Historia

SMC:s historia

Här är några viktiga årtal i SMC:s historia. SMC har lyckats stoppa, förändra och utveckla många förslag till motorcyklisternas fördel genom åren. Det har skett genom att vi tagit reda på fakta, forskning och statistik och sedan påverkat politiker, tjänstemän myndigheter. med flera. Om inte SMC funnits skulle MC-Sverige se annorlunda ut.


1963  SMC bildas av ett gäng entusiaster från hela landet.
1970  Gränsen för lätt mc ändras från 75 kg till 125 kubik.
1971 SMC stoppar ett förslag om maxfart på högst 70 km/h för mc.
1973 SMC drar igång de första avrostningarna.
1975 Hjälmlagen införs, något som SMC kämpat för.
1976 SMC stoppar Rapport 13, som ville förbjuda alla mc över 250 kubik.
1979 Försäkringssamarbete med Holmia inleds som gett oss års-, chopper- och offroadförsäkringar och SMC-rabatt
1982 SMC stoppar ett förslag om åldersgräns på 20 år för mc över 600 kubik.
1989 Nya rättvisare försäkringsklasser blir äntligen klara för motorcyklar.
1996 SMC stoppar förslag om höjd åldersgräns för 125-an.
1998 SMC deltar i bildandet av en gemensam europeisk mc-organisation, FEMA.
2000 Accisen för mc slopas och förslaget om enhetsskatt hamnar i papperskorgen.
2004 Trygg-Hansa säger upp försäkringssamarbetet med SMC efter 25 år. De första sporthojskurserna genomförs. Kontrollbesiktning för MC glesas ut, en fråga SMC drivit länge. 
2005

SMC inleder ett samarbete med Folksam. SMC startar kurser med CSS.

2006

En helt ny profil för SMC och MC-Folket tas fram. En ny gemensam hemsida föds!

2007 SMC flyttar till Borlänge. HOJX har 1500 glada resenärer. Vägverket föreslår regskylt fram på MC!
2008

SMC presenterar MC-Visionen 1.0. CEN beslutar att ta fram en europeisk räckesspecifikation för mc. Den negativa medlemsutvecklingen vänder liksom olyckstrenden för dödade motorcyklister. SMC träffar Vägverkets sju regioner för första gången angående 1000 mil MC-väg. SMC:s Rättsfond skapas.

2009 SMC deltar i arbetet med en gemensam MC- och mopedstrategi i Sverige. Samarbetet med Folksam avslutas. Riskutbildning införs för A-körkort och SMC deltar i arbetet att ta fram riskutbildningen. 
2010 Samarbete med Bilsport & MC Specialförsäkring och Moderna inleds. Riksdagen avslog förslag om registreringsskylt fram. SMC polisanmälde Trafikverket och ansvarig entreprenör för vållande till annans död. SMC genomförde två studier med forskare. SMC startade Se Oss-kampanj. Motorcyklister pekas för första gången ut som oskyddade trafikanter i vägsäkerhetslagen. SMC inleder samarbete med MCM kring Mälaren Runt.
2011 SMC inleder nytt samarbete med Trafikverket angående vägmiljö med syfte att inkludera motorcyklister i alla styrande regelverk. "SMC:s trafiksäkerhetsarbete har världsklass" yttrades av Claes Tingvall på Trafikverkets resultatkonferens. SMC  skapar Ezzos Minnesfond till minne av Ezzo Forsberg.
2012 Efter 15 år nötande från SMC monterades tre underglidningsskydd på räcken som invigdes av ministern. Efter tre års kamp tillåts dragkrok på MC. EU presenterar förslag på tvingande besiktning av MC och mopeder varje år. Körkorten var i fokus genom strid för lägre körprovsavgifter, ännu fler krav från EU om krav på provfordon samtidigt som 2012 var det sista året med de gamla körkortsreglerna. Begreppet "extremt beteende" myntades inom ramen för version 2.0 av strategin "Ökad säkerhet för motorcykel och moped".
2013 SMC fyllde 50 aktningsvärda år vilket firades på olika sätt under 2013 med final vid årsmötet i Uppsala. SMC köpte en fastighet i Borlänge. SMC-appen lanserades för alla medlemmar. Uppdrag Gransning sände två avsnitt om MC-olyckor på hal asfalt, i bägge programmen var SMC delaktiga och fick mycket uppmärksamhet. En hållbarhetsredovisning togs fram. Stor könskillnad i godkännandegrad vid körprov uppmärksammades av SMC. Efter påtryckning från SMC beslutades om mindre registreringsskyltar på MC och moped klass I.
2015

Transportstyrelsen ändrade manöverdelen i körprov för MC i syfte att fokusera mer på körning i trafik och göra provet mer jämlikt. Hetsig debatt sedan en lista med 30 förslag riktade mot motorcyklister presenterats av Trafikverket. Infrastrukturministern säger i riksdagen ett klart nej till ägaransvar på MC vid hastighetsöverträdelser i ATK. SMC presenterar studien ”Definition för ett säkert räcke för motorcyklister” i riksdagen och på konferenser. Samarbete inleds med försäkringsbolaget Svedea. 

2016 SMC och Svemo förstärker samarbetet. 9 MC-ister dör i räckesolyckor vilket ger Sverige en unik bottenplats i världen. Trafikverket börjar sänka hastigheten på 426 mil väg trots kraftiga protester från i stort sett alla remissinstanser, inklusive SMC. P-avgift införs för MC och moped klass I i Stockholm trots intensiv kampanj. 
2017

FIM-rallyt arrangerades i Sundsvall. Riksdagen uppmanar regeringen att ta fram en strategi för säkrare vägar, även motorcyklister. P-avgiften för MC och moped i Stockholm överklagades med bidrag från SMC. Lagändring gör att mopedbilar inte längre får stå på MC-parkeringar. Efter uppvaktning från SMC ändrade regeringen budgetförslaget så att även elmotorcyklar kan få bidrag. Regeringen gick också på SMC:s linje och det blev ingen fördubbling av fordonsskatten. SMC skrev dokumentet ”Säkrare vägar och gator för motorcyklister – en självklarhet i Nollvisionen” som beskriver hur vägmiljön kan säkras för MC. SMC beställer en friktionsmätning som visar att grus och diesel på torr belagd väg ger friktion motsvarande vinterväglag, långt under den gräns Trafikverket kräver. Trafikverket skärper kraven för sopning av grus efter snabellagning på större vägar och för friktion på beläggningsskarvar. Svemo ansluts till SMC och SMC till Svemo och därmed också Riksidrotten.

2018

Höga avgifter för MC-parkering infördes i Stockholm, Malmö och Lund något SMC lokalt kämpade emot. Nationell och lokala kampanjer inför valet. Stockholms stad lovat översyn av P-avgifterna.  Hållbarhetsredovisning 2.0 publiceras och ett helt elnummer görs av MC-Folket. 50 MC-ägare fick bidrag till köp av elmotorcyklar innan det slopades i december. MC och moped får köra i samtliga miljözoner. Ståltullar införs på MC från USA. Inga åtgärder för säkrare räcken för MC trots beslut i riksdagen. Åter höga dödstal på MC och i trafiken. Ingen ATK införs som fotar MC bakifrån. SMCs kurser certifieras och får europeisk kvalitetsstämpel. Råd och Riktlinjer 3.0 ny ledstjärna i SMC:s kursverksamhet. 

2019

Stockholms stad sänkte P-avgifterna. SMC svarar på 56 remisser om sänkta hastigheter i hela landet. Debattartikeln om hastighetssäkningarna får stor uppmärksamhet. Rekordlåga dödstal på tvåhjulig MC. SMC går med i nationell databas för att fånga upp olyckor vid pågående och avslutade vägarbeten. SMC skickar ut 70 000 ex av skriften "Säkrare vägar och gator för motorcyklister". 

2020

Pandemin corona/covid 19 gör att hela världen stannar upp och förändras under mars. Mängder av åtgärder vidtas för att minska smittspridning och följa myndigheternas rekommendationer. SMC:s kurser stängs ner några månader, alla resor utanför Sverige ställs in liksom Mälaren Runt, Riksträffen och årsmötet med SMC Weekend. Årsmötet blir digitalt. Alla aktiviteter coronasäkras liksom arbetet vid kansliet. P-avgifterna slopas i Stockholm under pandemin hela året. SMC svarar på mängder av remisser rörande sänkt hastighet från 90 till 80 km/h. Kubikgränsen sänks för provfordon A2. SMC överklagar beslut att utestänga oss från STRADA och får delvis rätt i domstol. Fortsatt låga dödstal på MC. 

2021

Trots pandemin lyckas SMC genomföra kurser och resor utifrån regler och rekommendationer. Fortsatt gratis parkering i Stockholm. Trafikverket fick i uppdrag av regeringen att ta fram åtgärder för ökad MC-säkerhet. Den globala OECD-ITF arrangerades i Sverige där SMC var en av arrangörerna och genom den fastställdes att motorcyklar ingår i Nollvisionen. SMC stred för att ett handledarskap vid privat övningskörning ska upphöra när eleven fått körkort. 25 dödade på MC under året är ett rekordlågt tal. 

2022

Året inleddes av fortsatt begränsande hälsorekommendationer efterföljd senare av krav på vaccinering för att resa fritt. Dock inför säsongen släpptes de flesta reserestriktionerna och SMC kunde återuppta kurser enligt rådande restriktioner, sina resor runt om i världen och verksamheter. Tyvärr ställdes Hoj-X in men SMC:s årsmöte, Mälaren Runt och Riksträffen kunde genomföras som planerade. Ett projekt med provkörning av elmotorcyklar vid SMC:s kurser, träffar och andra konferenser runt om i Sverige under namnet Vision Electric genomfördes också under säsongen.

2023

Ett nytt år och en ny MC-säsong utan Covid-restriktioner! 2023 inleddes starkt med en lyckad Hoj-X resa till Finland där medlemmarna besökte MC-mässan i Helsingfors. SMC anordnade sitt årsmöte och week-end i Åre för att fira sin 60-årsjubileum. Under maj flyttade SMC in i sitt nya kontor i Danderyd, vilket markerar en ny 
era för att utveckla förbundets politiska arbete nära beslutsfattare på den nationella 
nivån. Evenemanget ’Mälaren Runt’ nådde rekordhöga deltagarsiffror, ett populärt 
evenemang som attraherade motorcyklister från hela Sverige, våra grannländer och 
till och med från Sydkorea! Genom sitt påverkansarbete lyckades SMC ändra förslaget 
om trafikförsäkringslagen för elsparkcyklar. Detta förslag hade annars lett till avsevärt ökade kostnader för ägare av registrerade fordon, som är skyldiga att betala trafikförsäkring, för att finansiera den snabba ökningen av förare på lätta elfordon. Dessa förare skulle inte behöva ha försäkring, använda skyddsutrustning eller vara alkohol- och drogfria under körning. EU kommissionen la fram ett förslag till ett nytt körkortsdirektiv. 

Trots intensiv dialog med de europeiska institutionerna presenterades inga konkreta 
förändringar som SMC tillsammans med FEMA och FIM föreslagit för ökad trafiksäkerhet för motorcyklisterna. Under hösten introducerades ett nytt skrotningsdirektiv, som 
skulle medföra betydande ekonomiska och administrativa förändringar för motorcykelägare och återvinningscentraler. Detta förslag skulle även ha en stark påverkan på tillgängligheten av reservdelar och begränsa motorcyklisternas äganderättigheter. 

SMC har lämnat in synpunkter och kommentarer till remissen om nya riktlinjer för 
Vägar och gators utformning (VGU), för att säkerställa att motorcyklisternas perspektiv integreras i planeringen och underhållet av Sveriges väginfrastruktur.

 

2024

SMC fick ny ordförande och ny generalsekreterare. Med internationell sekreterare som ny tjänst flyttar SMC fram sina internationella positioner. Under 2024 har MC-Folket genomgått en betydande modernisering och omorganisation. Tidningen har fått ett ansiktslyft för att bättre spegla motorcykelåkning som en livsstil och för att engagera både nuvarande och framtida medlemmar. Förändringarna inkluderar en ny grafisk form och ett ökat fokus på människorna bakom motorcyklarna, samt ett större innehåll från SMC:s verksamhet och distrikt. Målet är att tidningen ska vara både ett pappersmagasin och tillgänglig på digitala plattformar. SMC har arbetat aktivt med opinionsbildning för att lyfta fram motorcyklisters frågor i riksdagen. Vi har sett resultat i form av flera motioner som fokuserar på trafik- och säkerhetsfrågor och ett nytt MC-nätverk bland riksdagsledamöterna.

SMC ordföranden genom tiderna

Att vara ordförande för Sveriges MotorCyklister är ett hedersuppdrag. Ordföranden utses vid årsmötet varje år efter förslag av valberedningen.

1963-1964 Kenneth Baroll
1964-1969  Aimo Nietosvuori  
1969-1970 Hans Fredholm
1970-1972  Lars Blomqvist 
1972-1974 Jan Leek
1974-1975 Roger Söderbom
1975-1976 Urban Bergfeldt 
1976-1979 Leif Hägerström
1979-1980 Lennart Sohlberg
1980-1986 Tore Ternell
1986-1989 Tommie Hedestig
1989-1994 Mikael Branting
1994-1996 Per Johansson
1996-1998 Hans Hammarlund
1998-1999 Gunilla Eriksson
1999-2000 Peter Sandberg
2000-2002 Ingemar Nygren
2002-2004 Mathias Fröjd
2004-2009 Larz Glemfors
2009-2014 Tomas Bergström
2014-2018 Stefan Dangardt
2018-2020 Ronny Overgaard
2020-2024 Rolf Skoog
2024- Mats Johansson

Hedersmedlemmar

Särskilt förtjänt person kan på förslag inkomna till styrelsen, av årsmötet väljas till hedersmedlem, vilket även innebär fritt medlemskap i SMC. Under åren har följande personer utnämnts till hedersmedlemmar.

Medlemsnr Namn Distrikt
1

Aimo Nietosvuori (1933-2023)

SMC Skåne

13 Thomas Ullman

SMC Skåne

27 Ove Gustafsson

SMC Östergötland

46 Roger Söderbom

SMC Uppsala

175 Hans Ekman
(1942-2021)

SMC Kalmar

1747 Sven Lagerstrand

SMC Jönköping

3181 Stig Björk

SMC Dalarna

7462 Leif Hägerström

SMC Västra Götaland

9212 Tommie Hedestig
(1951-2021)

SMC Västernorrland

9995 Mats Eriksson

SMC Södermanland

11260 Hans Hammarlund

SMC Stockholm

11859 Tore Ternell

SMC Västra Götaland

13277 Birger Tommos

SMC Stockholm

44444 Inga-Lill Persson

SMC Dalarna

47321 Mikael Hjalle Branting

SMC Örebro

63800 Larz Glemfors SMC Kalmar

37702

Elsy Rådberg

SMC Stockholm

370562 Morten Hansen

NMCU

105207 Mats Källblad SMC Skåne
80807 Maria Nordqvist SMC Gävleborg

Att vara ordförande för Sveriges MotorCyklister är ett hedersuppdrag. Ordföranden utses vid årsmötet varje år efter förslag av valberedningen.

1963-1964 Kenneth Baroll
1964-1969  Aimo Nietosvuori  
1969-1970 Hans Fredholm
1970-1972  Lars Blomqvist 
1972-1974 Jan Leek
1974-1975 Roger Söderbom
1975-1976 Urban Bergfeldt 
1976-1979 Leif Hägerström
1979-1980 Lennart Sohlberg
1980-1986 Tore Ternell
1986-1989 Tommie Hedestig
1989-1994 Mikael Branting
1994-1996 Per Johansson
1996-1998 Hans Hammarlund
1998-1999 Gunilla Eriksson
1999-2000 Peter Sandberg
2000-2002 Ingemar Nygren
2002-2004 Mathias Fröjd
2004-2009 Larz Glemfors
2009-2014 Tomas Bergström
2014-2018 Stefan Dangardt
2018-2020 Ronny Overgaard
2020-2024 Rolf Skoog
2024- Mats Johansson

Särskilt förtjänt person kan på förslag inkomna till styrelsen, av årsmötet väljas till hedersmedlem, vilket även innebär fritt medlemskap i SMC. Under åren har följande personer utnämnts till hedersmedlemmar.

Medlemsnr Namn Distrikt
1

Aimo Nietosvuori (1933-2023)

SMC Skåne

13 Thomas Ullman

SMC Skåne

27 Ove Gustafsson

SMC Östergötland

46 Roger Söderbom

SMC Uppsala

175 Hans Ekman
(1942-2021)

SMC Kalmar

1747 Sven Lagerstrand

SMC Jönköping

3181 Stig Björk

SMC Dalarna

7462 Leif Hägerström

SMC Västra Götaland

9212 Tommie Hedestig
(1951-2021)

SMC Västernorrland

9995 Mats Eriksson

SMC Södermanland

11260 Hans Hammarlund

SMC Stockholm

11859 Tore Ternell

SMC Västra Götaland

13277 Birger Tommos

SMC Stockholm

44444 Inga-Lill Persson

SMC Dalarna

47321 Mikael Hjalle Branting

SMC Örebro

63800 Larz Glemfors SMC Kalmar

37702

Elsy Rådberg

SMC Stockholm

370562 Morten Hansen

NMCU

105207 Mats Källblad SMC Skåne

80807

Maria Nordqvist

SMC Gävleborg

Res med oss

Vill du resa på motorcykel men slippa att planera resrutter, boka färjor och boende? Känner du dig osäker på språket, vill du slippa åka ensam, vill du få tips av en kunnig reseledare och vill du få nya vänner? Då är du välkommen att hänga med oss på en SMC-resa. Klicka på rubriken så kommer du till resan. Resorna är öppna för alla SMC-medlemmar. Fler resor tillkommer under året.

Åk till toppen