Manx Grand Prix och Classic TT 21 augusti-3 september

2022-11-16

Manx Grand Prix är bland annat amatörernas race. I ”Newcomers class” måste alla starta som aldrig kört på Isle of Man tidigare. Tävlingarna körs på den sex mil långa banan runt ön. Förutom Manx GP körs också flera klasser i Classic TT. Manx Grand Prix är som ett TT-race fast i lugnare tempo.

Ett varv runt Mountain Course går på 17 minuter istället för 16! Det är inte lika många besökare under Manx GP som under TT-veckorna vilket ger ön en högre mysfaktor denna vecka. Oavsett om du gillar motorcykelrace eller inte kommer du sannolikt att älska Isle of Man. Det går inte att uppleva tävlingarna på Youtube eller TV du måste helt enkelt följa med oss och själv stå intill banan och uppleva känslan när förarna kör förbi.
 
Resan är förlängd med två dagar! Resan går den 21 augusti-3 september.

Boka resan här

SMC Resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare: 22 000 kr
Passagerare: 18 000 kr
Enkelrum: Finns inte på denna resa.
Priset kan komma att påverkas av ändrade valutakurser. Vid större förändringar justeras priset med högst 10%.

Ingår i priset

- Färja Göteborg – Kiel t&r med Stena Line med del i 2-bäddshytt, middagsbuffé och frukost + MC

- Färja Hoek van Holland – Harwich t&r med Stena Line med del i 2-bäddshytt och frukost + MC

- Färja Liverpool – Douglas + MC
- Färja Douglas - Heysham + MC
- 
Boende 9 nätter i Homestays inklusive frukost, sänglinne och handduk
Guide
- Guide

I priset ingår inte
:
- Övrig mat och dryck

- Bensin 
- 
Inträden, läktarplats och dylikt

- Försäkringar


Resväg och färjor 

Resan startar i Göteborg vid Stena Lines Tysklandsterminal måndag 21 augusti. Vi träffas senast kl 16.30 nära incheckningskurerna. Färjan tar oss till Kiel och färden fortsätter under tisdagen genom Tyskland och Holland till nästa Stena Line färjeterminal i Hoek van Holland. Därifrån blir det nattfärja till Harwich i England. I England är det cirka 45 mil till Liverpool. Därifrån kör vi ombord på Steam Packets katamaran som tar cirka 3 timmar till Douglas på Isle of Man.

Sent på onsdag kväll är vi framme i Douglas. Alla Homestays är 5-10 minuters färd från terminalen. Efter en vecka kör vi tillbaka hem. Då tar vi färjan från Douglas till Heysham onsdag morgon 30 augusti och kör 50 mil till Harwich för nästa färja till Hoek van holland. Torsdag 31 augusti kör vi norrut till Kiel för nattfärjan till Göteborg. Vår resa avslutas söndag den 3 september kl 9.30. Total körsträcka är cirka 300 mil. 

Om race och Manx GP

Häng med till den grönskimrande ön Isle of Man i Irländska sjön för att uppleva de klassiska motorcykelracen under en vecka. Nästa år är det 100 år sedan tävlingarna Manx Grand Prix startade. Race på Isle of Man måste ses och upplevas på plats för att förstå hur häftigt och fantastiskt det är! Ett varv är 60,7 km. Förarna kör fort, hisnande fort, vilket innebär över 300 km/h på vissa sträckor!

Läs mer om tävlingarna på den officiella hemsidan Manx GP 

Manx GP är bland annat amatörernas race och Classic Racing. I ”Newcomers class” måste alla starta som aldrig kört på Isle of Man tidigare. Tävlingarna går som alltid på den sex mil långa banan runt ön och man kör i en rad olika klasser. Under Manx GP körs också olika klasser inom Classic racing. För den intresserade hålls flera träffar för veteranmotorcyklar. Manx GP är som TT-races i början av juni fast i lugnare tempo. Du kommer att få uppleva alla fyra tävlingsdagar. Det är tävling varannan dag och dagarna däremellan fungerar som reservdagar i händelse av ändringar i tävlingsschemat. Efter tävlingen är vi kvar en hel dag till för att få lära känna ön lite mer.

Racen genomförs på det allmänna vägnätet som stängs av för allmänheten. Den går genom byar, kantas av stenmurar, innehåller en mängd kurvor varav ett flertal skarpa, och upp i bergen. Snaefell är namnet på öns högsta berg och är 621 meter över havet.

Banan är öppen för allmänhetens körning under hela veckan när det inte är tävling. Ett tips är att köra riktigt tidigt på morgonen när inte så många andra är vakna. Förarna som deltar i Manx GP är öppen för amatörer. Många av de riktigt stora och kända förarna har börjat med att köra Manx GP innan de börjar tävla i TT-loppen. Racen kan ses ifrån mängder av bra ställen. Det går nästan att stå var som helst utefter banvarvet. De allra flesta platserna är gratis. Ofta finns det tillgång till toaletter och försäljning av enklare förtäring. Några ställen erbjuder dignande bord med hembakat till fikasugna besökare! På vissa platser ta de dock en mindre avgift för parkering och läktare.

Boende

Boendet sker i huvudorten Douglas i Homestays, det vill säga vi bor hemma hos värdfamiljer i deras hem på gångavstånd till depåområdet Grand Stand, pubar och Douglas centrum. Frukost, sänglinnen och handduk ingår. Hos vissa värdfamiljer blir vi serverade frukost medan vi hos andra får förse oss själva ur familjens kylskåp. Husdjur som hund/katt förekommer i de flesta hemmen. Enkelsängar, delbara dubbelsängar och icke delbara dubbelsängar förekommer. Guiden fördelar bäddarna efter önskemål och tillgång på bästa sätt. Sju nätter stannar vi på den vackra ön. 


Körvana och upplägg av körning t o r Isle of Man


God vana vid att köra motorcykel krävs. Du ska kunna köra i grupp i tätare trafik och med ett högre tempo än i Sverige. Dagsetapper på ca 60 mil i Tyskland/Holland och ca 50 mil genom England i vänstertrafik ingår i resrutten. Under resdagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper på ca 2-5 motorcyklar för att få ett bättre flyt i körningen. Önskar man att åka själv mellan färjorna så går det också bra.

På denna resa får resenärerna ett klockslag när man skall träffa guiden vid nästa färja, sedan väljer man själva inom gruppen vilken väg man vill åka. Varje resenär ansvarar för sin egen fart och körsätt, detta är normalt sätt inga problem. Det är mycket viktigt att man använder lyse och blinkers på Autobahn. I händelse av en olycka, trasig hoj osv. som gör att man inte hinner till färjan kan man kanske komma med färjan dagen efter. Det finns dock inga garantier, särskilt inte på färjan till och från Liverpool. Det är många som vill över till Isle of Man samtidigt, kom i god tid! Se till att din motorcykel är servad och i gott skick med bra slitdelar, däck, belysning mm. före avfärd.  

Deltagarens ansvar

Giltigt körkort och pass. 

Medtag bevis om reseförsäkring (genom hemförsäkring eller vid kortbetalning). 
Försäkringskassans sjukförsäkringskort bör du ha med dig

Registreringsbevis i original och MC-försäkringsbevis.

 
Vackra vyer och spännande historia


Isle of Man är en fantastisk ö som förutom motorevenemangen har massor att visa upp. Mellan alla race finns tid för att utforska ön. Ön är 572 km² och från norr till söder är det inte mer än 52 km och största bredd är 22 km.

Naturen är fantastisk med slingrande vägar och vackra landskap. Öns historia sträcker sig långt tillbaka. Bland annat har nordiska vikingar härjat här. Det finns många och intressanta historiska byggnader välbevarade. Annat som är värt att besöka är de välutrustade motormuseum som finns. 

Isle of Man är inte med i EU och har egen valuta.


Vår guide på Isle of Man


Kontakta vår guide Maria Ericsson om du har frågor om resan, telefon: 070-651 81 90, e-post.

Isle of Man är en smaragd i den Irländska sjön! Min första resa till ön var 1997. I Trollhättan har jag mitt hem, men jag är ursprungligen sörmlänning. Kört hoj sedan jag var 16 år och intresset har inte svalnat. Det är fortfarande fantastiskt kul att köra motorcykel. Det ger en skön känsla av välbefinnande att utforska nya vägar, hitta nya fik eller bara finna natursköna platser. Intresset för motorcyklar har följt mig genom livet. Alla möten med hojfolk och mängden av olika hojar förgyller livet. Uppdraget som guide ser jag som ansvarsfullt men även som en utmaning samt en fantastisk möjlighet att träffa förväntansfulla och positiva hojåkare.

Världens mest mytomspunna bana är sex mil lång landsväg som du själv sannolikt kör minst en gång under veckan på Isle of Man.

Classic racing är hur kul som helst att titta på!

Kultur och vacker natur finns det också tid för på ön.

Man får gå runt i depån mellan racen. 

Race i Jurby.

Gillar du veterantåg? Det finns tre olika sträckor du kan testa på ön,