Kroatisk försommar, gröna berg och gröna vatten, 26 maj-5 juni

2016-10-31

En resa för dig som utöver rolig hojåkning på rejält svängiga och kuperade vägar i vackra omgivningar, också uppskattar naturupplevelser, eller kanske bara en promenad i gränderna i någon av de medeltida städer och byar vi besöker. Vi börjar resan med att tillsammans ta oss från Helsingborg till Hamburg och nattåget till Wien. Från Wien till Kroatien kör vi delvis motorväg, i övrigt håller vi oss nästan bara på mindre vägar. Förutom Kroatien kör vi genom vackra delar av Slovenien, Bosnien och Ungern. Vi besöker öarna Cres och Krk och naturområden i bergen. Det här är resan för dig som vill se mer av Kroatien än badstränderna.

Resan fullbokad, du kan ställa dig på väntelistan här. 

Pris
Förare 12 900 kronor
Passagerare 10 000  kronor 
Enkelrumstillägg (där det är möjligt) + 1 500 kronor 

I priset ingår
Färja Sverige – Danmark och Danmark – Tyskland t o r
Tågresa, del i fyra bäddars sovhytt, med mc och bagage
Hamburg – Wien t o r          
Åtta nätters boende på små hotell och B&B, del i dubbelrum och frukost
Färja Cres
Guide 

I priset ingår inte
Motorvägsavgifter
Mat och dryck
Inträden 

Om Kroatisk försommar 2017

Resan är för dig som utöver rolig hojåkning på rejält kurviga och kuperade vägar i vackra omgivningar, också uppskattar naturupplevelser, eller en promenad i gränderna i någon av de medeltida byar vi besöker. Två nätter bor vi vid havet, och har nära till badstranden, men någon badresa är det inte, tyngdpunkten ligger på mc-körning. Vi kör i behagligt tempo och kommer fram till våra hotell i god tid för middag och trevligt umgänge. På två orter stannar vi två nätter, och gör utflykter därifrån.

De första och sista dagarna av resan kör vi delvis motorväg, men i övrigt håller vi oss på mindre, asfalterade vägar. Någon kort sträcka av resan kan vara grusväg, men då ska asfalterade alternativ finnas för den som vill. Motorvägsavgifter betalas med kontanter eller kort av deltagarna själva i betalstationer efter vägen. På motorväg håller vi ca 120 km/t, på övriga vägar hastighetsbegränsningarna. Resan är lämplig för körning med passagerare.

Vi bor bekvämt på små hotell och B&B i dubbelrum, och frukost ingår. Enkelrum kan i allmänhet fås mot en tilläggsavgift. På tåget är standarden enklare, vi sover fyra i varje hytt. Frukost ingår även där. Tillgången på tågplatser är begränsad och vi behöver boka dem så snart vi får in era anmälningar till resan.

Resan omfattar elva dagar, förutom din egen resa till och från Helsingborg, men tack vare Kristi Himmelsfärd och Sveriges nationaldag behöver du bara fem semesterdagar och två klämdagar.

Resan dag för dag

På Youtube finns nio fina filmer, Horagalles Rider, också med bra musik, om en mc-resa Luleå – Montenegro t.o.r. sommaren 2014. Sista halvan av avsnitt 6 (med bl a den kroatiska kustvägen), och hela avsnitt 7 (med bl a Vršič Pass), visar flera av de vägar som ingår i vår planerade rutt. Kolla och njut!

https://www.youtube.com/watch?v=QK8Gnc-xW5o

https://www.youtube.com/watch?v=l0cDloQyTB8

Innan resan kommer du att få GPS-filer med de olika dagarnas planerade rutter.

Deltagarens ansvar
Giltigt körkort.
Pass. För inresa i Bosnien räcker ditt vanliga pass, men se till att det är giltigt minst tre månader efter vårt besök där.
Till motorcykeln behöver du registreringsbeviset i original, och det gröna kortet, som du beställer hos försäkringsbolaget.
Bevis om reseförsäkring (genom hemförsäkring eller vid kortbetalning). 
Försäkringskassans sjukförsäkringskort bör du ha med dig
Vaccination mot hepatit A rekommenderas av sjukvården. 

MC-vana
För att få ut mesta möjliga av resan bör du ha god erfarenhet av mc-körning och gilla körning på kurviga, smala, och ibland branta vägar. Det går mycket bra att ha passagerare med. Vi ser gärna att det blir flera motorcyklar med två personer.

Frågor om resan 
Stig Larsson, telefon: 070-252 1644, e-post
 

Guider i Kroatien

Stig Larsson är mannen bakom resan! Jag bor i Mora, och kör efter många år med BMW numera en Moto Guzzi. Jag älskar att resa, särskilt med mc, och har ägnat åtskilliga semesterveckor åt att besöka olika delar av Europa, både med och utan hoj. Favoritmålen nu är Kroatien, Slovenien och Bosnien. Kvar på önskelistan står bl a Skottland, Island och Rumänien. Det jag vill ha ut av mina resor är naturupplevelser, historia, och god mat. Stora städer undviker jag. Som SMC-guide delar jag gärna med mig av mina favoritställen, och uppskattar det trevliga sällskap och glada umgänge som gemensamma resor ger. Jag hoppas att ni som blir med ska glädjas lika mycket som jag gör över roliga vägar, gröna berg med grå byar, och vidsträckta vyer över vackra landskap.

Hjälpguiden på resan är Pär-Åke Forsberg som bor strax utanför Gävle. Jag ska följa med som guide på MC-resan till Kroatien tillsammans med Stig. Precis som Stig (och alla ni som anmält er till den här resan förmodar jag) tycker jag om att resa på mc.

Jag åker på en Suzuki DL-650 V-Strom, en mc jag trivs väldigt bra med och som på senare år tagit mig på ett antal resor runt i Europa där jag besökt historiska platser, sett fin natur och kört mc på fina vägar, ibland också på mindre fina vägar, men det är ju en upplevelse även det. Några favoriter är Österrike, Skottland och Luxemburg. 

 
 

 


' 
Stig Larsson guidar i Kroatien 


tillsammans med Pär-Åke Forsberg från Gävle.