På två hjul i Harzbergen 27 maj-2 juni

2018-11-09

Varför inte ägna Kristi Himmelsfärdsveckan åt att köra motorcykel i Harzbergen, även kallad Tysklands minialper? Vi tar färjan Göteborg-Kiel tur och retur och bor fyra nätter på Hotell Harzresidenz i Friedrichsbrunn. Vi besöker vackra och intressanta sevärdheter, kör på de bästa hojvägarna i vackra Harz och äter goda middagar som ingår i resans pris på vårt hotell.

Boka resan här.

SMC resevillkor. 

Resans profil 

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare: 11 200 kronor
Passagerare: 10 000 kronor
Enkelrum: undersök möjlighet att boka enkelrum och kostnad för detta med guiden. Finns detta skickar vi faktura avseende extra kostnad. 

I priset ingår
- Färja Göteborg-Kiel t o r inkl utsides dubbelhytt samt frukost och middagsbuffé
- Fyra nätter i dubbelrum på hotell Harzresidenz
- Frukost, del i dubbelrum samt fyra middagar exklusive dryck
- Guider

I priset ingår inte
- Deltagarnas reseförsäkringar
- Bensin
- Luncher
- Personliga utgifter
- Inga övriga avgifter

Resans innehåll
Måndag 27 maj

Vi samlas vid Stena Line Tysklandsterminalen, Elof Lindälvs gata 414 55 Göteborg, måndagen den 27 maj senast kl. 16.45. Vi äter gemensam middag.

Tisdag 28 maj
Efter frukostbuffén ombord på färjan tisdag morgon, startar vi med att köra söderut  mot Harz som även kallas för tysklands minialper, ett mycket populärt mål för motorcyklister. Vi kommer fram till vårt Hotel Harzresidenz Friedrichsbrunn, under senare eftermiddagen installerar oss i våra rum och äter vår första gemensamma middag på tysk mark. Vi bor på Harz residens Friedrichsbrunn   Dagens etapp ca 36 mil. 

Onsdag 29 maj
Nu ska vi ut och köra motorcykel på fina vägar i Harzbergen, i dag kör vi till Kyffhäuser som är en bergås i gränsen mellan de tyska förbundsländerna Thüringen och Sachsen-Anhalt. Åsen är begränsad av Goldene Aue, som skiljer den från Harz. På norra huvudkammen finns borgruinen Rothenburg. På södra sidan av bergskedjan ligger den 350 m långa Barbarossagrottan. Vi kommer att besöka ett monument över Kaiser Friedrich,som även är en populär Biker träff i Harz.

Kaiser Friedrich levde mellan åren 1122 till 1190 i följande ordning var han Hertig von Schwaben, Romersk-Tysk kung, och från år 1155 var han kejsare över det heliga Romska riket som även omfattade Tyskland på den tiden.Enligt en legend sover han i Kyffhäuser-bergen och väntar på bättre tider.Vägen som leder oss sista biten till detta monumen är B 85 som är en härlig upplevelse med 36 kurvor. Efter besöket här kör vi vidare genom Harz, på vägar som är som gjorda att köra motorcykel på, och åter till vårt boende för gemensam middag.
Dagens etapp ca 16 mil.

Torsdag 30 maj
I dag kör vi till Bodetalsperre och upplever förmodligen världens längsta rephängbro 483 meter lång och 100 meter över dalen. Huvuduppgiften för Bodetalsperr systemet är dricksvattenförsörjning. Talsperre Wenderfurth i kombination övre bassängen och pumpkraftverket tjänar också för lagring av vatten för förnybar energi.Rappbodetalsperre är Tysklands högsta dammbygge med en härlig utsikt över Harz.  
Dagens etapp ca 16 mil.

Fredag 31 maj
Vår sista dag i Harz på denna resa kör vi till den berömda staden Goslar för lunch någonstans på torget i denna fina stad.Goslar grundades 922 av Henrik I. Under 1000-talet byggde kejsar Henrik II en Kaiserpfalz i staden. Anledningen till detta var silverfyndigheter i berget Rammelsberg alldeles i närheten av Goslar. Mynt från Goslar har hittats ända upp till Färöarna.På 1300-talet tilldelades staden status som fri riksstad och blev medlem i hansan. Under det trettioåriga kriget besattes Goslar av svenska trupper. År 1802 upphörde stadens status som fri riksstad när Goslar tilldelades Preussen. Staden tillföll därefter 1807 Westfalen, år 1816 Hannover för att 1866 åter bli preussisk. Goslar är ursprungsort för en egen öltyp, Gose. Vår vana trogen så kör vi återigen genom Harz tillbaka till vårt hotell och vår sista gemensama middag på vårt boende för denna gång.
Dagens etapp ca 21 mil. 

Lördag 1 juni                                                           
Nu ska vi tillbaka till Kiel för att ta båten hem till Göteborg där resan avslutas för denna gången. Vi äter gemensam avslutningsmiddag på båten.
Dagens etapp ca 36 mil 

Söndag 2 juni
Efter frukost ombord skils vi åt på Stenaterminalen söndag morgon. 

Deltagaren ansvarar för följande
- Giltigt körkort, pass och/eller nationellt ID-kort
- En giltig reseförsäkring - kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring
- MC-försäkring - gärna helförsäkring
- Europeiskt sjukförsäkringskort, beställs av Försäkringskassan

Våra guider í Harz
Resan leds av Lars Lind och Thomas Swärd. De svarar på frågor om resan. 
Lars Lind, e-post, telefon: 070-669 97 15
Thomas Swärd, e-post, telefon: 070-327 72 49

Vilka är Lars och Thomas?
Lars Lind guide har guidat SMC-are under ett antal år på resor i Tyskland, Österrike, Italien och Rumänien. Han är skaraborgare och kör en Yamaha Tracer 900 GT. Lars är 67 år och ägnar sin pensionärstillvaro bland annat åt föreningsliv och att guida på SMC-resor. Lars talar flytande tyska. 

Thomas Swärd är 58 år och har kört MC under 36 av dessa. Han är skaraborgare sedan födseln. Thomas har kuskat runt i många av Europas länder och ordnat resor ihop med sin sambo i Taurus MC. Han har ryckt in som guide för våra Elbe-resa tidigare. Thomas kör för tillfället en Yamaha FJR.

Thomas Swärd till vänster och Lars Lind till höger tar hand om vår grupp som reser till Harzbergen. 


Vi bor på Hotel Harz residens under veckan i Harz. 

 


Harzbergen är mycket populärt bland motorcyklister. Massor av vacker natur, kurviga vägar, mysiga städer och god mat är förklaringen. 

 


Gott om vackra utsikter utlovas. 

 


Vänner för livet får du också på våra resor. 

 


Vi kommer att möta mängder av motorcyklister i Harz. Här hittar du Harz.

 


En och annan sjö finns också i Harz.