Sri Lanka dag för dag

2015-09-10

Flyg tur och retur ingår inte i resans pris. Du kan därför komma tidigare till Sri Lanka och/eller stanna kvar efter rundresan om du önskar. MC Asien bokar dina flygbiljetter om du önskar. Resebeskrivningen börjar lördag 6 februari på flygplatsen eller på hotellet i Negombo.

Dag 1 – Lördagen den 6 februari
Vid ankomsten till Bandaranayake International Airport i Sri Lankas huvudstad Colombo, körs deltagarna till hotellet i staden Negombo cirka 20 km norr om huvudstaden. Negombo är en fiskestad som är känd som ”Lilla Rom” på grund av sina många kyrkor och sina katolskainvånare. Här kan man vila ut eller njuta av en avkopplande eftermiddag vid stranden, vid hotellets swimmingpool eller på en av stadens många goda restauranger och kaféer. Tidigt på kvällen träffas alla deltagare samt den danska motorcykelguiden för en genomgång. Därefter äter vi välkomstmiddag på en restaurang inne i staden. Måltider som ingår: middag.

Dag 2 - söndag 7 februari Negombo till Habarana. 170 km
Denna dag får vi tillgång till våra motorcyklar i Negombo. Vi tar god tid på oss att testa och bekanta oss med dem innan vi i samlad tropp kör ut ur staden i riktning mot Habarana i det centrala Sri Lanka. Trafikförhållandena och landskapet är nytt för alla deltagarna och därför kör vi en kortare sträcka denna dag. Vi tar rejäla raster på vägen där vi kan njuta av det frodiga landskapet med de många rismarkerna, banan- och kokospalmerna, titta på det lokala folklivet, dricka en kopp te, fotografera och samtala om allt det vi upplever längs Sri Lankas landsvägar. På eftermiddagen kommer vi fram till vårt hotell i Habarana där man antingen kan välja att koppla av i hotellets trädgård, vid swimmingpoolen eller gå på upptäcktsfärd i lokalområdet. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 


Fina hojvägar finns det gott om i Sri Lanka! 

Dag 3 – måndag  8 februari Habarana till Trincomalee. 120 km
Efter frukosten kör vi nordost mot staden Trincomalee som ligger på Sri Lankas östkust. Landskapet är övervägande torrt och det är mycket lite trafik på denna sträcka. Vi bor något norr om Trincomalee stad och när vi checkat in på hotellet kan man njuta av ett välbehövligtdopp i den indiska oceanen. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 

Dag 4 – Tisdagen den 9 februari Trincomalee till Mahiyanganaya. 240 km
Vi kör resans längsta sträcka denna dag men på landsvägar med mycket lite trafik. Ju längre söderut vi kommer, desto frodigare blir landskapet. Mahayanganaya omges av bevattnade gröna rismarker och palmer och området befolkas av Sri Lankas ursprungsbefolkning, det så kallade Veddah-folket. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 


Vackra vyer i Tissamaharama

Dag 5 – Onsdagen den 10 februari i Mahiyanganaya
Vi har två övernattningar på vårt hotell i Mahiyanganaya och vi använder därför denna dag till att köra runt i lokalområdet där vi ser lantbrukslivet längs de små lokala vägarna. Vi gör många stopp och fotograferar, smakar på de lokala frukterna, samtalar med lokalbefolkningen och dricker lokalt te. På eftermiddagen besöker vi en lokal Veddah-by därvi ser hur en ursprungsbefolkning i Sri Lanka, stamfolket veddaherna, lever och vilka traditioner de har. Vi äter kvällsmat i den lokala veddah-byn denna kväll. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 

Dag 6 – Torsdagen den 11 februari. Mahiyangana till Knuckles. 80 km.
När vi gjort oss förtrogna med låglandet ska vi denna dag utforska det centrala höglandet i Sri Lanka. Kort efter att vi lämnat hotellet, börjar vägen svänga mjukt medan det blir kallare: Efter ett par timmar ersätts kokos- och bananpalmerna av gröna teplantor som står spikraka som ligusterhäckar i den kuperade terrängen. Det är många möjligheter att stanna och fotografera och njuta av de vackra utsiktspunkterna. Sist under färden lämnar vi huvudvägen och kör upp genom småvägar som vindlar sig in och ut mellan teplantagen och våra tamilska Sri Lanka-bor plockar de ljusgröna toppskotten från tebuskar. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 


Vi kör på slingrande vägar som kantas av teplantager 

Dag 7 - Fredagen den 12 februari. 65 kilometer
På morgonen njuter vi av utsikten medan vi rullar ut från hotellet och ner mot huvudvägensom vindlar  sig genom backarna och tar oss till den charmiga kungastaden Kandy. Här bodde och levde den sista av Sri Lankas kungar, innan ön koloniserades – först av portugiserna och senare av engelsmännen. När vi kommit fram till hotellet kan vi promenera runt den vackra sjön i staden där buddistiska tempel speglar sig i vattnet. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 

Dag 8 – Lördagen den 13. Kandy till Haputale. 150 km
Körturen denna dag bjuder på ett spektakulärt bergslandskap med många kurvor. Vägen går genom kilometervis av gröna teplantager, men det är också sträckor med palmer och barrskog. Vägen går ibland in i och ut mellan molnen, genom gamla engelska ”hiss-stations” dit den engelska koloniala administrationen begav sig när klimatet blev outhärdligt längs kusterna. Vi avslutar färden i staden Haputale som ligger ca. 1400 meter över havsytan och därmed är resans högsta punkt. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 


Vi bor på hotell, detta är ett av dem. Priset är beräknat på del i dubbelrum. 

Dag 9 – Söndagen den 14 – Haputale till Tissamaharama. 120 km
Från Haputale slingrar sig vägen ner genom bergen till Sri Lankas lågland vid den sydöstliga kustlinjen. Denna vackra körtur startar i bergen i det centrala höglandet, går genom teplantageroch förbi det spektakulära Ravana-vattenfallet. Vid staden Wellawaya planar landskapet ut och vi kör längs bananpalmer och rismarker, innan vi på den sista sträckan på låglandet kör genom djungeln i Yala National Park där man från motorcykelsadeln kan ha turen att få se några av djungelns vilda djur. På kvällen övernattar vi vid den lilla stadenTissamaharama som ligger vid en stor vacker sjö där en stor vid stupa, en buddistisk helgedom, reser sig i det platta landskapet. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag.  

Dag 10 – Måndagen den 15 februari – Tissamaharama till Mirissa. 125 km.
Vi går upp tidigt denna dag eftersom det står safari på programmet. I jeepar kör vi mot Yala Nationalpark för att se om vi kan få syn på några av de många leoparder, björnar och vilda elefanter som lever här i djungeln. Det är en vacker syn när solen går upp över djungeln och apor och färggranna fåglar kan ses i trädtopparna. Denna dag får vi sällskap av en lokal guide som berättar om djungelns djur- och växtliv. Efter safarin äter vi frukost på hotellet innan vi kör längs den lilla staden Mirissas sydkust där vi kan njuta av en cocktail eller en kall öl påstranden medan vi tittar på solnedgången. Måltiider som ingår: frukost, lunch och middag. 


En buddistisk munk vid vägen

Dag 11 – Tisdagen den 16 februari. Mirissa Beach
Efter många dagars intensiva aktiviteter tar vi idag en välförtjänt vilodag på en av Sri Lankas bästa stränder vid den lilla staden Mirissa. Här kan man åka på valsafari, dyka, snorkla, surfa eller bara ligga på stranden och njuta av livet. Den som har lust kan åka med på en tur till det gamla holländska fortet i staden Galle ca. 35 km väster om Mirissa. Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag.

Dag 12 – Onsdagen den 17 februari. Mirissa Beach till Bopath Ella. 180 km
Vi börjar dagen med att köra ut genom det platta landskapet längs kusten vid Mirissa me nmycket snabbt övergår vägarna i små backar och kurvor. På eftermiddagen är vi framme vid det storslagna vattenfallet Bopath Fall, där vi övernattar på vårt hotell. Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 


Så här vackert är det på Sri Lankas sydkust. 

Dag 13 – Torsdagen den 18 februari. Bopath Ella till Negombo. 110 km
På denna sista kördag går resan först genom höglandet, men när vi närmar oss Negombo plattas landskapet ut. När vi kommit fram till Negombo och har levererat motorcyklarna, går vi ut i staden och äter avskedsmiddag och skålar för ett fantastiskt motorcykeläventyr genom Sri Lanka! Måltider som ingår: frukost, lunch och middag. 


Ett bageri vid sidan av vägen! 


Resan till Sri Lanka är ett samarbete med MC Asien.