar över fjordtröskeln ut eller in från havet! Nu har vi nått den 23 juli och det är dags att följa Kystriksveg 17 längs Helgelandskusten, Skandinaviens havsörnsrikaste område, ner till Nesna där vi har vår nästa övernattning. Från Nesna börjar vi nu vår resa hemåt och via Mosjöen tar vi oss nu via Sagavägen in till Sverige igen. Vi kör via Kittelfjäll, Dikanäs och Stalon förbi Trappstegsforsen till Saxnäs där vi nu har vår näst sista övernattning. Den 25:e fortsätter vi sedan över fjället vid Stekenjokk ner mot Stora Blåsjön. Vi kör sedan via Gäddede ytterligare en liten tur genom Norge innan vi kommer ner mot Krokom och Östersund där vi nu avslutar vår resa med en sista övernattning. Den 26:e är det sedan dags att åka åt lite olika håll beroende på vart i Sverige vi bor. Den som vill kan följa oss guider ner mot Dalarna och Gagnef. Det finns möjlighet för den som vill att boka ytterligare en övernattning i Gagnef (ingår dock inte i resans pris).

Boende

Vi kommer att bo på vandrarhem och campingstugor i Norge hytte. Vi bor 2 - 6 personer i varje rum/stuga/hytte. Våningssängar förekommer. Täcken och kuddar finns varje natt så det räcker att ha med sig ett reselakan. Dusch och toalett är ibland i hytten/stugan men annars i servicehus på campingen eller i korridoren utanför rummet.

Mat

Vi äter frukost som vi tillreder tillsammans i frukostlag var morgon(ingår i resans pris). Lunch(ca kl 13-14) och middag äter vi ute på något lämpligt ställe(frivilligt och ingår inte i resan pris). Vissa dagar kan det vara lämpligt med en lunchpacke då det är lite sämre ställt med lunchställen men då sägs det till vid frukost eller dagen innan.

Vi kommer att färdas lite längre sträckor de två första etapperna, runt 50 mil, men vi kommer också att ha dagar när vi inte alls kör så speciellt långt. Vi har aldrig längre körpass än 50-70 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare mellan eller en längre för fika och lunch.

Vi kommer att ha ett antal färjeturer(ca 4 beroende på vald rutt) på allt från 15 minuter upp till 3 timmar (kostnaden för färjor ingår i resan).

Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost och eventuellt lunch. Guiderna har med sig kaffepulver och thepåsar (ingår i resans pris). Guiderna har också med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

SMC guide Hans Rönnegård

(Foto kommer inom kort)

SMC guide Göran Svensson

Kostnad
 

Förare 10 600kr

Passagerare 9 600 kr

(inkl 11 övernattningar i 4-6 bäddsstugor, frukost(som vi guider inhandlar och som vi tillreder gemensamt i frukostlag) samt ev bom- och färjeavgifter. Var och en betalar själv bränsle samt övrig mat och privata utgifter.)


Intresserad av att hänga med

Har du frågor, kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, telefon till bostaden 0241-61242 , eller kontakta SMC:s kansli 0243 - 66970(växel)

Resevillkor SMC AB

Boka din resa här

 

 


a

a

a

a