Våra resor 2023

Vill du resa på motorcykel men slippa att planera resrutter, boka färjor och boende? Känner du dig osäker på språket, vill du slippa åka ensam, vill du få tips av en kunnig reseledare och vill du få nya vänner? Då är du välkommen att hänga med oss på en SMC-resa. Klicka på rubriken så kommer du till resan. Resorna är öppna för alla SMC-medlemmar. Fler resor tillkommer under året.

Hur bokar man resor? Hur betalar man? När kommer reseinfo? Läs mer här. 

Nya Zeeland - Från syd till norr 27 februari 2023 - 23 mars 2023

Genomförd

Tycker du att storslagen natur är den viktigaste ingrediensen i en lyckad motorcykelresa? Har du länge drömt om att få se Nya Zeeland men inte slagit till än? Nu har du chansen att göra det tillsammans med ett gäng härliga SMC:are.

Nya Zeeland är ett av de mest isolerade länderna i världen.

Maorifolket, de första som upptäckte ön för ca 1000 år sedan kallade den för Aoteaora, långa vita molnens land. Tack vare den sena upptäckten av ön och det låga befolkningsantalet har landet en ren och orörd miljö. Sydalperna, fjordar och glaciärer skapar ett storslaget landskap på sydön. Den norra ön karakteriseras av vulkaniskt landskap och utbredd termal aktivitet.

Vägarna är som gjorda för MC-körning och slingrar sig genom fantastisk vackert landskap.

Guider: Ana och Ronny Jansson


Best of West USA, genom tre delstater. 6-15 april 2023

Genomförd

Varför inte starta upp MC-säsongen 2023 med att hänga med till USA:s västkust?! Vi kör cirka 230 mil i en härlig medeltemperatur på 24 grader genom tre delstater; Kalifornien, Arizona och Nevada. Resan börjar och slutar i Los Angeles. Upplev Vilda Västern, soliga Kaliforniens stränder, nattlivet i Las Vegas, magnifika Grand Canyon, storslagna Hooverdammen och välkända Death Valley. Resan körs under 1,5 vecka i samband med påskhelgen.

Guide: Christer Lundberg


På MC i Algarve , Portugal 15-22 april

Genomförd

Häng med oss till Algarve i södra Portugal till våren. Du flyger till Faro, hyr en BMW hos EuropcarBikes och kör på kurviga vägar i ett vackert landskap. Temperaturen är behaglig och portugiserna är ett vänligt folk.

Mat och dryck smakar bra och prisnivån är lägre än Sverige.

Algarve har utsetts till världens bästa destination då det gäller stränderna och den som vill stannar några dagar för att uppleva dessa.

Guide: Olov Eriksson

 


Sommarvecka i Harzbergen 14-21 maj

Genomförd

Harzbergen är ett populärt rekreations-område i delstaten Sachsen-Anhalt. Fascinerandebergsformationer och intressanta städer. Harzbergen beskrivs som ”böljande terräng” och dess högsta topp ligger på 1142 meter.

Vi kommer att bo sex nätter i staden Goslar, med halvpension, frukost och middag, på Hotel Hubertus Hoff. Privat parkering utanför hotellet. Hotellet ligger på fem minuters gångavstånd till Goslars centrum.
Goslar är en fascinerande stad med ca 1500 vackra korsvirkeshus,
vilket är fler än i någon annan tysk stad.

Vi kommer att köra fyra planerade dagsturer, tisdag-fredag, till intressanta platser på bra hoj-vägarna. 


Lördagen är avsatt för fri aktivitet. Ströva i staden eller ta en tur på egen hand.

Guider: Göran Gustafsson och Lennart Lindgren


Ostkanten - En smakbit av Sverige 18-21 maj

Genomförd

Mc-touring ska vara behagligt och varje dag innehålla vackra scenerier, 

fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. 

Vi kör en 4-dagarstur genom i östra Mellansverige och rundar Vättern. Kurviga, vackra vägar och det vackra svenska landskapet, hög klass på boende och mat gör denna tur till en underbar upplevelse att njuta av.

Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

Guide: Frank Lindström


Hallifornien – Hallands svar på Kalifornien 23-26 MAJ

Genomförd

En resa för dig som i lugnt tempo vill glida genom Halländska bokskogar, utmed havet, se vidsträckta utsiktsplatser och besöka bland annat Monarkmuseet och Stigs mc och motormuseum. En 4-dagars mc resa där vi utgår från ett bekvämt boende vid havet i Destination Apelvikens lägenheter där vi får hög klass på boende och mat varje dag.

Resan passar dig som är lite äldre och även dig som inte är så van vid MC-touring.

Guide: Peter Sevestedt


Tatra – Slovakiens bästa mc-vägar 26 maj - 5 juni

Genomförd

Slovakien har länge varit en magnet för hojåkare från hela centraleuropa, och nu hittar också allt fler nordbor hit. Bergen bjuder rejält kurviga och kuperade vägar, måttligt med trafik, och fina vyer. Vi börjar med att ta nattfärjan från Karlskrona till Gdynia. Genom Polen kör vi huvudsakligen motorväg, i Slovakien blir det nästan bara krokiga, mindre vägar. Vi kurvar oss kors och tvärs genom de ikoniska Tatrabergen, och njuter både av vägarna och naturen.

Vi äter god centraleuropeisk mat, och får även tillfällen till sightseeing, t ex besöker vi den fantasieggande borg där delar av filmerna Nosferatu, Dragonheart och King Thrushbeard spelades in.

Guider: Stig Larsson och Stefan Dangardt


Isle of Man TT 30 maj - 14 juni

Genomförd 

Följ med till en unik tävlingsvecka på en tävlingsbana med upplevelser som du kommer att prata länge
om efter resan. Isle of Man lämnar ingen oberörd, smått chockad och småleende står du i den kraftigt lutande backen nedför Brayhill och undrar hur det går att köra 290km/h mitt i stan med en superbike, ofattbart helt enkelt.

Dagen efter kanske du sitter uppe vid Gooseneck i solen och ser när öns stjärnor jagar uppför berget efter nya segrar och varvrekord i ett tempo du inte trodde var möjligt. 

Guide: Maria Ericsson


Villa Löwenherz - Freundschaftfahrt - Det bästa av Tyskland 10 - 18 juni

Genomförd 

Vi tar färjan Trelleborg-Rostock där vi möts av fyra tyska MC-kompisar.

Dessa proffsiga guider kommer att dela med sig av sina tyska favorit-MC-vägar, med Villa Löwenherz som bas, under sju dagar.

En svensktalande mycket omtyckt guide visar dig runt i Hessen sjödistriktet, Sauerland och Steinhuder Meer.

Totalt kommer du att köra 260 mil i Tyskland till och från hamnen i Rostock.

Guide: Søren "Wikinger" Rieck 


Norrlandsgrus, grusutbildning och friluftsliv 16 - 22 juni

Genomförd 

Detta blir andra året som vi kör detta koncept. Grundupplägget är det samma men med nya rutter under grussafarin. Målgruppen är de med äventyrshoj som vill men inte riktigt har vågat eller hunnit använda de i sitt rätta element, på grusäventyret. Detta är ingen enduroresa eller ett Rally. Deltagarna har själva med sig allt de behöver för friluftsliv i 6 dagar och 6 nätter. Målsättningen är att göra deltagarna till bättre grusförare och uppleva den fantastiska svenska naturen på nära håll. De som absolut måste sova i säng och äta på restaurang varje dag ska nog välja en annan resa.

Guider: John Pääkkönen och Stefan Millgård


Pilgrimsresa till Norge 24 juni - 1 juli

Inställd

Att vara pilgrim är att vara på resa. Att färdas på mc är också en resa. En resa med tid för eftertanke, självkännedom, hitta rätt och känna lugn. En möjlighet att komma bort från vardagsbrus och stress. Frihet från kalender, telefon och att inte vara nåbar hela tiden. Frihet att vara i nuet – här och nu när du sitter på din mc.

Vi varvar resan med besök och guidning i stavkyrkor, morgonmässa i fjällkapell, guidad visning i Nidarosdomen inkl tornuppgång, orgelkonsert, musik- gudstjänst och pilgrimsmässa.

Guide: Curth Andersson


Norska favoriter 24 - 30 juni

Genomförd

Om du kör motorcykel, är intresserad av aktiv körning samt vill uppleva Norges storslagna natur är detta resan för dig. Detta är exakt samma resa som det populära ungdomsresan "Norska favoriter för den yngre generationen" men utan åldersgräns.

Kanske har du nyligen tagit MC-kort eller vill göra din första utlandsresa på motorcykel? Då är det resan för dig.

Guider: Jarno Ylivirta och Mats Andersson


Norska favoriter för den yngre generationen 25 juni - 1 juli

Genomförd

Om du är 35 år eller yngre och kör motorcykel, är intresserad av aktiv körning samt vill uppleva Norges storslagna natur är detta resan för dig. Kanske har du nyligen tagit MC-kort eller vill göra din första utlandsresa på motorcykel?

Du kommer att få se Norges vackraste vyer i form av bl.a. Rjukan, Lysebotn, Preikestolen, Aurland, Lærdal, Jotunheimen, Geiranger, Trollstigen och mycket, mycket mer.

Guider: Johan Lindström och Mathias Bauer


Härliga Hälsingland 2 - 8 juli

Genomförd

Hälsingland är bra på turism och vacker natur. Men här finns också fina mc-vägar, vackra vyer och framförallt trevliga sevärdheter. Du hittar dock inga bergspass som i alperna, inga kurviga vägar med knäskrap eller vyer där man hissnar, men så många andra pärlor!
Detta är en resa som passar alla, kanske särskilt dig som gillar touring. Varje dag innefattar att guiderna berättar lite mer om dagens utflyktsmål och lite kuriosa och sägner från Hälsingland.

Guide: Mia ”Emo” Olsson


På MC i Alsace 9 - 19 juli

Genomförd

Vi kör till och i underbara Alsace, det franska landskapet mellan toppen på Vogesbergen och Rhenfloden, mellan tyska Pfalz och Schweiz. I Alsace blir det härliga kurviga vägar och en del berg. Det här är en resa där inriktningen är mer njutning än utmaning men vi tillbringar många timmar på motorcykeln.

Vi kommer att bo på små hotell eller värdshus och även om vi inte går på stjärnkrogar så lär det inte gå någon nöd på oss.

Guide: Ole Holmblad


Kalla kriget (Norr) 31 juli - 4 augusti

Genomförd

Under fem dagar kombinerar vi MC-körning med en titt i backspegeln för att se hur Sverige skulle skyddas under Kalla kriget. Vi besöker museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret hade tänkt skydda landet mot ”lede fi” under Kalla krigets dagar.

Vi besöker bla Flygmuseet på fd flygflottiljen F15 i Söderhamn, Teleseum på Ledningsregementet i Enköping samt Kustartilleribatteriet ute på Hemsö där vi övernattar inne i bergsanläggningen. 

Guider: Erik Mårtensson och Ragne Gustafsson


Manx Grand Prix och Classic TT 21 augusti-3 september 

Genomförd

Manx Grand Prix är bland annat amatörernas race. I ”Newcomers class” måste alla starta som aldrig kört på Isle of Man tidigare. Tävlingarna körs på den sex mil långa banan runt ön. Förutom Manx GP körs också flera klasser i Classic TT. Manx Grand Prix är som ett TT-race fast i lugnare tempo. Du får även möjlighet att köra på ön med din egen hoj.

Guide: Maria Ericsson


Rumäniens dolda skatter 2-17 september - Ändrat datum

Genomförd

Resan till Rumänien har blivit en mycket uppskattad resa med många upplevelser av både historia och natur i en del av Östeuropa som är okänd för många. Maramures, vårt första besöksmål, är ett område där människor har bevarat mycket av gamla traditioner. Vi besöker Draculas födelsestad Sighisoara som är den äldsta bebodda borgen i Östeuropa.

Vi kör Transfågarasan och Transalpina, två av Europas vackraste vägar som tar oss högt upp på bergstoppar. 

Guider: Ana och Ronny Jansson


Normandie  1 - 10 September

Genomförd

En resa för dig som aldrig har varit i Normandie och som vill veta mer kring historien om Dagen D och händelserna under det första dygnet. Vi besöker de platser där invasionen tog plats i kronologisk ordning; den ”vänstra” och ”högra” flanken, stränderna, batteriplatser, Point du Hoc, kyrkogårdar och med mera. Guiden berättar vad som hände på de olika platserna. Kanske vill du pröva det normandiska köket och dess läckerheter; ostron, cider och calvados för den som vågar och vill. 

Guide: Stefan Ekroth


Kullar, Berg och Alper 2–17 September

Genomförd

Detta är en resa med mycket MC-körning där landskapet är största upplevelsen med några sevärdheter längs vägen. Rutten är lagd så att vi så snart det är rimligt viker av autobahn för att köra bland kullar, berg och alper.

Här är vägarna krokigare, vyerna vidare och maten mer rejäl. Resan börjar och slutar i Trelleborg. Vi kör en del i Tyskland men mest i Frankrike. Även om vi inte går på stjärnkrogar så lär det inte gå någon nöd på oss. Fransoserna tar mat och vin på blodigt allvar och tyskarna stoppar korv och brygger öl på traditionellt vis.

Guide: Ole Holmblad


Söderns musik USA, 30 september - 13 oktober

Inställd

En resa i Amerikanska Södern som går i musikens tecken. Vi börjar i Nashville med lite Country historia och fortsätter vidare mot Memphis för både Rock och Blues med besök på bla Graceland och SUN Studio. Vi kör söderut genom Mississippi för att hamna i New Orleans där vi självklart har tillgång till Bourbon Street men även hinner med att se andra delar av staden.

Resan tillbaka går efter Gulfkusten till Pensacola Beach i Florida och fortsätter sen genom Alabama, Georgia och tillbaka till Nashville.

Guide: Magnus Jansson


På MC i Algarve , Portugal 30 september - 7 oktober

Genomförd

Häng med oss till Algarve i södra Portugal till hösten. Du flyger till Faro, hyr en BMW hos EuropcarBikes och kör på kurviga vägar i ett vackert landskap. Temperaturen är behaglig och portugiserna är ett vänligt folk.

Mat och dryck smakar bra och prisnivån är lägre än Sverige.

Algarve har utsetts till världens bästa destination då det gäller stränderna och den som vill stannar några dagar för att uppleva dessa.

Guide: Olov Eriksson


Snirkliga Sardinien 30 september - 7 oktober

Genomförd

Vi åker till medelhavet och landar på Sardinien där det är alldeles lagom varmt och skönt för en vecka med utmanande snirkliga vägar och fantastisk mat. På dagarna gör vi rejäla dagsutflykter på hojarna vi hyr och på kvällarna umgås vi och njuter av det italienska köket. Vi håller oss på vägar med asfalt som ofta är av bättre kvalitet än vi är vana vid från Sverige och lägger fokus på att aktivt köra hoj och uppleva det ofta bergiga och hårnålstäta vägnätet. När vi kommer tillbaka till vårt hotell är det nära till mat och ett stenkast till stranden.

Guide: Torgny Elwmar

 


Marocko och Atlasbergen 14 - 21 Oktober

Genomförd

Marocko är Afrika på ett lagom äventyrligt sätt. Vi åker på vägar som använts i Paris-Dakartävlingen och åker i Atlasbergen på randen till Saharaöknen. Vi kommer göra en del mild terrängkörning på grusvägar, då dessa vägar ofta går genom vackrare områden och har mindre eller ingen trafik. 

Färden utgår från och återkommer till Marrakesh. Sex dagars körning med 30 % grusväg och 70 % på slingrande asfalt. Alla omvägar och genvägar är noggrant utvalda för sin brist på trafik och vackra omgivningar.

Guide: Micke Westin


På grus och asfalt i Andalusien 20 - 26 oktober

Genomförd

Du får uppleva att köra upp och ner för bergssidor på slingriga asfalts och grusvägar samt i den del flodbäddar. Området erbjuder varierad terräng men det är bergen som dominerar. Vi kommer passera odlingar (oliver, mango, avokado, mandel), köra igenom varma doftande tallskogar och utforska flodbäddar. Om vädret är bra kanske vi tar en tur upp till skidorten på Sierra Nevada där man kan köra på drygt 2500 meters höjd.

Du måste vara van att köra i serpentiner i brant terräng på både grus och asfalt och du bör inte vara höjdrädd.

Guider: John Pääkkönen och Jan Westin


Andalusien i Oktober, 21 – 27 oktober

Genomförd

Fem dagars härlig MC-körning på väldigt kurviga asfaltsvägar i vackra Andalusien väntar. Vi bor i Torremolinos strax väster om Malaga och kör dagsturer med SMC-guider. Vägarna är osannolikt underbara för mc-förare och vädret är för det mesta mycket behagligt. Sammanlagd kommer vi att köra ca 100 mil på enbart belagda vägar. Är du van att köra med passagerare bak går det bra. 

Guider: Erik Mårtensson och Ragne Gustafsson


1000 kurvor på Teneriffa och Lagomera 9-16 december

Resan är fullbokad, välkommen att stå på väntelistan!

Häng med och utforska Teneriffa som bland annat har Spaniens högsta berg med tillhörande krokiga bergsvägar och ett lugn så fort man kommer utanför turistorterna på södra ön. En dag tar vi färjan över till den mysiga ön La Gomera och åker runt där en hel dag på ännu mindre vägar, för att ta färja tillbaka till Teneriffa igen på kvällen.

Vi bor hela tiden på samma boende och slipper åka med bagage.

Guide: Micke Westin


1000 kurvor på Gran Canaria 6 - 13 Januari 2024

Resan är fullbokad, välkommen att stå på väntelistan!

Vill du slippa vinterkylan och decemberbermörkret hemma i Sverige för en vecka och dessutom gillar utmanande kurviga vägar, så kan denna resa till värmen med SMC Travel vara något för dig! Gruppen hinner med tusentals kurvor under veckan, när man åker upp och nedför bergen på Gran Canaria på de minsta och kurvigaste vägarna.

Guide: Micke Westin