Lofoten med Kystriksveg 17, 19 – 31 juli

2015-10-28

Följ med på ett riktigt MC-äventyr genom de norra delarna av Sverige på väg mot den norska Atlantkusten och det fantastiska Lofoten! Vi färdas genom skogslandskap och över stora fjällvidder i det nordligaste av Sverige. Vi följer E45 upp genom landet och gör lämpliga stopp för att se och ta till oss av den bygd vi färdas genom. Vi hinner även med ett besök i Jukkasjärvi innan vi når Lapporten och Riksgränsen. Väl över på norska sidan fortsätter vår resa ut mot Lofoten. På Lofoten stannar vi tre dygn och passar då på att besöka Å och uppleva allt övrigt som Lofoten kan bjuda. Från Lofoten far vi sedan ner mot Saltstraumen och Kystriksveg 17. Vi följer så Helgelandskusten och Kystriksveg 17 ner mot området norr om Trondheim innan vi åter tar sikte mot Sverige. Vi färdas mestadels på asfalt med någon mindre sträcka med grus. Vi övernattar tillsammans i stugor/hytte och förläggning typ vandrarhem. Det blir många mil så det är bra om du är van att tillbringa hela dagen på din MC men vi kör aldrig längre körpass än 50-80 minuter innan vi tar paus.

Pris
Förare 10 700 kronor
Passagerare 9 700 kronor

I priset ingår
Övernattning i stuga/vandrarhem.
Frukost 
Färjor 
Guider 

I priset ingår inte
Sänglinne och handduk 
Övrig mat och dryck
Bränsle 

SMC Resevillkor

Boka resan här!

Resan

Dag 1 Gagnef
Vi samlas i Gagnef tisdagen den 19 juli där vi också har vår första övernattning. På kvällen har vi en samling med kvällsfika vid 19.30 då vi även ger lite mer information om vår gemensamma resa.

Dag 2 Gagnef-Strömsund
Efter att vi ätit frukost 20 juli så startar vår resa upp genom Sverige mot Jämtland och Strömsund där vi har vår andra övernattning.

Dag 3 Strömsund-Jokkmokk
Vi fortsätter sedan efter E45 via Strömsund, Dorotea, Vilhelmina och Storuman innan vi når polcirkeln och Jokkmokk och vår tredje övernattning.

Dag 4 Jokkmokk-Riksgränsen
Nu börjar vi känna av att vi är riktigt långt norrut och vi kommer så småningom till Gällivare, Kiruna och Riksgränsen, men innan vi når ända fram så stannar vi till och kikar på Jukkasjärvi i sommarskrud och utan ishotell, eller? Vi fortsätter sedan mot Riksgränsen och här har vi nu vår fjärde övernattning med utsikt över Lapporten.

Dag 5 Riksgränsen- Svolvaer Lofoten Dag 6-7 Lofoten
Nu det är dags att passera gränsen till Norge och ta oss över fjället ner mot fjordlandskapet. Vi fortsätter nu ut mot den härliga arkipelagen av öar i Atlanten och slår vårt nattläger i Svolvaer på Lofoten. Vi har tre övernattningar på samma ställe i Svolvaer. Vi gör sedan utflykter för att uppleva Lofotens alla sidor och kanske blir det även en tur upp mot Andöya en av dagarna. Kanske också ett besök på Borg och vikingamuseet samtidigt som vi passar på att besöka världs ände vid Å, längst ut på Lofoten.

Dag 8 Svolvaer-Nesna
När det sedan är dags att lämna Lofoten så far vi via Lödingen över fjorden och längs E6 ner till Fauske där vi tar av ut mot Bodö och Saltstraumen. Här får vi också möjlighet att kolla in världens kraftigaste malström när nästan 400 miljoner kubikmeter vatten passerar över fjordtröskeln ut eller in från havet! Nu fortsätter resan söderut och det är dags att följa Kystriksveg 17 längs Helgelandskusten, Skandinaviens havsörnsrikaste område, ner till Nesna där vi har ytterligare en övernattning.

Dag 9 Nesna-Trondheim
Från Nesna fortsätter vi ner mot Brönnöysund och Torghatten där vi har nästa övernattning. Vi fortsätter sedan den sista biten av Kystriksveg 17 ner till Steinkjer och vidare längs E6 och en bit norr om Trondhem där vi slår nattläger.

Dag 10 Trondheim-Femunden
Nu tar vi definitivt ut riktningen mot Sverige och vi genar på baksidan av Sylarna och Hemavan ner mot Röros för fortsatt färd till Femunden där vi har vår sista gemensamma övernattning. Nu är det dags för alla ta lite olika riktning mot hemmet och för den det passar så är det bara att följa guiderna ner genom Dalarna och mot Siljansområdet.

Boende
Vi kommer att bo på vandrarhem och campingstugor, i Norge kallat hytte. Vi bor 2 - 6 personer i varje rum/stuga/hytte. Våningssängar förekommer. Täcken och kuddar finns varje natt så det räcker att ha med sig ett reselakan. Dusch och toalett är ibland i hytten/stugan men annars i servicehus på campingen eller i korridoren utanför rummet.

Mat
Vi äter frukost som vi tillreder tillsammans i frukostlag var morgon(ingår i resans pris). Lunch äter vi någon gång mellan kl 12.30-14och middag äter vi ute på något lämpligt ställe när vi kommit fram (lunch och middag är frivilligt och ingår inte i resan pris). Vissa dagar kan det vara lämpligt med en lunchpacke då det är lite sämre ställt med lunchställen men då sägs det till vid frukost eller dagen innan.

Körpass och körvana
Vi kommer att färdas lite längre sträckor de två första etapperna, runt 40-50 mil, men vi kommer också att ha dagar när vi inte alls kör så speciellt långt. Vi har aldrig längre körpass än 50-80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare mellan eller en längre för fika och lunch. Du bör ha tillräcklig körvana för att klara av detta. 

Vi kommer att ha ett antal färjeturer(ca 7 beroende på vald rutt) på allt från 15 minuter upp till 1 timme (kostnaden för färjor ingår i resan).

Bra att ta med
Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost och eventuellt lunch. Guiderna har med sig kaffepulver, tepåsar och lite tilltugg (ingår i resans pris). Guiderna har också med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Deltagarnas ansvar
 - Giltig reseförsäkring som täcker läkarbehandling utomlands.
- Giltigt körkort
- Helförsäkring på din motorcykel 

Guider på resan
Hans Rönnegård och Göran Svensson, några av våra erfarna guider med många års erfarenhet av guidning i Europa och Skandinavien men med en stor förkärlek för Norge.

Frågor
Har du frågor kring resan? Kontakta guiderna: 
Hans Rönnegård på e-post  eller mobiltelefon 072-2046200
Göran Svensson på e-post , eller mobiltelefon 073-9403335.

   
Hans Rönnegård Göran Svensson