Kroatisk försommar 27 maj-7 juni resan dag för dag

2021-11-03

Denna resa beskriver Kroatisk försommar dag för dag.

Fredag 27 maj
Vi träffas på morgonen vid färjeterminalen i Helsingborg och tar färjan till Helsingör. Vi kör kortaste vägen genom Danmark till färjan Rödby-Puttgarden. Där fortsätter vi i delvis på autobahn, och delvis på mindre vägar, till Hamburg–Altona, där vi lastar motorcyklarna på nattåget till München.

Lördag 28 maj
Från München kör vi söderut mot de juliska alperna. Första delen av sträckan körs på motorväg. Gränsen till Slovenien korsar vi via något av de vackra passen där, och övernattar nere i dalen på den södra sidan. 

Söndag 29 maj
Vi gör ett kort besök i en av Sloveniens bäst bevarade gamla stadskärnor Škofja Loka, kör sedan små, kurviga vägar genom de gröna bergen i en båge söder om landets högsta bergsmassiv Triglav, följer Soča (Isonzo på italienska) uppströms, kör över Napoleons bro, och passerar första världskrigets slagfält och skyttegravar. Ett intressant museum om slagen vid Isonzo finns i Kobarid, där vi rastar. Vi fortsätter med att ta oss över det spektakulära Vršič Pass på 1611 möh. Passet bjuder på fantastiska vyer och 50 hårnålskurvor, varav 48 har varsin liten nummerskylt vid vägkanten. Vi övernattar i närheten av skidorten Kranjska Gora. Körsträcka ca 17 mil.

Måndag 30 maj
Vi börjar dagen med en sväng in i Italien för att därifrån köra över det fina Predil-passet. Vi fortsätter sedan den vackra dalgången nedströms Soča, åker på sköna mc-vägar söderut, och övernattar i bergen nära den kroatiska gränsen. Körsträcka ca 24 mil.

Tisdag 31 maj
Vi kör in i Kroatien, motorväg förbi Rijeka och Opatija, sedan på småvägar vid Učka-massivet, och ner till havet. Där tar vi den kurviga kustvägen söderut, genom grå byar och badorter, och vidare till färjan och ön Cres, där vi stannar två nätter. Körsträcka ca 17 mil.

Onsdag 1 juni
Vi stannar på ön, bor vid havet och har nära till stranden. Idag tar vi det lugnt, och kan se mer av den vackra ön. Utflyktsförslag i första hand till det pittoreska Beli i norr. Byn var en gång vilohem för romerska legionärer, och en bro från den tiden står fortfarande kvar. På återvägen rekommenderar vi ett besök i öns huvudort Cres, med medeltida hus och smala gränder runt den lilla hamnen. De som vill kan också köra den smala, krokiga vägen till den spektakulärt belägna byn Lubenice, längst ut på klippkanten mot havet. Vägbeskrivning får du av oss.

Torsdag 2 juni
Vi tar färjan till grannön Krk, vidare över bron till fastlandet, och kör den vackra kustvägen Jadranska Magistrala söderut. Vi besöker en sjörövarborg nära Senj. Efter vägen finns också en utställning och voljärer med gåsgamar, som intresserade kan besöka. I Sveti Juraj tar vi av upp i bergen och förbi nationalparken Sjeverni Velebit. Vägen är smal och krokig och klättrar uppför bergssidan, och vidare genom skogen ner till Krasno Polje, där vi övernattar. Körsträcka ca 18 mil.

Fredag 3 juni
Vi kör ner till kusten igen, fortsätter söderut längs havet, och återigen upp över kustbergen, genom inlandet, förbi byar där spår från 90-talets krig fortfarande är synliga, och på härligt kurviga vägar över de lummiga skogklädda bergen till Bosnien. Vi checkar in i Bihać. Körsträcka ca 24 mil.

Lördag 4 juni
Vi börjar dagen med att följa den gröna floden Una uppströms förbi forsar och vattenfall genom Una nationalpark till de största fallen vid Štrbački buk. Den sista delen av vägen är grusbelagd. På eftermiddagen lämnar vi Bihać och Bosnien, kör den trånga flodravinen österut, och korsar gränsen till norra Kroatiens lågland. Vi övernattar nära floden. Körsträcka ca 21 mil.

Söndag 5 juni
På morgonen besöker vi en gammal traditionell by i nationalparken Lonjsko Polje, i det drömskt rofyllda landskapet kring floden Sava. Vi tar sedan motorvägen mot och förbi Zagreb, och därefter på mindre vägar genom norra Kroatiens gröna kullar till gränsområdet mot Slovenien. Där hoppas vi kunna besöka ett av landets mest omtyckta slott i Trakošćan. Körsträcka ca 23 mil.

Måndag 6 juni
Vi kör genom Slovenien, in i Österrike. Större delen av dagen är motorvägskörning. Vi lastar våra hojar på tåget, och sover oss tillbaka till Hamburg.

Tisdag 7 juni
Vi lämnar Hamburg–Altona och tar autobahn till Puttgarden och färjan till Rödby i Danmark, fortsätter till Helsingör och den korta sjöfärden till Helsingborg, där resan avslutas. Körsträcka ca 39 mil.

Härlig hojkörning med vackra vyer

Fotostopp längs med vägarna

Promenad i hamnen

Vacker natur

Parkering på ett av hotellen

Rester av kriget

Storkbo

Parkering i hamnen

Gränsövergång