Nordkapp med smak av Norrland 13 - 26/7

2014-10-10

Följ med på ett riktig MC-äventyr till de nordligaste delarna av Europa med ett besök på Nordkappsklippan som den självklara vändpunkten. Vi färdas genom stora skogar i det inre av Norrland och över stora fjällvidder i det nordligaste av Sverige, Finland och Norge och njuter utsikt över majestätiska fjäll och fjordar längs den norska atlantkusten från Finnmark och Troms i norr till Helgelandskysten längre söderut.

Från Bodö och söderut ner till Nesna följer vi den kända Kystriksveg 17, Helgelandskysten, innan vi åter tar sikte på Sverige och det inre av Norrland. Vi färdas mestadels på asfalt men det kan även bli någon sträcka på grus. Vi övernattar tillsammans i typiska norska hytte eller rum modell vandrarhem.  Det blir många mil så det är bra om du är van att tillbringa hela dagen på din MC men vi kör aldrig längre körpass än 50-70 minuter innan vi tar paus.

I år är resan två dagar längre!

Resan

Vi startar vår resa i Gagnef, Dalarna, där vi träffas för vår första övernattning och lite information.
Från Gagnef söker vi oss sedan upp genom Norrland på vägar och förbi orter som inte är de första du tänker på Ljusdal, Ånge, Sollefteå, Junsele, Åsele, Lycksele, Rusksele, Glommersträsk och Älvsbyn innan vi når gränsen mot Finland.

Vi färdas sedan vidare över gränsen och upp genom de tusen sjöarnas land Finland för att nå Kirkenes längst österut på vår resa och ett stenkast från den ryska gränsen. Från Kirkenes söker vi oss sedan längs ishavskusten upp mot Mageröya och Nordkappsklippan.
Vid Nordkapp ges vi möjlighet både vid midnatt och på förmiddagen dagen därpå att ta oss upp till klippan så vi får två chanser om vädret och framför allt den beryktade dimman skulle rulla in.

Vi far sedan ner längs kusten till Alta där vi har nästa stopp. Nu går färden vidare ner längs den nordnorska kusten med sitt fantastiska fjäll och fjordlandskap med Lyngenalperna och Senja som riktiga utropstecken. Vi har också en övernattning i Tromsö, Nordnorges största stad, innan vi åter fortsätter ner längs mindre och mer kustnära vägar via Senja till Ofoten och Narviksområdet.

Vår fortsatta resa tar nu sikte mot Kystriksveg 17 som startar i närheten av Saltstraumen, strax utanför Bodö, där vi har ytterligare en övernattning. Sedan fortsätter vi längs Kystriksveg 17 och passerar platser som Svartisen och Helgelandskusten ner till Nesna. Nu är vi inne på den sista biten på vår resa som då tar oss åter mot Sverige via Mosjöen, Hattfjelldal, Dikanäs och Saxnäs.

Från Saxnäs tar vi sedan sikte på fjället igen och högplatån runt Stekenjokk innan sista etappen ner genom Jämtland mot Östersund och Frösön där vi avslutar med en sista övernattning. Från Frösön är det fri hemfärd men det går också bra att haka på oss guider ner mot Dalarna om det passar för hemfärden. Det går även att få en natt till i Gagnef på hemvägen mot tillägg.

Boende

Vi kommer att bo på vandrarhem och typiska norska hytte. Vi bor två och två men även ibland fyra i samma hytte/stuga. Våningssängar förekommer. Täcken och kuddar finns varje natt så det räcker att ha med sig ett reselakan. Dusch och toalett är ibland i hytten/stugan men annars i servicehus på campingen eller i korridoren utanför rummet.

Mat

Vi äter frukost som vi tillreder tillsammans i frukostlag var morgon(ingår i resans pris). Lunch(ca kl 13-14) och middag äter vi ute på något lämpligt ställe (frivilligt och ingår inte i resan pris). Vissa dagar kan det vara lämpligt med en lunchpacke då det är lite sämre ställt med lunchställen men då sägs det till vid frukost eller dagen innan.

Vi kommer att några längre etapper på runt 45-50 mil, men vi kommer också att ha dagar när vi inte alls kör så långt. Vi har aldrig längre körpass än 50-70 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare mellan etapper eller en längre för fika och lunch.

Vi kommer att ha ett antal färjeturer(ca 6 beroende på vald rutt) på allt från 15 minuter upp till 60 minuter. Kostnaden för alla färjor ingår i resan.

Vi kommer eventuellt också att ha någon bomväg (kostnaden ingår i resan). Inträdet på Nordkappsklippan ingår också i resans pris.

Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost och eventuellt lunch. Guiderna har med sig kaffepulver och thepåsar (ingår i resans pris). Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial i fall det skulle behövas.

Pris Förare: 11 500 kr
 

Pris Passagerare: 10 500

(med reservation för valutakursförändringar) 

I priset ingår 13 övernattningar i 4-6 bäddsstugor, frukost(som vi guider inhandlar och som vi tillreder gemensamt i frukostlag) samt eventuella bom- och färjeavgifter.
Var och en betalar själv bränsle samt övrig mat och privata utgifter.


Intresserad av att hänga med

Har du frågor, kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, telefon till bostaden 0241-61242 eller mobiltelefon 072-2046200.

Göran Svensson på e-postadressen goran@mctouring.se, mobiltelefon 073-9403335.

Det går ockå bra att kontakta SMC Travel på telefon 0243-669 70 (Växel).

Boka din resa här

Resevillkor SMC Travel

a

a

a