Marocko och Atlasbergen på Asfalt 14 - 22 Oktober Resan dag för dag

2022-11-02

Dag 1: Ankomst
Deltagarna anländer med flyg till Marrakesh och transfer till hotellet vi samlas på. Beroende på när man landar finns tid för sightseeing i gamla stan/kasbah. Genomgång av veckan med guiden, ordna alla hyrpapper inför tidig start dagen efter och sedan välkomstmiddag.

Dag 2 Marrakech – Bin El Ouidane (ca 190 km)
Tidigt på morgonen hämtas hojarna ut och vägen tar gruppen mot Atlasbergen i öster, till en början på vanliga landsvägar som uppvärmning men sedan upp på bergsvägarna där gruppen bland annat stannar till vid de natursköna vattenfallen i Ouzoud.

Dag 3: Bin El Ouidane – Fès (ca 380 km)
Vidare uppåt i bergen och många kurvor innan lunchen i Khénifra och Azgiga nationalpark so är en lång avstickare. På kvällen hotell i Fès och ett besök i medinan och avslutas med traditionell marockansk middag.

Dag 4: Fès – Azrou (ca 100 km)
En lite lugnare dag, men inte helt vilodag; efter frukost finns tid att vandra runt i den kejserliga staden Fes. Runt lunch börjar vi vår bestigning av den mellersta delen av Atlasbergen och anländer sen eftermiddag till vårt hotell nära Azrou där man kommer att ha gott om möjligheter att mata de lokala aporna.

Dag 5: Azrou – Er-Rachidia (ca 260 km)
Stora cederskogar finns kvar i Atlasregionen och dagens tur går till stora delar genom dessa skogar och kanske får man se en del apor. Sedan är det dags igen att börja klättra uppåt i bergen, fram till Errachidia där Paris-Dakarrallyt hade ett av sina kända stopp och många lämningar finns kvar att hitta från detta.

Dag 6: Er-Rachidia – Boumalne de Dades (ca 190 km)
En dag mellan bergskedjan och öknen. Avstickare till Idag ska vi åka vid foten av Atlas med bergskedjan på ena sidan och öknen på den andra. Gruppen kommer att göra en avstickare till staden Tinghir till Todgha-ravinen för att åka genom passet med de imponerande klipporna.

Dag 7: Boumalne de Dades – Ouarzazate (ca 180 km)
Åkningen blir enastående med några av de mest fotograferade hårnålskurvorna i Marocko, som finns i Dadès-dalen. En relativt kort hojtur tar oss till vårt boende för denna kväll där du kan njuta av en drink vid poolen medan du tar in den härliga synen av sjön. Ouarzazate är/var ett berömt stopp i Dakar-rallyt.

Dag 8: Ouarzazate – Marrakech (ca 200 km)
Gruppen besöker Ait Benhaddou som finns med på UNESCO:s världsarvslista och njuter av de berömda Telouet- och Tizi n’Tichka-passen innan gruppen kommer åter till Marrakech för en trevlig avslutning och avskedsmiddag.

Dag 9: Avresa
Beroende på flygen kan man passa på att koppla av eller besöka medinan innan den ordnade transfern tar dig till flygplatsen.

 

Beroende på oväder, snö/regn och eventuella problem med vägar kan rutten komma att ändras. Ovan är bara den preliminära planeringen.

Karta över resan

Vi utgår från och återkommer till Marrakesh.

Ait Benhaddou finns med på Unescos världsarvslista

Bergsbyarna i Atglasbergen erbjuder fika- eller lunchstopp.

Vi kommer att köra över Tizi n'Tichka passet.

Atlasbergen kan ha snö på hög höjd. Förstärkningsplagg rekommenderas.

Den mycket gamla staden Fes och dess medina. Inga mattor bör tas med på hojen ...

Maten i Marocko är god men en smula exotisk (det finns McDonalds också)