På MC i alperna i sommar

2021-07-02

I takt med att vaccineringen fortskrider och smittspridningen går ner har de flesta länderna i Europa börjat med att öppna upp igen. SMC har tidigare informerat om vilka regler som gäller för in- eller genomresa i de olika länderna. Många motorcyklister i Sverige längtar efter att kunna åka utomlands och alpländerna har alltid varit ett populärt resmål. Men på senare tid har detta tyvärr medfört en rad restriktioner för motorcyklisterna. Vad som gäller i de olika länder har vi sammanfattat här.

Tyskland
I Tyskland finns det MC förbud på vissa vägar i hela landet under helgen och röda dagar. Vilka vägar det är och när förbudet gäller kan du kolla här. Diskussionerna är hårda i Tyskland med infrastrukturminister Andreas Scheuer har ställt sig emot förslaget om ett utökat körförbud i Tyskland. Miljöpartiet i Tyskland har uttalat sig om ett förbud för motorcyklar över 80 dbA.

Österrike
SMC har följt utvecklingen i Österrike noga mot bakgrund av MC-förbudet som har införts i delstaten Tirol på särskilda MC vägar mot bakgrund av buller. MC förbudet gäller endast i delstaten Tirol och endast på utvalda vägar i Reutte kommun som är klar markerade. Avgörande om du får köra på dessa vägar är om ditt motorljud enligt registreringsbeviset överskrider 95 dbA. Detta kontrolleras i oregelbundet avstånd av trafikpoliserna. Det finns dock många andra populära MC-vägar i Tirol och i de övriga delstaterna.  Var dock uppmärksam om särskilda hastighetsbegränsningar för motorcyklar på utvalda vägar och kampanjer om att visa hänsyn som motorcyklist. Om du vill använda dig om motorvägar i Österrike kom ihåg att det du behöver köpa ett klistermärke (Vignette) som intygar att du har betalat avgiften.

Italien
Precis som i den österrikiska norra delen av Tirol pågår även diskussionerna i italienska Südtirol om ett eventuellt körförbud på samma sätt, men något beslut har ännu inte fattats. Däremot är Italien känd för skyhöga böter och myndigheterna har även möjligheten att beslagta ditt fordon på plats. Det finns dessutom särskilda hastighetsgränser på vissa vägar för MC särskilt i regionen Trentino. Släpvagnar för MC är förbjudna i Italien. Kom ihåg att man måste betala en avgift om man kör på motorvägen i Italien. 

Schweiz
Även in Schweiz har man gjort åtgärder mot buller och i och runt Geneve finns det ”bullerkontroll” som fungerar på ungefär samma sätt som en fartkontroll. Det finns ännu inga böter men som förare blir man hänvisad till att ”köra lite tystare”.

Detta är bara en sammanfattning av de viktigaste reglerna för MC. Länderna är olika och i vissa fall, såsom i Italien eller i Schweiz kan böterna vid ett enkelt regelbrott vara skyhöga. Vad en sådan olyckshändelse kan kosta finns sammanställt här (på tyska). Kom ihåg att alltid ha pass/europeiskt id-kort med dig när du ska resa. Här finns även en rad tips och råd om fina MC-platser och övernattningsställen i runtom i Europa.

Sveriges MotorCyklister önskar alla en trevlig sommar och en trevlig hojmester!

P.S. Inte sugen på att köra hojen till semestern? Som SMC medlem får du rabatt hos Hertz rides när du ska hyra en motorcykel.

Källor
1000ps.at
oeamtc.at
adac.de

Alperna lockar många motorcyklister från Sverige. Tyvärr har en del länder infört förbud för MC på grund av buller eller särskilda hastighetsgränser för tvåhjuliga motorfordon.