Nya Zeeland från syd till norr 28 februari-22 mars

2018-05-17

För dig som tycker att naturupplevelser är det viktigaste på en resa har du nu chansen att få uppleva Nya Zeeland. Det är ett av de mest isolerade länderna i världen. Maorifolket, de första invånarna på ön kallade den för Aoteaora, långa vita molnens land. Tack vare den sena upptäckten av ön och det låga befolkningsantalet har landet bevarat en ren och orörd miljö. Sydalperna, fjordar och glaciärer skapar ett magnifikt landskap på sydön. Den norra ön karakteriseras av vulkaniskt landskap och utbredd termal aktivitet. Vägarna är som gjorda för MC-körning och slingrar sig genom fantastisk vackert landskap. Guiderna har bott på södra ön i ett år och har åkt på alla vägar som gick att åka på. De lovar visa både måsten för turister men också sina egna smultronställen.

Bokningen stänger 20 december 2018!

Läs mer om resan dag för dag.

Boka resan här. 

SMC Travel resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur. 

Pris
Förare: 40 000 kronor
Passagerare: 22 000 kronor
Enkelrum: finns inte på denna resa
Tillägg MC prisklass II: 7 000 kronor
Tillägg MC prisklass III: 19 000 kronor

I resans pris ingår
-  Guide
- Frukost som guiderna handlar in och vi tillreder själva
-  Färjor
-  23 övernattningar i campingstugor och vandrarhem, 2-4 bäddsrum
-  Hyra av motorcykel prisklass I, inklusive försäkring (ej självriskreduktion) med packfickor och topp box
- Papperskartor av enklare modell med rutter ritat av guiderna
- Transfer (guiderna organiserar transfer från Christchurch flygplats till boendet och från boendet i Auckland till Aucklands flygplats (om man kommer fram 28 februari och åker 22 mars, andra dagar ordnar man sin transfer och boende själv). 

I priset ingår inte

- Flyg Sverige – Christchurch, Auckland – Sverige (guiderna kan tipsa om sätt att hitta billigare flyg)
- Bensin
- Sjävriskreducering av försäkring (motorcykeln har en självrisk på upp till 16500 – 25 000 kr beroende på mc typ) vid skada eller stöld. Självrisk kan reduceras med en extraavgift ex 165- 200/dag vilket reducerar självrisken till 3250– 6200kr
- GPS ingår inte, kan hyras för 120 nz dollar för hela resan.
- Övriga måltider
- Utflykt till White Island och inträde till övriga sevärdheter

Motorcyklarna
I resans pris ingår motorcyklar i prisklass I.

Prisklass I: DL 650 VSTROM, Honda VT700, BMW G650GS 

Prisklass II: BMV F700GS, Honda VTX1300, Honda VT750. Tillägg 7 000 kronor

Prisklass III:  BMW R1200RTW. Tillägg 19 000 kronor.

Deposition: För de som hyr motorcykel behöver man ytterligare 2500–3750 NZ dollar som reserveras av uthyrningsföretaget på ens bankkort som garanti för motorcykeln (detta återbetalas då man lämnar motorcykeln i ursprungligt skick om man inte har förorsakat skada på tredje part).  Extra försäkring finns att ta för att minska självrisken, se ovan. 


Dagsetapper och körvana
Resan är ca 460 mil, 21 dagar på motorcykel. Vi kommer att köra både branta och kurviga vägar. Ca 5 mil på en av vägarna är grus (alternativ asfaltväg finns om man inte vill).

Dagsetapperna är 15 – 35 mil men kräver en hel del körerfarenhet när vi kör serpentinvägar i bergen och på fel sidan vägen dessutom. Vi kommer att stanna ofta för vila och möjlighet till fotografering. 

Allmänt om resan
Mars i Nya Zealand är början på hösten, en av månaderna med vanligen  stabila väderförhållanden. Västkusten är nästan alltid regnigt så bra regnkläder är ett måste.

Resan startar i Christchurch på södra ön där vi hyr våra motorcyklar och kör ner på östra kusten mot det sydligaste delen. På väg dit kör vi en del av Arthurs pass, sjöarna Lake Tekapo och Lake Pukaki där man kan, vid klart väder se Mount Cook. Vi stannar till i Omaru för att se den minsta pingvinarten, blå pingvinkolonin. Fortsätter ner mot Cathlins, den vindpinade södra delen av ön och in i Fjordland. På västra kusten norrut kör vi genom regnskog och förbi glaciärer. Kaikoura på östra kustens norra del är det ett måste med sina sälkolonier och möjlighet till valsafari eller simma med delfiner.

Norra ön har till en början mjukare berg men bjuder på en helt annat landskap, mildare klimat och mycket mera maorikultur, det är här maorifolket hade bosatt sig först. I Rotorua kommer vi att besöka både maoriby men också områden med extra mycket vulkanisk aktivitet som kan jämföras snarare med månlandskap än med något annat man har sett. Det finns möjlighet att boka resa till White Island, Nya Zealands mest aktiva vulkan. Resan avslutas i Auckland, Nya Zealands största stad.

Om boendet och prisnivån på resan
Vi kommer att bo enkelt i camping kabiner eller vandrarhem. Detta har varit ett medvetet val för att visa att det finns alternativ att resa till Nya Zeeland med en mindre budget. Vi vill också visa att resa i Nya Zealand handlar mer om naturupplevelser än boenden. Det Täcken, kuddar och sänglinnen ingår alltid i boendet. Medtag resebadlakan som tar minimalt plats i bagaget.

Mat
Frukosten ingår i priset. Guiderna handlar in det som behövs och vi hjälps åt att laga frukost i det gemensamma köket. Vi äter lunch varje dag mellan 12–14, vilket ingår inte i priset. Köp gärna något att ha med dig till fika. Avstånden till fikainköp är långa, särskiltpå södra ön. Till middag kan vi välja att äta tillsammans eller på egen hand på restaurang. Vi kommer också att köpa mat att grilla, för om det finns något mattradition i Nya Zeeland då är det att grilla tillsammans med vänner på kvällen. Det finns alltid möjlighet för barbecue på campingar.

Lämpligt att ta med sig är termos till kaffe, mugg, bestick och tallrik om man vill äta egen lunch (bestick finns annars på campingar och vandrarhem att låna). 

Övrigt
Ta inte med mat som inte är konserverad och förseglat och absolut ingen frukt, in i Nya Zeeland. Det är onödigt dyrt och krångligt att ta sig in i landet. Även konserver måste man vara beredd att på engelska förklara innehållet. Kaffepulver i oöppnad förpackning går bra att föra med sig. 

Se till att skorna är väldigt bra tvättad. Det får inte finnas rester av jord eller annat organiskt på dem. Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enkel resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Deltagarnas ansvar

- Giltigt körkort
- Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans slut.
- Som svensk behöver man inte visum men man måste vara beredd att visa kontoutdrag som visar att man kan betala sitt uppehälle i landet.
- Kolla hemförsäkringen om du har skydd för olyckor och sjukvård för nya Zeeland. 
- Avbokningsskydd genom hemförsäkring eller kreditkort. 

Frågor om resan
Guiderna svarar på frågor om resan.
Ronny Jansson, telefon:  070-575 0791, E-post 
Ana Jansson, telefon: 0760-193 302 E-post 

Våra guider i Nya Zeeland 
Ronny Jansson: jag är född och uppvuxen i Uppland och är 52 år gammal. Jag har ett genuint intresse för fordon och tog därför MC-körkort vid 16 års ålder. Jag jobbar som busschaufför och körde hjälpsändningar ideellt till Rumänien två gånger om året mellan 1990 - 1995. Jag har kört en hel del MC-resor genom dem flesta länder i Europa tillsammans med vänner. 1993 gjorde jag en resa på MC till Rumänien då jag friade till Ana. Körde under många år en Honda CB 650 men har nu bytt upp mig till en Honda Pan European. 

Jag och Ana har tillsammans 4 barn; 19, 16, 16 och 15 år. Med tanke på barnen har det mest blivit bilresor genom Europa.  För tio år sedan fick jag friår och då bosatte vi oss i Nya Zeeland där vi körde 2600 mil och upplevde landet. På den här resan vill jag visa er mina favoritställen i Nya Zealand

Ana Jansson:  Jag är född och uppvuxen i Rumänien och flyttade till Sverige 1996 när jag och Ronny gifte oss. Jag är utbildad sjuksköterska har bland annat jobbat på akuten i Uppsala. Just nu utbildar jag mig till specialistsjuksköterska i anestesi. Jag älskar att resa, köra motorcykel, läsa böcker och vill gärna återvända till hjälpsändningsarbetet som jag lämnade ett tag för att kunna plugga. När vi bodde i Nya Zealand körde vi omkring så mycket vi bara kunde (på ett år hinner man med mycket) Eftersom barnen var små körde vi en minibuss sov mest på campingar i tält eller i bussen. Vi vill visa er både turistmåsten i NZ men också ställen som inte den vanliga turisten hittar till. 


Klicka på bilderna för större format. 


Resans färdväg är inritad på kartan över NZ.


Pancake rocksPurakanuui

 Nugget point

 


Milford SoundSöt säl


Lake Tekapo

 


Maclean Falls, Caitlin.