Kalla Kriget Syd 2-6 augusti

2021-06-02

Under fem dagar kombinerar vi MC-körning med en titt i backspegeln för att se hur Sverige skulle skyddas under Kalla kriget. Vi besöker större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret hade tänkt skydda landet mot ”lede fi” under Kalla Krigets dagar. Vi kör huvudsakligen på mindre länsvägar (ej grus) och försöker undvika stadstrafik och motor- och europa-vägar. Vi bor på trestjärniga hotell. Resan startar i Göteborg 2 augusti och avslutas i Karlskrona 6 augusti.

Boka resan här

Bokning
Sista anmälningsdag är 1 juli. Om resan till 30 juni inte har minst 6 anmälningar kommer den att ställas in och gjorda anmälningar återbetalas i sin helhet. Detta pga den korta framförhållningstiden. 

SMC Travels resevillkor

Resans profil

Klicka här för att komma till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris

Pris förare/passagerare: 6 850 kronor
Enkelrum: Möjlighet till enkelrum mot tillägg (max 1000 kr) kan inte garanteras, men kontakta guiden för information.

I priset ingår:
- Samtliga hotellnätter, del i dubbelrum, inklusive frukost
- Alla inträden enligt dagsprogrammet och eventuell guide. På samtliga besöksplatser är ambitionen att få en guidad tur/visning av professionell guide.
– Två guider genom hela resan
- GPS-rutter i gdb- och gpx-format

I priset ingår inte:
- Mat och dryck
- Bensin
- Försäkringar

Allmän resebeskrivning

Vi väljer i huvudsak mindre länsvägar och försöker undvika stadstrafik och större vägar där detta är möjligt. Vi håller ett behagligt tempo på vägarna och anpassar oss efter vägen, trafiken, vädret och deltagarna. Alla vägar är asfalterade. Dagspassen varierar mellan 17 och 20 mil måndag tom torsdag, och 2 mil på fredagen. Körpassen är ca 45-60 min innan paus. Resan är totalt på ca 75 mil. Turen lämpar sig därför både för den vana föraren som den med mindre erfarenhet, med eller utan passagerare!

Om Kriget kommer

Kommer du ihåg broschyren ”Om kriget kommer”? Den beskrev hur samhället skulle mobilisera om kriget skulle bryta ut under Kalla Krigets dagar. Temat för denna resa är att se hur Sverige hade tänkt skydda oss under Kalla kriget i kombination med härlig mc-åkning! Det blir besök vid våra större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret var organiserat, bemannat och bestyckat under Kalla Krigets dagar.

Resan dag för dag

Måndag 2 augusti
Samling utanför Aeroseum i Göteborg. Museet är inhyst i fd flygflottiljen F9 bergshangar och berömt för sin fina samling. Efter en kort genomgång och egen presentation får vi en guidad visning av museet. Efter lunch och utfart från Göteborg åker på mindre vägar längs västkusten till hotell Amadeus i Halmstad. Dagsetappen är ca 17 mil.

Tisdag 3 augusti
På mindre vägar till Helsingborg och Beredskapsmuset. Sedan vidare till den enda bevarade Lgc (Luftbevakningsgruppcentral) som finns i Åstorp under eftermiddagen, för att avsluta vid hotellet vid Hotell Brink i Eslöv. Dagsetappen är ca 19 mil.

Onsdag 4 augusti
Direkt efter frukost besöker vi Hemvärnsmuseet i Eslöv. Därefter på fina skånska småvägar till Simrishamn, men innan vi där besöker bil- och mc-muséet Autoseum, hinner vi förhoppningsvis med en titt på Ales stenar. Sista etappen den dagen blir till Sjöbo gästgiveri där vi tar in. Dagsetappen är ca 18 mil.

Torsdag 5 augusti
Veckans längsta dagsetapp på ca 20 mil går först på småvägar till Kristianstad för besök på Artillerimuseum. Sedan vidare till vårt hotell Arkipelag i Karlskrona.

Fredag 6 augusti
Denna dag går helt i Marinens tecken, det blir besök på det prisbelönta Marinmuseum i Karlskrona, och Kustartillerimuséet ute på Aspö. Dagsetappen är ca 2 mil. Sedan återstår bara hemfärd!

Deltagarens ansvar:
- Giltigt körkort
- Försäkring, kolla rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring
- Utrustning avsedd för mc-åkning
- Givetvis följer du myndigheternas regler och rekommendationer. Är du sjuk stannar du hemma.

Frågor om resan besvaras av
Erik Mårtensson, 070-560 78 38, e-post

Guider till Kalla Kriget i Sverige

Erik Mårtensson och Ragne Gustafsson är våra guider på resan. Bägges mc-intresse vaknade under 90-talet och de har sedan dess genomfört många turer tillsammans, inom Sverige, Spanien och Sydafrika. Deras bakgrund är officerare i flygvapnet och båda har jobbat i centrala staber under Kalla Kriget-epoken.

Erik och Ragne


Under resan besöker vi Autoseum i Simrishamn.


Temat för resan är Kalla kriget

'
Vi kör bara på asfalterade vägar och håller oss till det mindre och kurviga vägnätet.


Vi kommer att få se diverse militära fordon, här en bandkanon.


Kanoner är en viktig del i ett lands försvar. Här en haubits.


En ikonisk bild från det Kalla kriget.


Planet J29 Tunnan har några år på nacken.


Militära motorcyklar kommer vi också att få se.


Liksom u-båten HMS Hajen.


En luftförsvarscentral.