Sri Lanka Runt 6-19 februari 2016

2015-09-10

Denna resa gör vi i samarbete med MC Asien. Den tropiska ön Sri Lanka i den Indiska oceanen, är tveklöst en av Asiens ännu oförstörda pärlor. Här ringlar sig vägarna genom tät djungel, gröna teplantage, in och ut mellan molnen i bergspassen i det centrala höglandet och längs stränder där havssköldpaddor lägger ägg i skydd av nattens mörker. Denna motorcykelresa visar fram de bästa sidorna av Sri Lanka och bjuder på en färd genom storslagna landskap, besök hos stamfolk, jeepsafari i djungeln, tid för avkoppling på några av öns bästa sandstränder och en möjlighet att komma nära landets storslagna natur och de tillmötesgående och gästfria invånarna.

Läs om resan dag för dag.

Bokning av resan till Sri Lanka

Pris
Pris per deltagare MC-förare: 24 500
Passagerare 14 500 kronor
Tillägg enkelrum           2 500 kronor
Tillägg för Honda 650 kubik   1580 kr. (Förbehållet par)

Priset beroede av dollarkurs
Vid ändringar av kursen för den amerikanska dollarn  förbehåller vi oss rätten att kräva tillägg då priserna i Sri Lanka följer den amerikanska dollarn.Priserna för mc-resor 2016 beräknas efter en dollarkurs på kr. 8,41. Regleringen kan gå åt båda håll även om dollarkursen faller till under kurs 8,41. Olika faktorer kan påverka dollarkursen. Dollarkursen slås fast 65 dagar före avresan.

SMC:s resevillkor 

I resans pris ingår
Dansktalande reseledare/motorcykelguide
Engelsktalande srilankesisk mc-guide med lokalkännedom
Individuell transfer vid ankomsten, dvs. körning från Colombo flygplats till hotell i Negombo
Mekaniker för de dagar vi kör motorcykel
Hyra av mc (Honda Baja 250 kubik)
Följefordon som transporterar bagage, reservdelar samt plats för passagerare Övernattningar i delat dubbelrum
Helpension
Olja, bensin och reservdelar för alla motorcyklar
Försäkring av motorcykel
Dricks till servicepersonal, toalettpersonal samt väskbärare mm.
Jeepsafari och entrébiljett till Yala National Park
Lokalt körtillstånd i SriLanka (är obligatoriskt).

I resans pris ingår inte
Extra tillägg för hyra av 650cc
Reseförsäkring för deltagare
Flygbiljetter till och från Sri Lanka
Personliga utgifter som t.ex. dryckesvaror, tvätt, donationer, porto, snacks mm.
Visum till Sri Lanka
Entrébiljetter till sevärdheter i samband med utflykter som inte framgårav programmet Dricks till lokal mc-guide, chaufför och mekaniker (beräkna ca. 50 dollar)
Tillägg för enkelrum
Andra utgifter som inte framgår specifikt av beskrivningen.
Säkerhetsutrustning som hjälm, knä- och armbågsskydd, ryggsköld mm.

Lokalt körtillstånd
Senast två månader före avresan ska en scannad kopia av ditt körkort ha skickats som bifogad fil till villadskoksmortensen@gmail.com eller VILLADS@mcasien.com eftersom detta krävs för att beställa ett lokalt körtillstånd till dig på Sri Lanka.

Observera också att ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter utresedatum från SriLanka. Ansök om visum på: www.eta.gov.lk 

Hotellen
Hotellen på resan är av god kvalitet och vi använder 3- och 4-stjärniga hotell. I Knuckles bor vi på ett trevligt och välfungerande gästgiveri. Bilder på hotell

Motorcyklarna
Vi kör i första hand på Honda Baja 250 kubik. Vi kör på Honda Baja 250 och Honda XR 250 kubik, en Enduro-motorcykel som står sig väl på vägarna i Sri Lanka. Vi förfogar dessutom över 2 Honda sl. 230 cc för de kortbenta och en Honda LA Custom, en så kallad ”cruiser”. Därutöver är det 3 stycken Honda NX 650 kubik och 2 st. Honda FMX 650 kubik som är förbehållna dem som kör med passagerare.

Försäkring av motorcyklarna
Motorcyklarna är försäkrade. Om en deltagare orsakar skada på den uthyrda motorcykeln ska vederbörande räkna med att krävas på beloppet av uthyraren. Handlar det om större skador som inkluderar motorcykelns inre delar täcker försäkringen ca. 50 procent av detta belopp. Eftersom det tar flera månader att få försäkringsbolaget att betala ut premien ska vederbörande vara beredd på att betala skadans fulla belopp till uthyraren som därefter driver ett ersättningsärende mot försäkringsbolaget och därefter återbetalar det belopp försäkringsbolaget betalar ut.

Därför är det viktigt att du som deltagare överväger att teckna en reseförsäkring som täcker skador på hyrt fordon utomlands. Fråga ditt försäkringsbolag!  Det är också viktigt att deltagarens reseförsäkring täcker deltagarens utgifter för medicin och läkarbehandling i händelse av en trafikolycka. Motorcykelns nypris är ca. 3000 dollar. Om man skulle köra på husdjur dvs. getter, hundar, får, bufflar, kor mm. är priset för detta 50-300 dollar beroende på vilket djur det rör sig om. Även i detta fall betalar man på plats och försäkringen ersätter inte detta.Motorcyklarna är underställda den obligatoriska försäkringen i Sri Lanka.

Flyg till och från Sri Lanka 
I priset ingår inte flygbiljetter till och från Sri Lanka. MC Asien kan boka detta. Ring eller maila Villads Kok Mortensen nedan så bokar han detta. Flygbiletter betalar du själv.  

Arrangören
Motorcykelresan arrangeras av MC ASIEN. Motorcykelguide och arrangör är Villads Kok Mortenson (född 1982), som har rest och guidat åtskilliga motorcykelresor och rundresor i Asien och han har stor kännedom om SriLankas lokala förhållanden, kultur och historia. Han deltar på hela resan som motorcyklist och reseledare/arrangör och står för det praktiska samt att förmedla kulturen och kontakten med lokalbefolkningen.
Kontakt: Villads Kok Mortensen, 0045 29 43 14 27 eller e-post. 
Hemsida

Deltagarens ansvar
Det är deltagarens ansvar att teckna en giltig reseförsäkring före avresan, som täcker läkarbehandling utomlands.
Det är deltagarens eget ansvar att skaffa flygbiljett till och från Sri Lanka.
Det är deltagarens eget ansvar att söka information om vilka krav som gäller för inresa till SriLanka samt att hålla sig uppdaterad om huruvida krav på inresa till Sri Lanka och ansökan om visum till Sri Lanka förändras.
Alla deltagare är skyldiga att rätta sig efter anvisningar från guide, reseledare, hotellpersonal,  polis, myndigheter, motorcykeluthyrare, transportföretag mm. i samband med resans genomförande.
Eventuell avvisning vid inresa till Sri Lanka är deltagarens eget ansvar och ersättning från arrangörens sida ges inte.
Om deltagaren väljer att köra en annan rutt än den av guiden fastlagda, kommer utgifter för bensin, olja, reservdelar, övernattning, måltider mm. som deltagaren eventuellt får inte att ersättas av arrangören.
Deltagare som inte infinner sig i rätt tid och på rätt plats, kommer för sent till sin flygavgång, inte har giltig resedokumentation, har ogiltigt pass, avvisas av immigrationsmyndigheter,inte har nödvändiga vaccinationer eller liknande kan inte förvänta sig att få kompensation för eventuella utgifter rörande detta.

Reservation för ändringar
Sri Lanka är ett utvecklingsland och de lokala förhållandena är mycket olika de vi känner till iDanmark, Sverige och Europa. Vi gör naturligtvis allt för att resan ska förlöpa som beskrivs. Men oförutsedda händelser kan uppstå med ändringar i programmet som följd. Är vägen stängd pga. jordskred, strejker, översvämning eller liknande läggs rutten om. Det är arrangören ensam som beslutar om en ändring i programmet är nödvändig. Ingen kompensation ges om resan försenas eller delar av resan inte kan genomföras pga. politiska oroligheter, strejker, ändrade väderförhållanden, naturkatastrofer och force majeure.

Förslag på packlista 
Regnkläder och vindtäta kläder.
Varma kläder för kyliga nätter i det centralahöglandet.
Ombytesskor, sandaler eller tofflor.
Motorcykelhandskar., Säkerhetsutrustning som t.ex. njurbälte, stövlar, mc-byxor, mc-jacka med axel- ocharmbågsskydd mm.
Solkräm.
Huvudvärkstabletter och ev. personlig medicin.
En ryggsäck som kan rymma det mest nödvändiga under körturen.
Stroppar till motorcykeln.
Badkläder.
Giltigt  körkort för motorcykel samt internationellt körkort (beställs hos Motormännen med SMC_rabatt)
 Dokumentation för personlig reseförsäkring.
MC-hjälm (om öppen, tänk på motorcykelglasögon på grund av damm).
En lämplig blandning av kläder för både kyliga kvällar och varma dagar. Vindtät lättjacka, en sweater mm. Det finns möjlighet att tvätta under resans gång på hotellen.
Toalettartiklar.
Ficklampa.
Solglasögon.
Pengar, kreditkort. Mindrebelopp ev. i kontanter, gärna amerikanska dollar. Öronproppar (det kan vara buller från bilar och hundar om nätterna).
Ev varselväst.
Kikare.

Körning i grupp
Vi kör i kolonn på denna motorcykelresa och det betyder att den lokala srilankesiska mc-guidenkör längst fram och den danska mc-guiden kör längst bak och sist kör följebilen. Följebilen kör längst bak och bär allt vårt bagage och man ska därför endast köra mc:n meden liten väska för t.ex. kamera, vattenflaska, en tröja och andra småsaker. På resan medföljer mekaniker som löpande utför service på motorcyklarna. Följefordon är med på hela resan så man ska inte själv köra med vårt stora bagage. Kör bara med en liten ryggsäck eller väska som kan spännas fast på motorcykeln med plats för en flaska vatten, kamera, handsprit, en rulle toapapper och lite proviant. Om man blir trött av att köra kan man ta en dag som passagerare, medan motorcykeln körs av mekanikern.

Trafik, säkerhet och kommunikation vid ankomsten på resan
Det finns ingen anledning att vara rädd för stöld, överfall eller liknande eftersom Sri Lanka är en säker plats att färdas i. Men låt ändå inte pass, kamera och kontanter ligga framme på hotellrummet eller på andra platser. Lås in det eller ha det på dig. Vi kör i samlad tropp och tar god tid på oss att stanna för att se naturen, byar, folkliv, lokala marknader och liknande.Alla motorcyklar synas från start och gås igenom av mekanikern under resans gång. Om det uppstår fel eller missljud från motorn, ska detta rapporteras omedelbart.

Hotellen har internet. På höglandet finns det områden utan nätverkstäckning för mobiltelefoner. Lokala simkort till mobiltelefoner och smarta telefoner kan köpas i huvudstaden Colombo. Var beredd på att man ska ha ett vaket öga på vägen och trafiken och använda tutan flitigt. Runt byarna går hundar, kor, höns mm. omkring och på vägarna. Vi kör sällan mer än 80 kilometer i timmen och alltid med respekt för lokala förhållanden. Det är vänstertrafik i Sri Lanka. Vi kör 5-9 timmar om dagen inklusive raster.Om dagen kan man räkna med temperaturer på upp till 28-32 grader. I det centrala höglandet kan det bli ner till ca. 15 grader på nätterna.

Arrangören tar inget ansvar för deltagarnas köregenskaper och deltagande är helt på egen risk. Vi medför följefordon. Om man önskar en dag som bilsätespassagerare pga. trötthet är detta därför möjligt.

Sjukdom
Arrangören medför ett mindre reseapotek på resan. Därutöver har vi också en förstahjälpenlåda med under hela expeditionen. När det gäller vaccinationer, kontakta din egen läkare. Det kan också vara en bra idé att kontakta sjukvårdsupplysningen för rådgivning om lämplig vaccination.

Valuta
Den nationella valutan heter Sri Lankan Rupi. Ta med amerikanska dollar som kan växlas till lokal valuta. En dansk krona motsvarar ca. 25 Sri Lankan Rupi. I Negombo, Kandy, Tissamaharama samt på många andra platser kan man ta ut kontanter med Visa eller Mastercard.

Toalettförhållanden
Det finns inte toalettförhållanden på alla ställen längs landsvägarna som är av samma höga standard som vi är vana vid i Väst. En toalettrulle och en flaska alkogel i ryggsäcken kan därför vara en stor hjälp.

Personlig skyddsutrustning
För ens egen säkerhets skull är mc-fordon/-utrustning att föredra. Det rekommenderas att man reser iförd sin MC-jacka för att spara bagageutrymme. MC-hjälmen kan man ha i väskan/resväskan under flygturen och fylla den med kläder eller ta med den som handbagage. Man bör använda integralhjälm eftersom detta ger optimalt skydd vid olyckor och eftersom detta kan skydda mot regn, damm, föroreningar, insekter med mera.

Boka din resa här. 

Frågor om resan?
Kontakt: Villads Kok Mortensen, 0045 29 43 14 27 eller e-post. 
Hemsida

 

 

 


Arrangör och reseledare är Villads Kok Mortensen.