Normandie och Dagen D - De 24 första timmarna 30 aug - 8 sep

Detta är en resa för dig som aldrig har varit i Normandie och som vill veta mer kring historien om Dagen D och händelserna under det första dygnet. Det blir inte så mycket siffror och hårda fakta utan fokus ligger mer på händelserna och människorna där. Vi besöker de platser där invasionen tog plats i kronologisk ordning; den ”vänstra” och ”högra” flanken, stränderna, batteriplatser, Point du Hoc, kyrkogårdar och med mera. Guiden berättar vad som hände på de olika platserna. Kanske vill du pröva det normandiska köket och dess läckerheter; ostron, cider och calvados för den som vågar och vill. Alla nätter bor vi i dubbelrum på hotell. Vi reser med färjan Trelleborg-Travemünde, övernattar i Tyskland och bor sedan i Arromanche och gör dagsutflykter i Normandie.

Boka resan här

SMC Resevillkor

Resan profil:

Det här är en resa som går långa sträckor på autobahn i Tyskland med hög hastighetsbegränsning. Du behöver kunna köra i 130 km/h och i vissa fall kunna göra omkörningar i 150 km/h. Läs beskrivningen av resan noggrant och kontakta guiden om du är osäker.

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris:

Förare: 18 150 kr 
Passagerare: 17 000 kr
Enkelrum: kontakta guiden och undersök om möjlighet finns.
Priset kan komma att påverkas av ändrade valutakurser. Vid större förändringar justeras priset med högst 10%.

Resans innehåll:
Detta är en resa främst för dig som aldrig har varit i Normandie. Både nybörjare och nyfikna på historien om Dagen-D är välkomna men det är inget för dig som är expert. Vi kommer att besöka de platser där invasionen tog plats i kronologisk ordning: ”vänstra” och ”högra” flanken, stränderna, batteriplatser, Point du Hoc, kyrkogårdar och mycket mera. Guiden berättar på plats om vad som utspelades där på Dagen D.

Möjlighet finns att prova på det normandiska köket med alla dess läckerheter för den som vågar och vill: ostron, cider och Calvados. Vi bor på hotell i dubbelrum utom på färjan Trelleborg-Travemünde då vi bor på båten i dubbelhytt.

Vi samlas i Trelleborg fredagen den 1 september för att gemensamt låta TT Line ta oss till Travemünde. Efter frukost ombord är nästa mål Maastricht, drygt 50 mil. Dagen därpå anländer vi till Arromanche mitt i Normandie efter cirka 60 mil i sadeln.

Väl på plats i Normandie så tar guiden hand om er under halva dagen. Den andra halvan disponerar deltagarna själva eller tillsammans med guiden. Alla får tips på sevärdheter, lokala producenter av mat och dryck och annat av intresse. Guiden besöker historiska platser och tipsar om normandiska läckerheter där deltagarna kan följa med om man inte gör egna utflykter. 
Hemresan sker i omvänd ordning och alla är tillbaka i Trelleborg söndag 10 september.

Resan dag för dag:
Guidens preliminära plan för resan hittar du här. Med reservation för väder, vind och deltagarnas egna önskemål.

Körvana:
Resan dit kommer huvudsakligen att ske på motorväg och i Normandie mest på landsväg. Det krävs att deltagarna klarar av att dels köra långa dagsetapper i grupp, dels klara av att köra i motorvägstempo 130 km/t. Totalt kommer vi att köra cirka 400 mil till och från Trelleborg. Passagerare är varmt välkomna. 

Resmålet:
Det finns mycket information om Normandie och ännu mer om Dagen D. 
Turistmål i Normandie 
Bayeux – tapeten är troligen nedtagen för restaurering när vi är där.
Niklas Kristofferssons podd om Dagen D, 30 avsnitt.

Deltagarnas ansvar:
- Giltigt covidpass om det efterfrågas
- Giltigt körkort
- Giltigt pass 
- En giltig reseförsäkring - kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring!
- Europeiskt sjukförsäkringskort
- Registreringsbevis i original
- MC-försäkring, helst hel

Kontakt:
Har du frågor om resan, kontakta guiden Stefan Ekroth, telefon 072-3339934 eller via e-post.

Guide:
Vår man i Normandie är Stefan Ekroth. Han bor sedan länge i Skövde och är pensionär. I sitt yrkesverksamma liv var han officer i huvudsak i Skövde. I det jobbet ingick bl. a att vara MC-instruktör. Stefan har genomfört två GGN (Gotland Grand National). Han kör numera en Moto Guzzi Stelvio NTX. I garaget står även en Kawasaki Z1300.

Stefans målsättning med resan är att deltagarna ska få en god inblick i vad som hände och var det hände under Dagen-D. Man kan naturligtvis passa på att smaka på Normandies kök, Calvadosproducenter och annat i vackra Normandie. 

Vår guide Stefan