Tatra – Slovakiens bästa mc-vägar 26 maj - 5 juni resan dag för dag

2022-11-03

Fredag 26/5. Till havs, till havs.
Vi samlas i Karlskrona i god tid innan incheckning på kajen, och har en första genomgång och lär känna varandra.

Lördag 27/5. Raka vägen från kust till slätt.
Vi börjar på motorvägen genom de försommarskira lövskogarna mellan Gdynia och Gdansk. För att så effektivt som möjligt ta oss söderut kör vi motorväg och huvudleder. Vid behov delar vi upp oss i mindre grupper. Vi övernattar i mellersta Polen. Körsträcka ca 46 mil.

Söndag 28/5. Från plattland till laggland.
Vi inleder på motorväg, men kommer vid lunchtid in på roligare vägar. Vi passerar gränsbergen till Slovakien, och kör genom kuperade Horná Orava, i skog och förbi skidanläggningar. Vi övernattar strax norr om den dramatiska Orava-borgen, där delar av den tidiga vampyrfilmen Nosferatu spelades in. Körsträcka ca 26 mil.

Måndag 29/5. Hemsökt rövarborg och snöiga toppar.
Vi inleder dagen med ett besök i Orava-borgen, och kör sedan österut i sluttningarna på Tatra-massivet, under topparna i höga Tatra. Vi avslutar dagen i historiska Kezmarok, där vi stannar två nätter. Vi bor intill fotgängarzonen i gamla delen av staden. Körsträcka ca 15 mil. Vill du inte besöka Orava-borgen finns en ledd rutt med ytterligare nio mil, som du kan välja.

Tisdag 30/5. Genom idylliska dalar till fängslande torg med världsarvsstatus.
Långt eller kort? Båda turerna går på fina mindre vägar med vida vyer över det böljande landskapet. På den längre vändan, 22 mil, rastar vi på de vackra torgen i gamla delarna av Levoča och Bardejov, Slovakiens mest gotiska stad, samt vid Spissky-borgen. Borgruinerna täcker en yta om 4 ha, och är en av de största i centraleuropa. Alla tre platserna är klassade som världsarv av UNESCO. Den kortare turen, 17 mil, går först till Levoča, och därefter i en slinga upp till, och längs med floden Dunajec, som utgör gräns till Polen, och är populär för flottfärder.

Onsdag 31/5. Höjdpunkter inte bara för skidåkare.
Vi kör krokiga småvägar i varierande landskap, från gröna dalar och vackra bokskogar till de barrskogsklädda låga Tatra. Vi lunchar i Roznava, nära ungerska gränsen, och checkar senare in för två nätter i skidorten Bystrá. Körsträcka ca 25 mil.

Torsdag 1/6. Dagens rutt eller á la carte?
Vi gör en heldagstur i Tatrabergen, på vindlande hojvägar i vacker och varierande natur. Du har två ledda varianter att välja på. Körsträcka ca 25 resp 21 mil.

Fredag 2/6. Genom slingrig favorit, till magiska hus och trång passage.
Vi far västerut på slingrande vägar, bl a en favoritsträcka för de lokala knäpucksnötarna, innan vi fortsätter till byn Čičmany, känd för sina traditionellt dekorerade timmerhus. Efter lunch gör vi en kort, men trång kanjon-körning. Vi övernattar vid foten av Malá Fatra-bergen, i närheten av skidorten Terchová, där bygdens Robin Hood-hjälte står staty utanför Coop. Körsträcka ca 24 mil.

Lördag 3/6. Från skogiga berg till vida slätter.
Vi kör norrut genom den nordligaste delen av Slovakien, genom byar och skogar. Vi rastar vid världens nyaste astronomiska ur. Några mil efter gränsen kommer vi ut på snabbare vägar och fortsätter upp till mellersta Polen där vi övernattar. Körsträcka ca 29 mil.

Söndag 4/6. Mot kust och hav.
Vi tar huvudleder och motorvägar till Gdynia, där vi rullar ombord på färjan, för en sista kväll tillsammans. Körsträcka ca 46 mil.

Måndag 5/6. Hemåt.
Resan avslutas på kajen i Karlskrona, och vi far hem med slovakiska minnen och nya vänner.

 

Maninska Tiesnava

Träkyrka i Tvrdosín

Järnvägsbro när Telgart

Oravsky Hrád

Utsiktspunkt Vid Dobšinský Kopec

Höga Tatra