Resan dag för dag

2014-10-16

Dag 1 -  Avresa Arlanda - Ankomst Orlando

Efter månader av spänning och förväntan är dagen äntligen här !

Kom ihåg! : Kom till flygplatsen minst 3 timmar före avresa!
Flygningen till USA tar ca 12 timmar. Planen är bekväma och har ett stort utbud av mat, dryck och underhållning.

Ankomst Orlando

Efter ankomsten till flygplatsen i Orlando och när du hämtat ditt bagage möts du en av våra glada guider i ankomstområdet. Sedan kör vi tillsammans till hotellet som ligger centralt nära staden. När alla har checkat in och gjort sig hemmastadda i sina rum samlas vi för ett välkomstmöte och lite förfriskningar, introduktion av alla deltagare och guider.
Under kvällen kommer vi att lära känna varandra. Vi träffas och äter middag tillsammans i sann amerikansk stil på BBKING's Blues Club. Njut av kvällen !

Dag 2 -  Orlando - Fort Lauderdale

Körsträcka dag 1: 370 km

Vi börjar vårt äventyr till Daytona Bike Week & Florida Keys! Vi samlas utanför hotellet för gemensam avresa till Eagle Ride där vi hämtar ut cyklarna - nya modeller av Harley Davidson. Cykeln du har bokat för resan står redo och väntar på dig, och alla nödvändiga försäkringar ingår.
Kom ihåg: Kontrollera cykeln ordentligt för eventuella repor, skador, samt att det finns olja och bränsle i tanken - innan körning.
När alla är redo på cyklarna startar vår 172 mil långa resa. Orlando försvinner bakom oss när vi beger oss österut för ett unikt äventyr fullt av roliga backroads, sjudande liv, upplevelser och andra roligheter! 
Vi kör söderut på den legendariska Coastal Highway A1A. Det är en spektakulär körning längs havet - du kan nästan röra vid det - så nära kör vi! 

Vårt första stopp är Cape Canaveral, där besöker vi det berömda Kennedy Space Center som har spelat en viktig roll för dagens rymdforskning. Efteråt kör vi till Melbourne för ett stopp på Leaning house of Pizza. Vi fortsätter sen vidare med en fantastisk körning längs kusten ner till Forth Pierce där vi stannar för att njuta av den spektakulära utsikten.

Vi fortsätter vår resa på den vackra Coastal highway A1A till West Palm Beach och en annan känd semester- och badresort; Fort Lauderdale, Amerikas svar på Venezia (massa marinor och båtar), en gedigen party- och semesterby.
Här ska vi äta middag och övernatta.

Dagens sevärdheter: Coastal Highway A1A, Cape Canaveral, Kennedy Space Center, Forth Pierce, West Palm Beach, Fort Lauderdale

Dag 3:  Fort Lauderdale – Key West

Körsträcka dag 2: 299 km                                            

Vi fortsätter langs de vackra stränderna till South Beach i Miami, hem till många film och tv-serier (bl.a. CSI Miami och Miami Vice). Här kopplar vi av med förfriskningar och studerar folkmyllret.
Nästa sträcka till Key West ger oss en unik körupplevelse på "the Overseas Highway 1", som sträcker sig över 42 broar och en hel del tropiska öar genom Florida Keys. Vi kör mitt i havet genom berömda platser som Key Largo, Islamorada, Marathon och Big Pine Key innan vi kommer till Key West som är USA's sydligaste punkt. Key West ligger bara 230 km från Cuba och breder ut sig på 6,4 km. Cayo Hueso är det ursprungliga spanska namnet på ön.

Vi ankommer till Key West tidigt eftermiddag, checkar in på hotellet som ligger mitt i stadens centrum. Sedan äter vi middag på världsberömda Duval Street som alltid är full av liv. På kvällen träffas vi på Sloppy Joes, som är en av USA: s mest berömda barer.

Dagens sevärdheter: South Beach Miami, Overseas Highway 1, Florida Keys, Key West, Duval Street, Sloppy Joe

Dag 4:  Key West 

Vilodag och en kul dag!

Njut av en dag med vila och passa på att utforska Key West på egen hand. Key West började som en handelsplats där särskilt vrakfiske och räddning av last var en särskilt givande verksamhet. Många fartyg har under historien sjunkit efter att ha kört på en av de förrädiska reven utanför Key West. Män stod konstant stand-by för att åka ut på räddningsuppdrag för att rädda sjömän, passagerare och värdefull last ombord på fartyg. Invånarna i Key West hade också ett rykte om att "hjälpa verksamheten". I skydd av mörkret tände de falska fyr-och signalljus på kusten för att locka fartyg att gå på grund på de vassa reven, något som invånarna förnekar. På Key West Shipwreck Museum finns mycket historia om de många skepp som förlist på reven.

Key West är juvelen i Florida Keys och den naturliga slutdestinationen på Overseas Highway 1 (en plats som bör förevigas på bild). Key West har alltid varit en fristad för oliktänkande (intellektuella och hippies) och är känd för Ernest Hemingway och en bekymmerslös avslappnad atmosfär. Vi rekommenderar också att ta en bild av markören för USA's sydligaste punkt (most southern point marker).

Passa på utforska allt som denna "fristad" i USA har att erbjuda. Njut solen och poolen på hotellet, strandliv och stadsliv i Key West, eller eftermiddagen på Duval Street är också ett bra alternativ. Andra möjligheter att få ut det mesta av dagen är en dag på segelbåt, djuphavsfiske och / eller vattenskotrar, eller ett besök i Ernst Hemingways hem, Key West Lighthouse, eller ett av de många museer eller stränderna på ön.

Dagens sevärdheter:  Fullt av möjligheter - helt enligt era egna prioriteringar om vad ni önskar se och uppleva :)

Dag 5: Key West - Naples

Körsträcka dag 5: 383 km                                                                 

Detta kommer att bli en oförglömlig dag! Vi startar dagen med att köra fantastiska Overseas Highway 1, mitt i Atlanten och tillbaka till fastlandet. Vi tar av på en annan populär vägsträcka, Tamiami Trail som kommer att ta oss genom Everglades där vi kommer att möta alligatorer, krokodiler och ormar!
Everglades är en nationalpark och ett världsarv som inrättades den 6 December 1947 och är 6104 km². Nationalparken omfattar ca.20% av den ursprungliga våtmarken. Everglades kom in på UNESCO: s lista över världsarv den 24 oktober 1979. Området har många sällsynta växter och djur.

Området är speciellt känt för sina alligatorer, och vi kommer att möta några av dem. Vi stannar för att åka airboat ut i Everglades för att studera alligatorer och djurlivet på nära håll. När vi är tillbaka på land är det möjligt att beställa äkta alligatorkött på den lokala restaurangen där vi kommer att äta lunch.

Vi fortsätter längs Tamiami Trail genom Everglades, som bjuder på en spektakulär körning i enastående landskap. Dessutom kan vi se alligatorer liggandes utmed vägkanten. Obs!: Du får inte under några omständigheter stanna för en oorganiserad kisspaus i detta område! = Stor fara! Vi kör hela vägen till Naples som är vårt sista stopp för dagen. Här besöker vi det lokala äventyrcentret och äter middag på en av Amerikas mest kända restaurangkedjor.

Dagens sevärdheter: Overseas Highway 1, Tamiami Trail, Everglades, Naples

Dag 6: Naples - Homosassa

Körsträcka dag 6: 359km                                                              

Välkommen till en dag med fantastisk körning på Floridas västkust. Vi börjar dagen med att köra till Fort Meyers, "The City of Palms" och fortsätter vidare till Muscle car musem där du kan se otaliga klassiska muscle cars som har satt sina spår i bilens historia. Vi åker till St. Petersburg som har en unik och spektakulär entré med stora broar och fantastisk utsikt. Vi äter lunch i hamnen, njuter av atmosfären och utsikten.

Vi fortsätter vår färd norrut och kör genom några mysiga och livliga kuststäder som Clearwater där vi besöker några lokala barer som är något utöver det vanliga. Sedan är det körning längs kusten hela vägen till Homosassa där vi än en gång har möjlighet att åka airboat med Captain Russ Holiday. Vi äter middag och övernattar i Homosassa.

Dagens sevärdheter: Fort Meyers, Muscle Car Museum, St Petersburg, Clearwater, Homosassa

Dag 7: Homosassa – Daytona "Biker Beach" & BikeWeek 

Körsträcka dag 7: 190 km

Vi närmar oss slutet på vårt Florida äventyr och turens höjdare. Vi rör oss inöver landet, kör på små backroads och underbara motorcykelvägar till världskända Daytona "Biker Beach" där vi kommer att delta i världens största Biker meet, Daytona Bikeweek.

Vi äter en tidig lunch på legendariska Sopotnick's Cabbage Patch Bar, som en gång började som en fruktstånd, men som nu är en av de största destinationerna under BikeWeek. Här går den berömda kål-brottningen (coleslaw) av stapeln, där flickorna brottas för heder och ära. Dessutom är det Bike Show och en mängd andra erbjudanden vid de många stånden som finns på plats. Vi äter lunch här.
Efteråt kör vi till centrum i Daytona Beach, för att köra Main Street. Vi cruisar ner på paradgatan tillsammans med många andra motorcyklister. Garanterat en upplevelse för livet! 

Sedan kör vi till hotellet och checkar in. Resten av eftermiddagen och kvällen tillbringar vi på Main Street, där vi tittar på Main Street Parade, äter middag och går till en blues bar och flera utomhus rock konserter.

 

BikeWeek's historia

Kanske var attraktionen den hårda sanden, varma vinterdagar, eller spänningen i den första motorcykeltävlingen på stranden som gjorde att Daytona Beach blev platsen för Bikeweek. Och kanske var det den djärva aktiviteter kring tävlingen som gör att folk fortsätter att komma tillbaka.
Oavsett svaret har Bikeweek varit en tradition sedan den 24 januari 1937 - invigningsdagen för Daytona 200 (Speed Bike Race).

Den första motorcykeltävlingen ägde rum på en 5,2 km lång strand- och vägsträcka söder om Daytona Beach. Ed Kretz från Monterey Park (CA) var den första vinnaren och han körde en amerikansktillverkad Indian motorcykel med en genomsnittsfart på 73,34 mph (ca: 117km/h). Eftersom delar av racingbanan hade sin sträckning på stranden var starttiderna på den tiden intressant nog dikterade på de lokala tidvattentabellerna. Tävlingarna fortsatte under perioden 1937-1941. De första åren Daytona 200 kallades också "Handlebar Derby".

År 1942 avbröts Daytona 200 pågrund av andra världskriget. Den ansvariga arrangören - American Motorcycle Association (AMA) uttalade sig högtidligt att det var "av intresse för nationens försvar" som evenemanget avbröts. Med kriget kom en allmän ransonering av drivmedel, däck och viktiga motorkomponenter. Men även om det "officiella" evenemanget avbröts träffades människor för en "inofficiell"  Meet/fest som kallades Bikeweek.

Den 24 februari 1947 återuppstod den berömda motorcykeltävlingen med ett rekord på 176 deltagare - lanserat av den legendariska Bill France.

Tidningsurklipp från perioden berättar att grundarna av Daytona bad invånarna om att öppna sina hem för besökande motorcyklister eftersom alla hotellrum och campingplatser fylldes till brädden. År 1948 - racet fick en en ny strandsträcka på 6,5 km, vidare söderut till Ponce Inlet, som togs i bruk till följd av utvecklingsarbetet som pågick längs Daytona Beach. Det sista Daytona 200 racet som gick av stapeln på stranden var 1960. År 1961 flyttade det berömda racet till Daytona International Speedway där tävlingarna körs idag.

Bikeweek har alltid haft sin egen "stil". Efter kriget började arrangemanget att utveckla en lite mer robust karaktär. De motorcykeltävlingarna som hölls på stranden var organiserade, men händelserna omkring racet var inte av samma karaktär. Allteftersom tiden gick blev lokalbefolkningen rädd för besökarna, brottsbekämparna och stadens tjänstemän var mindre entusiastiska över vad som har beskrivits som en "invasion". Förhållandet mellan motorcyklisterna och brottsbekämparna fortsatte att försämras och vara som värst under 1986, då en särskild arbetsgrupp organiserades av staden i samarbete med den lokala handelskammaren för att förbättra relationen dem emellan samt ändra storlek och omfattning av evenemanget.

Idag har Bikeweek förvandlas till en 10-dagars festival som omfattar hela Volusia County, och innehåller hundratals evenemang för motorcykelentusiaster. Bikeweek är världens största motorcykelträff som önskar hundratusentals årliga besökare välkomna och är ett evenemang som uppskattas av både lokalbefolkning och motorcykelentusiaster från hela världen. För mer information om Bike Week: http://www.officialbikeweek.com/

Dagens sevärdheter: Sopotnicks Cabbage Bar, Bikeweek, Main Street

Dag 8: Daytona International Speedway, Destination Daytona & Iron Horse Saloon

Vi börjar dagen på Daytona International Speedway. Här tillbringar vi förmiddagen med att titta på alla utställda motorcyklar och leverantörer. De som vill kan också köpa biljetter till tävlingarna som körs på banan senare.
Efter att vi har smält intrycken kör vi till Destination Daytona och världens största Harley Davidson återförsäljare: Bruce Ross Meyer (med ett showroom på 109.000 kvadratmeter). Vi äter lunch, njuter av musiken och atmosfären. Vi tillbringar resten av eftermiddagen på detta enorma område.

När vi sett det mesta av Destination Daytona sätter vi kurs mot en annan höjdpunkt, Iron Horse Saloon. Iron Horse är en legendarisk plats där motorcyklister samlas för att visa upp sig, njuta av varandras sällskap, en kall förfriskning och musik från band som spelar på scenen. Iron Horse sjuder av liv, fest och roligheter, också från alla stånd och utställare runt området på båda sidor av vägen. Vi smälter in i atmosfären och livet och tycker om att vara bikers på Iron Saloon på Bike Week! När vi är förnöjda med upplevelserna vi fått med oss vid Iron Horse kör vi tillbaka till staden och cruisar ner på Main Street tillsammans hundratals andra bikers.

Dagens sevärdheter: International Speedway, Destination Daytona, Iron Horse Saloon

Dag 9: Daytona "Biker Beach" & BikeWeek

Denna dag ska vi kolla in Bike Week Headquarters och Harley-Museet. Vi är nu i centrum av alla aktiviteter och allt det roliga har börjat. Efter att vi har fått med oss alla sevärdheter, tagit en massa bilder – så parkerar vi cyklarna för dagen och tillbringa resten av vår sista kväll i Daytona. Njut av sista kvällen på din BikeWeek! 

Dagens sevärdheter: Bike Week Headquarters, Harley-museet, Main Street

Dag 10: Daytona Beach - Orlando 

Körsträcka dag 10: 118 km                   

Vi lämnar Daytona och världens största motorcykelsammankomst och inleder slutet på vårt Florida äventyr. Som en trevlig start på dagen kör vi den berömda Ormond Scenic Loop & Trail som är ca 50 km dubbel loop av vägar som korsar några av de vackraste och varierande landskapen i nordöstra Florida. "The Loop" är inte som andra turer, det är frihet, solsken, öppna vägar och eleganta kurvor - en dröm för motorcykelentusiaster! Denna behagliga tur är ett måste för den som gillar öppna motorvägar och Floridas naturliga skönhet. Vi tar en förfriskning på en lokal biker (beach) bar innan det bär av västerut.

Efter lunch fortsätter vi att köra på roliga backroads hela vägen till Orlando, där vi återlämnar cyklarna på EagleRider. Vi checkar in på hotellet på International Drive, som ligger i centrum för alla kvällsaktiviteter, inom räckhåll för alla attraktioner. Här tillbringar vi sista kvällen och äter en avskedsmiddag tillsammans. De som vill kan också besöka de olika temaparkerna i området, Magic Kingdom/Disney World, Epcot, Sea World och Universal Studios.

Dagens sevärdheter: Ormond Scenic Loop, Orlando, International Drive

Dag 11: Avresa Orlando

Vi närmar oss slutet på vårt Florida äventyr och detta är vår sista dag i Florida. Om det finns tid kan de som vill, besöka de olika temaparkerna i området, Magic Kingdom/Disney World, Epcot, Sea World och Universal Studios.
Vi säger adjö till Bike Week och vackra Florida, Sunshine State och reser hem.
Gemensam avresa i buss till flygplatsen

Tack för en fin tur, allt kul vi fått uppleva tillsammans och hjärtligt tack för att du valde att resa med JoyRides.
Vi önskar dig en trevlig hemresa och välkommen tillbaka som deltagare på någon av våra andra turer i USA eller övriga världen.

 

 

a

a