Europas hjärta dag för dag

2017-10-24

Så här ser resplanen ut. Reservation för smärre ändringar av rutter och boenden eftersom det kan hända saker på vägen och fram till avresa.

Allmänt om körning och lunch
På motorvägar brukar vi köra i mindre grupper medan andra sträckor kör vi i storgrupp. Vill du köra en sträcka själv är det OK, bara du meddelar någon av guiderna i förväg om du avviker från gruppen. Efter den gemensamma middagen tar vi nattfärjan till Rostock kl 22.00. 

Vi brukar ofta handla mat och ha en picknickmåltid som lunch. Många tycker att det blir för mycket med 2 lagade mål mat om dagen. Ta därför med kniv, sked, gaffel och kanske en mugg och termos samt pulverkaffe..

Lördag den 26 maj till Trelleborg
För dem som kommer norrifrån brukar vi samlas på Mac Donalds på A6 i Jönköping för gemensam färd över Österlen till Trelleborg, avresa klockan 12.00 från A6. Hela gruppen samlas klockan 19.00 i Trelleborg för gemensam middag, där vi bekantar oss med varandra och bl.a. pratar om körsätt för att hålla ihop gruppen. På motorvägar brukar vi köra i mindre grupper medan andra sträckor kör vi i storgrupp. 

Söndag 27 maj
Från Rostock till Prag kör vi motorväg cirka 60 mil för att komma fram och hinna se lite av staden. Vi har parkering i garage i anslutning till hotellet, och hinner med en promenad till gamla stan och över den berömda Karlsbron. Gemensam middag för dem som vill.

Måndag 28 maj
Från Prag till Budapest kör vi motorväg, cirka 60 mil. Gemensam middag för dem som vill. Kanske tar vi en pilsner på kvällen vid Donaustranden med den upplysta borgen på berget på andra sidan floden som blickfång.

Tisdag 29 maj
Vi har ingen planerad MC-körning denna dag. Vi tillbringar dagen i Budapest, som är Jans födelsestad och han skall guida runt så att ni får lite kännedom om staden och dess mest berömda sevärdheter; Hjältarnas torg, Den äldsta delen av Buda med Fiskarbastiljonen, samt innerstaden och vi hinner kanske även med ett besök på ett termalbad.

Onsdag 30 maj
Från Budapest blir det ca 30 mils körning till nordöstra Ungerns vindistrikt. Vi tar vägen över den ungerska Pusztan och slättlandet. Vi bor i närheten av Eger, bland bergen med lövskogar och vinodlingar. Här finns resterna av en gammal borg där ungrarna på 1500-talet länge höll stånd mot turkarna vid en belägring. Vacker skogsnatur avbruten av vinodlingar. Middag ingår i resans pris.

Dag 6, torsdag 31 juni
Utflykt, ca 25 mil, till en stor droppstensgrotta vid Aggtelek, som ligger vid slovakiska gränsen. Vägen dit går genom vinodlingar, små byar med storkbon och gröna lövskogar. Boende på samma hotell som natten innan, och middag ingår.

Fredag den 1 juni
Från nordöstra Ungern till Sopron vid Ungerns västra gräns, ca 35 mil. Vi stannar till vid Balatonsjön, Ungerns Riviera, för lunch och bad för den som vill. Sopron är en mycket gammal stad som grundades av romarna. Gemensam middag för dem som vill.

Lördagen den 2 juni
Från Sopron till Millstatt kör vi ca 35 mil genom de lägre alperna, genom ett mycket vackert landskap där flädern blommar. Vägen slingrar sig genom dalarna och vykortsbilderna avlöser varandra. Gemensam middag ingår.

Söndagen den 3 juni
Från Millstatt till Uttendorf. Vi kör ca 16 mil över Grossglocknerpasset på 2574 m, som är resans höjdpunkt i dubbel bemärkelse. Förhoppningsvis har vi tur med vädret och får se ett fantastiskt alplandskap med vita bergstoppar. Självklart stannar vi i SMC-metropolen Heiligenblut, och det händer att vi också stannar till i Zell am See innan vi åker till hotellet i Uttendorf, där middag ingår.

Måndagen den 4 juni
Detta är en utflyktsdag. Salzburg är en vacker stad inom räckhåll. En annan tripp är den till de två örnnästena, dels Hitlers sommarresidens i Brechtesgaden, dels det slott där filmen Örnnästet spelades in. Den som vill kan göra egna utflykter, Uttendorf ligger inom rimligt avstånd från många sevärdheter.  Vi bor kvar i Uttendorf och middag ingår.

Tisdagen den 5 juni
Vi kör från Uttendorf till Landeck, ca 20 mil. Vackra vägar som slingrar sig mellan bergen. Besök i Innsbruck på vägen innan vi stannar i Landeck.  Middag ingår.

Onsdagen den 6 juni   
Vi stannar i Landeck. Här finns möjlighet för egna utflykter. En planerad rutt görs via Silvrettapasset till Italien via Schweiz och Lichtenstein. Middag ingår.

Torsdagen den 7 juni
Vi vänder hemåt, från Landeck till Bayreuth, Tyskland, ca 60 mil. Vi kör via Ettal, väster om Garmisch Partenkirchen, där vi stannar till vid Bayerns konungs sommarslott Linderhof en stund. Sedan kör vi vidare till Baureuth i Tyskland. Gemensam middag för dem som så önskar.

Fredagen den 8 juni
Vi kör från Bayreuth till Rostock, cirka 60 mil och nattfärja till Sverige. Gemensam avslutningsmiddag för dem som så önskar. 

Lördagen den 9 juni
Vi anländer till Trelleborg. Efter avsked på kajen kör alla hem till sig. 


Gruppen samlad på Edelweisspitze. 

 


På denna resa finns tillfällen till bad. 

 


Bro i Ungern

 


Grottbesök

 


Starkt minnesmärke i Budapest. 


Termalbad i Budapest är en härlig upplevelse.