Rumäniens dolda skatter Resan Dag för dag

2020-11-12

Detta blir en resa med många upplevelser av både historia och natur i en mindre känd del av Östeuropa. Reservation för mindre ändringar i rutten beroende på väder (i bergen kan vägar vara avstängda vid oväder).

4-5 September - Färja - Karlskrona - Gdynia
Vi träffas på kvällen två timmar innan avgång (mer info kommer) på färjeläget i Karlskrona. Vi kör ombord, inkvarteras i hytterna och samlas sedan för en gemensam middag där vi bekantar oss med varandra och har tillfällen att prata om resan.  

5 September Gdynia – till södra Polen
Vi äter frukost på färjan och kommer i hamn i Gdynia kl 09.00. Vi kör mot södra Polen och övernattar i Zakliczyn vid flodens Dunajec sköna dal. Det blir en transportsträcka på 63 mil, halva den utgörs av motorväg. 6 sept  Zakliczyn - Jablonou nad Turnou Vi startar morgonen med frukost på hotellet och kör sedan över Tatra bergen mot Slovakien där vi övernattar. Det blir cirka 40 mil genom bergen i fantastiskt landskap med härlig men tuff körning med hårnålskurvor och oanmälda stigningar på 15 procent. På boendet som är ett litet familjeföretag får vi möjlighet till vinprovning med en fin presentation av familjen, områdets historia och vintillverkningsprocessen.

7 September Jablonou nad Turnou – Sighetul Marmatiei (Maramures)
Vi startar tidigt och kör från Slovakien genom Ungern ner till Rumänien. Vägen går bara nerför i bergen genom ett vackert landskap och trevliga byar i Slovakien och Ungern. Vi stannar för övernattning i närheten av Sighetul Marmatiei  i Rumänien. Ca 40 mil.

8 September Sighetul Marmatiei
Här stannar vi två nätter. Det erbjuds utflykt till glada kyrkogården i Sapanta och Bymuseumet i Sighet (Skansens motsvarighet i norra Rumänien) Det finns möjlighet för de som vill vila ifrån körningen att stanna på boendet eller ta en egen utflykt

9 September Sighetul Marmatiei - Ceahlau
Vi startar tidigt från boendet eftersom vägen även om det är bara 26 mil tar lång tid, vi kör kortare bergpass och genom väldigt många byar där det går långsamt. Vi kommer fram i Ceahlau, ett oerhört vackert bergsområde.

10 September Ceahlau – Sighisoara 
Vi kör runt Bicaz sjön och genom Bicaz passet. Vidare fortsätter vi mot Sighisoara, Draculas födelsestad. Det blir ganska tuff körning på väldigt trafikerade vägar genom många byar och genom bergen. I Sighisoara kommer vi att bo på hotell mitt i den medeltida borgen. Om vi så önskar kan tillsammans gå på en stadsvandring strax innan middag och Ana kan berätta lite om Rumäniens historia och om vem egentligen Dracula var. Dagsetapp cirka 25 mil.

11 September Sighisoara- Caciulata
Idag kör vi mot Sibiu, där vi kan besöka stadens centrum och äta lunch. Därifrån följer vi floden Olt för att komma ner till vår boende. Vi kommer att bo i Caciulata, en gammal rumänsk semesterort känd för sina termalvattenkällor. Vi bor här mest för att det ligger mitt emellan Transfagarasan och Transalpina, vägar som är väldigt uppskattade bland motormänniskor. Det blir tre nätter här och dagarna mellan de kommer vi att använda för att köra Translpinan och Transfågårasan eller bara vila.

12 September Utflykt - Transfagarasan
Fria val. En utflykt startar tidigt på morgonen och styr mot en av det vackraste vägarna i Europa, känd från programmet TopGear, Transfagarasan. Vägens högsta punkt vid Lacul Balea ligger på 2042m höjd. Ca 30 mil. Läs mer om vägen här

13 September Utflykt - Transalpina
Valfritt - Vägen Transalpina har öppnats nyligen i Rumänien. Vi åker från våran boende norrut mot Sebes och börjar åka Transalpina norrifrån. Landskapet är otroligt vacker och vägen bra för det mesta förutom en del i bergen där Transalpinan börjar. Cirka 35 mil

14 September Caciulata- Deva
Vi kör till Deva, Anas hemstad där vi kommer att bo 2 nätter. Beroende på hur mycket gruppen har lust att köra kan vi ta olika bergspass på väg mot Deva eller det kortaste vägen. Minst 25 mil

15 September Deva Valfri aktivitet
Efter frukost har vi möjlighet att besöka Rosa huset, ett projekt startat av Furuhöjdskyrkan i Alunda, Sverige för att hjälpa romer. Våra värdar där är paret Radu och Luci som bor i huset 10 meter från romska kolonin. De kommer att förklara för oss hur de arbetar.

16 September Deva – Kremnika Slovakien
Nu börjar transportsträckorna hemåt. Vi lämnar nu Rumänien och styr mot Slovakien där vi kommer att övernatta i Kremnika, gammal gruvstad som har ett myntverk i drift sedan 1300 talet cirka 62 mil. 

17 September Kremnika - Piotrkow Trybunalski, Polen
Vi kör genom Slovakien och återvänder till Polen. Cirka 45 mil

18 September Piotrkow Trybunalski - Gdynia
I Gdynia tar vi kvällsfärjan tillbaka till Sverige. Vi äter avskedsmiddag på båten. ca 50 mil. 

19 September Karlskrona - Hem
Vi anländer till Karlskrona tidigt på morgonen. Här säger vi tack och hej och skiljs åt om man inte vill samåka hem med någon. Förhoppningsvis bär vi med oss hem massor av fina minnen, nya intryck och nya vänner för livet.

Kanske värdlens bästa väg - Transfăgărășan

Vacker utsikt!

Vilopaus med utsikt

Rumänien bjuder på oväntade möten

Sagoslott

Det finns gott om sevärdigheter i Rumänien