Vänern runt 30 Juli - 2 Augusti

2020-06-10

Mc-touring ska vara behagligt och varje dag innehålla vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. Det finns mycket fint att upptäcka och uppleva i Sverige
Vi kör en 4-dagarstur runt Vänern. Kurviga, vackra vägar och det vackra svenska landskapet, hög klass på boende och mat gör denna tur till en underbar upplevelse att njuta av. Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

Boka resan här

Bokning
Sista anmälningsdag är 15 juli. Om resan inte har minst 5 anmälningar innan 30 juni kommer den att ställas in och anmälningsavgifterna återbetalas.

SMC Resevillkor

Resans profil

       

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare/Passagerare: 6800 kronor per person i enkelrum
Pris för par i dubbelrum: 6300 kronor per person

I priset ingår:

- Tre övernattningar i enkelrum med god hotellstandard. Dubbelrum kan erbjudas för par 
- Halvpension, d.v.s. tre frukostar och tre 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
- Inträden
- Guidning

I priset ingår inte:
- Övrig mat, fika och måltidsdryck
- Bensin

Resan dag för dag

Torsdag 30 juli
Vi samlas senast kl 8 vid Hallunda, söder om Stockholm. Resan börjar med att vi tar oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder av små slingrande mc-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Malmköping där vi fikar och får höra lite om ortens historia. Efter en lunch i Vingåker kör vi till Hallsberg där vi tittar på Karin Bergöö Larssons barndomshem. Karin var gift med Carl Larsson, som gjort väggmålningar i huset. Här finns också en imponerande modelljärnvägsanläggning, ett givet inslag i järnvägsmetropolen Hallsberg! Vi kör sedan genom Tivedens djupa skogar och kommer fram till Karlsborg. Där bor vi på Kanalhotellet precis vid kanalen och kan se båtarna passera då vi njuter av vår gemensamma middag.

Fredag 31 juli

Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Idag ska vi utforska Västergötland. Dagen börjar med småvägar fram till Tidan, där det blir ett fikastopp på anrikt konditori. Stärkta beger vi oss vidare upp på Kinnekulle och tar en titt på utsikten över Vänern. Nu blir det dags för lite historia, nästa stopp blir Husaby, där Olof Skötkonung lät sig döpas 1008. Därefter far vi, via Lidköping, vidare till Såtenäs där vi gör att stopp vid flygflottiljens museum och får lära oss lite om hur flottiljen utvecklades från 1940 till idag. Nästa stopp blir ett lantbygdsmuseum med uppbyggda miljöer från 40-talet och en massa maskiner att beskåda. Efter att ha passerat mellan platåbergen Halleberg och Hunneberg kommer vi fram till Vänersborg där vi har vårt logi.

Lördag 1 augusti
Nu har vi rundat Vänerns sydspets och ger oss norrut genom Dalsland. Här finns det gott om bra mc-vägar. Efter att ha passerat Bengtsfors kommer vi in i Värmland och snirklar oss fram till Arvika. Här vankas det ett lunchstopp innan vi besöker Arvika Fördonsmuseum som har fina samlingar med över 100 fordon. Såväl bilar från 30-talet och 50-talet som Per Eklunds rallycrossbilar. På vägen mot Karlstad stannar vi till vid Brunskogs kyrka, med en intressant historia och omskriven av Fröding. Dagens mål är Karlstad. Efter att ha installerat oss och pratat igenom dagens upplevelser är det dags för vår sista gemensamma middag.

Dag 4, söndag 2 augusti
Det blir lite motorvägskörning innan vi kan ta in på det mindre vägnätet. Via Degerfors och Svartlå korsar vi Kilsbergen och kommer ut på Närkeslätten. Längs Hjälmarens södra strand återvänder vi till Södermanland och dagens lunchstopp blir i Eskilstuna. Resan fortsätter på äldre vägar via Strängnäs och Södertälje till den plats söder om Stockholm där vi startade vår resa. Vi planerar att vara där vid före 15.30.

Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Till skillnad mot andra SMC-resor är det, på grund av smittskyddsläget, enkelrum som gäller för denna resa. Undantag kan göras för par som bor ihop. Det finns dusch och toalett på rummet. Halvpension, med frukost och 2-rättersmiddag, ingår i priset. Vi äter tillsammans och pratar igenom dagens resa. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.

Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 20 och 32 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare ”bensträckare” eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika eller lunch. Farten anpassas efter gruppen, men du måste kunna hänga med i trafikrytmen på en Europaväg (som vi nyttjar ibland).


Deltagarnas ansvar
- Giltigt körkort
- Reseförsäkring
- Kolla ditt rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Vår guide på Vänern Runt
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon: 076-135 93 79, e-post

Vem är Hans Eriksson?
Hans Eriksson är guide för våra resor i Sverige. Han är en pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att resa med, till jobbet och privat på olika resor.  Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, han är ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.
Hans har kört mc i 20 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tog under 2017 steget in i skaran av SMC-guider. Hans är guide på resorna ”Ostkanten – En smakbit av Sverige”  och ”Sverige är fantastiskt”.

Karta över resan

Fina sörmländska MC-vägar

God mat är bäst i gott sällskap. Middagarna ingår i resans pris.

Ännu mera fina MC-vägar

Vacker utsikt över Vänern

Det ska vara gott att fika!

Vi gör ett besök på Flygflottiljens museum


Ett av många spännande fordon på Arvika fordonsmuseum.