MC-försäkring

Det ska vara enkelt och rättvist att försäkra hojen. SMC har under alla år arbetat med försäkringsfrågor. Vår officiella samarbetspartner inom MC-försäkringar är Svedea.

Varje MC-ägare måste ha minst en trafikförsäkring på motorcykeln. De flesta väljer utöver detta både hel- och halvförsäkring.  

Premierna för motorcyklar varierar och sätts utifrån ägarens ålder, motorcykelns ålder, bostadsort, boendeform och mycket annat. Viktigaste faktorn för premiens storlek är dock vikt-effektförhållandet. En tung customhoj har förhållandevis låg effekt och ger lägre premier. En supersporthoj väger inte mycket och har hög effekt. Försäkringsstatistik visar att supersporthojarna kraschar oftare vilket ger höga person- och vagnsskador - vilket är förklaringen till de höga premierna. 

En del av problematiken kan lösas med säkrare förare. Syftet med SMC:s kurser är att skapa säkrare förare vilket bör leda till färre olyckor. På sikt är detta den enda lösningen på dyra försäkringspremier, särskilt för supersporthojar. 

Jämför pris och villkor

SMC råder dig att ägna någon timme åt att jämföra försäkringspremier då du byter motorcykel eller vid den årliga förfallodagen. Vi har samlat kontaktuppgifter till samtliga försäkringsbolag för att använda i din jakt på en vettig försäkringspremie. Tänk på att villkoren kan skilja från ett bolag till ett annat, därför ger vi några tips på frågor. Kontaktuppgifter till försäkringsbolag hittar du här.

Rådgivning

SMC hjälper medlemmar som har problem med MC-försäkringar och skador. SMC kan också förmedla kontakt till sakkunniga juridiska ombud i frågor som rör personskador. Du kan också kontakta  Konsumenternas försäkringsbyrå.

Rättsskydd

Har du minst halvförsäkring ingår en rättsskyddsdel. Den kan användas i tvister om du vill dra fallet till domstol. Du kan nyttja rättskyddet där skuldfrågan vid en olycka ska avgöras, tvist i samband med försäljning och köp och så vidare. Den gäller inte om det du gjort dig skyldig till ger mer än böter. Försäkringsbolagen har rätt att avgöra skäligheten i kostnaden för rättshjälpen.

Mer om försäkringar

Läs mer om av- och påställning, ägarbyte och trafikförsäkringsavgift. 

Läs mer om provkörning vid försäljning. 

Läs mer om försäkring vid utlandsresor. 

Läs mer om hur försäkringen gäller vid SMC:s avancerade kurser på storbanor. 

Läs mer om reseskydd i hemförsäkring. 

Läs mer om ersättning vid personskada.

Läs mer om självrisk vid utlåning.

Läs om ersättning för skada på hjälm och skyddsutrustning.

Läs SMC:s försäkringsundersökning 2020.

Försäkringsskolan i MC-Folket, alla frågor och svar hittar du här. 

SMC:s försäkringshistoria.

Som medlem i SMC får du 10 % rabatt på din MC-försäkring i Svedea. För varje medlem som
tecknar sin MC-försäkring hos Svedea får SMC dessutom ett bidrag till vårt trafikpolitiska arbete. Räkna ut din premie och se ditt pris. 

I januari 2020 delade Svedea ut en check på 669 697 kronor till SMC. Överlämnandet skedde på MC-mässan i Göteborg. Generalsekreterare Jesper Christensen mottog checken av Stefan Karlsson under varma applåder från mässbesökare.

 

Även Bilsport & MC ger dig 10 % rabatt på samtliga MC-försäkringar. Rabatten gäller endast fordon i trafik och inte i kombination med andra klubbrabatter.

 Räkna ut din premie och teckna direkt.

 


Du får 10 % SMC-rabatt på års- och avställningsförsäkring för motorcykel (exklusive trafikförsäkringsskatt). Räkna ut din premie och teckna direkt. 

Genom ditt medlemsskap i SMC får du förmånliga villkor i de flesta försäkringsbolag när det gäller föräkringsskydd vid fortbildning på bana.