Försommarvecka i Harzbergen 1 – 8 juni

2019-10-31

Ägna första veckan i juni till en MC-resa i Harzbergen. Vi tar färjan Göteborg-Kiel tur och retur och bor fem nätter på Hotell Stubenberg i Gernrode. Vi besöker vackra och intressanta sevärdheter, kör på de bästa hojvägarna i Harz och äter goda middagar som ingår i resans pris, både på båten och vårt hotell.

Resan inställd p g a covid-19. 

Boka resan här

SMC resevillkor.

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare: 10 000 kronor
Passagerare: 9 000 kronor
Enkelrum: undersök möjlighet och pris med guiden.

I priset ingår
- Färja Göteborg-Kiel t o r inkl 2-bäddshytt utan havsutsikt med över och underbädd  samt frukost och middagsbuffé
- Fem nätter i dubbelrum på hotell Stubenberg 
- Frukost, del i dubbelrum samt fem middagar exklusive dryck
- Guide


I priset ingår inte
- Deltagarnas reseförsäkringar
- Bensin
- Luncher
- Personliga utgifter
- Övriga avgifter

Resans innehåll

Måndag 1 juni
Resan börjar med att vi samlas vid Stena Line Tysklandsterminalen  kl.16.45 måndagen 1 juni. Efter inkvartering i våra hytter väntar en gemensam middag kl 18.00 i Restaurang Taste där vi lär känna varandra. Frukost serveras från kl 07.00

Tisdag 2 juni
Efter frukostbuffén ombord på färjan tisdag morgon startar vi att köra söderut mot Harz som även kallas för Tysklands minialper, ett mycket populärt mål för motorcyklister. Vi kommer fram till vårt Hotel Stubenberg under eftermiddagen, installerar oss i våra rum och äter vår första gemensamma middag på tysk mark. Dagens etapp cirka 35 mil. 


Onsdag 3 juni
Nu ska vi ut och köra motorcykel på de fina vägarna  i Harzbergen. Idag kör vi till Kyffhäuser som är en bergås i gränsen mellan de tyska förbundsländerna Thüringen och Sachsen-Anhalt. Åsen är begränsad av Goldene Aue, som skiljer den från Harz. På norra huvudkammen finns borgruinen Rothenburg. På södra sidan av bergskedjan ligger den 350 m långa Barbarossagrottan. Vi kommer att besöka ett monument över Kaiser Friedrich, som även är en populär Biker träffplats i Harz.

Kaiser Friedrich levde mellan åren 1122-1190 och var han Hertig von Schwaben, Romersk-Tysk kung och från 1155 var han kejsare över det heliga Romska riket som även omfattade Tyskland på den tiden. Enligt en legend sover han i Kyffhäuser-bergen och väntar på bättre tider. Vägen som leder oss sista biten till detta monument är B 85 som är en härlig upplevelse med sina 36 kurvor. .Efter besöket här kör vi vidare genom Harz, på vägar som är som gjorda att köra motorcykel på och återvänder till vårt boende för gemensam middag. Dagens etapp ca 16 mil. 


Torsdag 4 juni
Idag kör vi till den berömda staden Goslar, för lunch någonstans på torget i denna fina stad.Goslar grundades 922 av Henrik I. Under 1000-talet byggde kejsar Henrik II en Kaiserpfalz i staden. Anledningen till detta var silverfyndigheter i berget Rammelsberg alldeles i närheten av Goslar. Mynt från Goslar har hittats ända upp till Färöarna. På 1300-talet tilldelades staden status som fri riksstad och blev medlem i Hansan. Under det trettioåriga kriget besattes Goslar av svenska trupper. År 1802 upphörde stadens status som fri riksstad när Goslar tilldelades Preussen. Staden tillföll därefter 1807 Westfalen, år 1816 Hannover för att 1866 åter bli preussisk.Goslar är ursprungsort för en egen öltyp, Gose. Dagens etapp ca 21 mil. 


Fredag 5 juni

Vi kör till Bodetalsperre och upplever förmodligen världens längsta rephängbro, hela 483 meter lång och 100 meter över dalen. Huvuduppgiften för Bodetalsperrsystemet är dricksvattenförsörjning. Talsperre Wenderfurth i kombination med övre bassängen och pumpkraftverket tjänar detta också för lagring av vatten för förnybar energi.Rappbodetalsperre är Tysklands högsta dammbygge med en härlig utsikt över Harz.  Dagens etapp ca 16 mil

Lördag 6 juni                                                           
Nu kör vi till Stolberg en mycket gammal stad som består av många fina korsvirkeshus.   Orten uppstod omkring år 1000 tillsammans med gruvdriften i regionen. Stolberg nämns  för första gången 1210 i en urkund och blev säte för adelsätten Stolberg. Under början av 1900-talet ökade Stolbergs betydelse för turismen, och blev1943 kurort. Dagens etapp ca 11 mil. 

Söndag 7 juni
Efter frukost på hotellet börjar resan norrut mot Kiel för att ta båten hem till Göteborg där resan avslutas för denna gången med middag på båten. Dagens etapp ca 35 mil. 

Måndag 8 juni
Efter frukostbuffén ombord på båten skiljs vi åt i hamnen i Göteborg. 

Körkunskaper
Du ska kunna hantera din MC på kurviga vägar. Du ska kunna köra MC i grupp i tysk landsvägsfart, 100 km/h. 

Deltagaren ansvarar för följande
- Giltigt körkort, pass och/eller nationellt ID-kort
- En giltig reseförsäkring - kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring
- MC-försäkring - gärna helförsäkring
- Europeiskt sjukförsäkringskort, beställs av Försäkringskassan

Vår guide í Harz
Resan leds av Lars Lind. Han svarar på frågor om resan. 
Lars Lind, e-post, telefon: 070-669 97 15

Vem är Lars?
Lars Lind guide har guidat SMC-are under ett antal år på resor i Tyskland, Österrike, Italien och Rumänien. Han är skaraborgare och kör en Yamaha Tracer 900 GT. Lars är 68 år och ägnar sin pensionärstillvaro bland annat åt föreningsliv och att guida på SMC-resor. Lars talar flytande tyska. 


Hotell Stubenberg

 


Kyffhäuser

 


Harz i Tyskland

 

 


Mycket motorcyklar i Harz

 


Vacker vy