Ostkanten- en smakbit av Sverige 30 maj -2 juni

2018-11-09

MC-touring ska vara behagligt och varje dag innehålla vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. Vi kör en 4-dagarstur genom Södermanland, Östergötland, Västmanland och Uppland. Kurviga, vackra vägar och det vackra svenska landskapet, hög klass på boende och mat gör denna tur till en underbar upplevelse att njuta av. Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

Boka resan här. 

SMC resevillkor. 

Resans profil 

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare/passagerare: 6 200 kronor

I priset ingår
- Tre övernattingar med del i dubbelrum i god hotellstandard
- Halvpension, tre frukostar och tre 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
- Inträden
- Guide

I priset ingår inte
- Övrig mat, fika och måltidsdryck
- Bensin
- Personliga utgifter i övrigt

Resans innehåll
Dag 1, torsdag 30 maj
Vi börjar vår resa med att ta oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Vårens grönska, glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder av små slingrande mc-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Malmköping där vi fikar och får höra lite om ortens historia. Vi passerar Harpsund, stadsministerns rekreationsbostad. Efter en lunch tar vi oss en titt på ett av de större sörmländska slotten, Ericsberg. Vi beger oss söderut och passerar Kolmården för att ta färjan över Bråviken till Vikbolandet. Siktet är nu inställt på skärgårdsmetropolen Arkösund. Vi bor på nyrenoverade Arkösunds hotell, där vi också tillsammans äter vår middag.

Dag 2, fredag 31 maj
Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Dagen börjar med att vi via slingrande vägar tar oss till färjan vid Stegeborg. Ett fikastopp hinner vi med innan vi besöker en större lantgård med modern mjölkproduktion. Där får vi en guidning och ser hur kossorna har det. I gränslandet mellan Småland och Östergötland hittar vi platsen för dagens lunchstopp. Därefter beger vi oss mot Östgötaslätten och tar oss till Motala. Där besöker vi Motala Motormuseum. Det innehåller, förutom fordon, massor av andra fina saker att titta på. Vårt hotel, Hotell Nostalgi, l ligger vid hamnen, så några kanske lockas av en liten promenad till kanalbåtarna före middagen. Den som inte får nog av museet före middagen kan, som hotellgäst, titta in där igen efter middagen. 


Dag 3, lördag 1 juni
Nu ska vi ta oss genom skogsområdena mellan Östergötland och Södermanland. Vi kör på fina småvägar till Vingåker, där det också blir go-fika på ett konditori. Bron vid Hjälmaresund tar oss vidare mot Arboga där vi efter lunch tittar på Robotmuseet, en unik exposé över svensk robothistoria. Under eftermiddagen tar vi oss till småstaden Nora, som vi hinner ta en titt på innan det är dags för vår sista gemensamma middag. Vi bor på Lilla Hotellet. 

Dag 4, söndag 2 juni
Sista dagen på vår resa kör vi genom delar av Västmanland och Uppland. Det finns gott om vägar i den här delen av landet, så vi kan undvika de stora europavägarna och istället nyttja det mindre vägnätet. Efter frukost beger vi oss till Ängelsberg, där (något oväntat) ett av Sveriges första oljeraffinaderier låg. Resan fortsätter på minde vägar, via Västerås och dagens lunchstopp, till Upplands Väsby, som är slutpunkten för vår resa.


Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Du delar dubbelrum och det finns dusch och toalett på rummet. Halvpension (frukost och 2-rättersmiddag) ingår i priset. Vi äter tillsammans och pratar igenom dagens resa. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.


Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 24 och 29 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare ”bensträckare” eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika eller lunch. Farten anpassas efter gruppen, men du måste kunna hänga med i trafikrytmen på en Europaväg (som vi nyttjar ibland).

Deltagarnas ansvar
- Giltigt körkort
- Reseförsäkring - kolla ditt rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Vår guide under Ostkanten 
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon:  076-135 93 79, e-post. 

Vem är Hans Eriksson?
Hans Eriksson är guide för våra resor i Sverige. Han är en pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att resa med, till jobbet och privat på olika resor.  Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, han är ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.

Hans har kört mc i 18 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tog under 2017 steget in i skaran av SMC-guider. Hans är guide på resorna ”Ostkanten – En smakbit av Sverige”  och ”Sverige är fantastiskt”. 


Hans Eriksson guidar på våra resor i Sverige


Gruppbild från Eriksbergs slott

 


Vi passerar Göta kanal i Motala. 

 


Färjan vid Stegeborg. 

 


Vi besöker ett lantbruk där du får veta allt om modern mjölkproduktion. 

 


Kurviga vägar i vacker natur kommer du att uppleva under resan. 

 


Här kommer vi att köra under resan Ostkanten-en smakbit av Sverige.