Skottlands bästa vägar Resan dag för dag

2019-11-08

Dag 1 10 augusti
Trelleborg – Travemünde ca 50 mil.
TT-line Travemündeallen, Trelleborg. 55.373179, 13.154197 (TT-Line AB)
Vi träffas på en restaurang i Trelleborg för en gemensam middag. Om inte alla tankat innan kör vi till en mack och tankar innan vi kör till färjan. Senaste incheckning 21.00 för nattfärjan till Travemünde 

Dag 2 11 augusti
11/8 Travemünde – Arnhem 50 mil
Efter frukost kör vi iland i Tyskland där vi kör söderut på A1 förbi Hamburg och Bremen. Efter gränsen mot Nederländerna besöker vi en MC-handlare som även har en liten utställning med äldre mc. Målet för dagen är Arnhem. Vi bor på Best Western Plus Hotel Haarhuis.

Dag 3 12 augusti
12/8 Arnhem – Ijmuiden ca 35 mil.
Vi tittar lite på Arnhem på förmiddagen och vid lunch kör vi mot Ijmuiden där avslutar med att tanka innan vi kör till färjan. På färjan äter vi gemensam buffémiddag och sedan laddar vi för vänstertrafiken i England.

Dag 4 13 augusti 
Newcastle – Motherwell. ca 25 mil 
Nu är det dags att ge sig i kast med vänstertrafiken. Vi kör ut ur Newcastle på A9 och svänger sedan in på Old Military road som till stora delar följer Hadrians Wall. En mur som romarna byggde till skydd mot barbarerna i norr. Ett romerskt fort står på besökslistan. Målet för dagen är Motherwell där vi bor på Ravens Cliff by Marstons Inns.

Dag 5 14 augusti
Motherwell– Connel. ca 24 mil
Vi passerar Glasgow och stannar till vid Glengoine destilleri. Därefter kör vi genom Queen Elisabeths Forest park och ansluter sedan till A82. Lunchen blir vid The Gren Welly Stop. En mycket välkänd mötesplats för motorcyklister. Glencoe National Park passeras sedan på väg till hotellet Falls of Lora i Connel.

Dag 6 15 augusti 
Connel – Beauly. 21 mil.
Det blir mycket vatten den här dagen. Vi börjar med Loch Linnhe innan vi rundar Loch Leven. Vid Fort Williams svänger vi ner på en mindre väg som följer Caledonian canal. En liten bensträckare blir det vid Commando memorial, ett minnesmärke över stupade soldater. Loch Lochy, Loch Orch och Loch Ness passeras också. Nästa stopp är sedan vid Urquart castle som ligger på stranden till Loch Ness. Dagens sista besök blir på Glen Ord destilleriet och sedan övernattar vi på The Priory Hotel i Beauly

Dag 7 16 augusti
Beauly – Ullapool 30 mil
Bealach na Ba Road är en av de mest berömda mc-vägarna i Skottland. Både på väg upp och ner finns det några serpentinkurvor och vägen lutar brant. Utsikten från toppen är hänförande. Väl nere i Applecross kan man med fördel besöka värdshuset som har mycket bra mat. Vi fortsätter sedan på mycket mc-vänliga vägar till Ullapool där vi övernattar på Morefield Motel.

Dag 8 17 augusti 
Ullapool till Tain. ca 42 mil.
Resan längsta dag. Dagens höjdpunkter Dunnet Head, Skottlands nordligaste punkt på fastlandet och John O´Groats. Delar av den här vägen anses som en av Skottlands vackraste vägar och ingår i Route 500. Vi kommer att köra stora delar av den vägen på den här resan. Vi bor på Carnegie Lodge Hotel.

Dag 9 18 augusti 
Tain till Pitlochry. ca 32 mil
Vi passerar Inverness och svänger in i Speyside distriktet och Whiskey trail. Här duggar det tätt mellan destillerierna. Dagens första besök blir dock Speyside Cooperage där man tillverkar och reparerar fat. Vi kommer också att köra genom natursköna Cairngorms nationalpark under dagen. I Pitlochry ligger Edradour ett av Skottlands minsta destillerier. Pitlochry är också dagens slutmål där vi bor på Westlands Of Pitlochry.

Dag 10 19 augusti
Pitlochry till Edinburgh ca 17 mil.
Nu är siktet inställt på Edinburgh och vi kör turistvägar ner till Stirling, sedan måste vi ta motorvägen in till Edinburgh. Vi checkar in på hotellet och sedan är dagen till egna aktiviteter. Jag står till tjänst med råd och tips om sevärdheter i Edinburgh. Vi bor på Ardmillan Hotel.

Dag 11 20 augusti
Edinburgh
Heldag i Edinburgh. Efter en intensiv vecka med mycket mc-körning kanske det kan vara skönt med en dags uppehåll. Ett besök på slottet ingår i resan och så är resten av dagen ledig till egna aktiviteter. Jag kan rekommendera Hop on/Hop off bussarna där man får en bra överblick av staden och man kan hoppa avdär man känner för det. För de som före resan köpt biljetter till Edinburgh Tattoo så är det showtime. Kl 21.00 börjar det och är slut ca 23.00.

Dag 12 21 augusti 
Edinburgh till Newcastle ca 20 mil.
Nu är dagen för hemresa här. Vi kör småvägar ner mot gränsen till England. Vi passerar Melrose Abbey där Robert the Bruce hjärta sägs vara begravt. Gränsen passeras vid Jedburg, Platsen där Mary Stuart hade hemliga möten med sin älskare. Efter gränsen kommer vi ner till Northumberland nationalpark och sedan är vi snart i Newcastle. Ombord på färjan är det återigen buffémiddag.

Dag 13 22 augusti
Ijmuiden till Travemünde ca 60 mil.
Vi kör över Afsliutdijk, den 32 km  långa avspärrningen som skiljer Nordsjön från IJsselmer. Vi stannar till på mitten och tittar på monumentet. Sedan är det full fart mot Travemünde som gäller. Färjan går kl. 22.00.

Dag 14 23 augusti
Trelleborg till hemorten.
Efter en ordentlig frukost på färjan är det dags att säga adjö till varandra. Kanske det finns några som kan göra sällskap på hemresan annars får var och en köra hem ensam. 

Vi passerar Urquart castle. 

John O´Groats, Skottlands norra udde


Glada resenärer på destilleri-besök 


Får är det gott om i Skottland!


Vägarna slingrar sig fram i en vacker natur


Guiden under besök på destilleri