Eldrift i skogen med många nya upplevelser

Bered dig på en överraskning. Naturen har inte bara ögon utan också öron. Med tysta framfarter i skog och mark öppnar sig nya upplevelser som inte varit möjliga med ljudlig annonsering av ankomsten. Självklart kör du där det är tillåtet!

Förutom de allt strängare ljudkrav som ställs vid många motorbanor och anläggningar finns det ytterligare en miljö där ljudkraven inte är tvingande, men där tyst framfart kan bjuda på förhöjda naturupplevelser. På vägar i skog och mark kan man som regel komma betydligt mycket närmare vilda djur när det inte låter om framfarten.

Utan störande ljud

Terrängkörningslagen gäller naturligtvis för körning i skog och mark oavsett om du kör med eller utan ljud. Utan ljud är dock störmomentet som många naturmänniskor retar sig på borta och det är betydligt mycket enklare att passera obemärkt när inte motorljudet avslöjar framfarten.

Full fokus på körning utan koppling och växellåda

Avsaknaden av koppling och växlar är också en stor fördel på skogsvägar som gör det lättare att stå upp och lägga fullt fokus på körning och vägval utan att behöva tänka på att behöva växla eller ha rätt växel i för att undvika tjuvstopp.

Var försiktig med all kraft

Kraftresurserna kan bli lite väl bra när underlaget är löst och elmotorn levererar sitt massiva vrid redan från stillastående. Men det är något man relativt enkelt kan reglera via olika körlägen på en elmotorcykel. Eller genom att vara extra försiktig med gashandtaget .

Det finns dock en annan sak att vara försiktig med, åtminstone om motorcykeln har drivrem istället för kedja. Drivremmen gör det förvisso renare och enklare att tvätta efter terrängkörning då kletig olja saknas som bindemedel, men remmen är även mer känslig för grus i maskineriet och häftiga ryck. En vass sten mellan rem och drivhjul kan skada eller i värsta fall skära av drivremmen, men det gäller förstås både eldrivna och bensindrivna motorcyklar med remdrift. 

Utan växellåda spinner det snabbt snabbare

Kombinationen av avsaknad av växellåda och drivrem innebär dock att bakhjulet snabbt kan nå mycket hög rotationshastighet när greppet släpper, som när det spinner eller vid ett hopp. Om man håller fullgas vid ett hopp hinner bakhjulet upp i toppfart på ett ögonblick och om det sedan greppar hårt vid nedslag kan kraften bli så stor att drivremmen helt enkelt rycks av. För den som ska köra elmotorcykel hårt i skog och mark kan därför en kedjekonverteringssats vara ett bra tillbehör för att slippa riskera att få byta drivrem ute i terrängen. 

Magnus Bengtsson är en sann offroad-entusiast som tävlat i enduro och arrangerat olika grusäventyr, har även gjort sina första 1 000 mil på elmotorcykel:

– Utöver elmotorcykelns smidighet i tät stadstrafik har jag konstaterat att den givetvis också är väldigt snabb på grus! Jag har även kört den på upplogade sjöisbana, givetvis fulldubbad.

– På den 3 km långa, snabba och upplogade isbanan blev dock denna typ av körning (full ”gas” non-stop) lite övermäktigt för batterikapaciteten, och ganska snart tog det roliga slut. Men den fungerade fantastiskt bra när man väl fått in känslan hur mycket effekt man skall skruva ut till bakhjulet i snabba längre uppställ, berättar Magnus som även jobbar på att kunna genomföra guidade motorcykelsafari på elmotorcyklar i framtiden.


En elmotorcykel har flera fördelar jämfört med en bensindriven i skog och mark. Förutom att den inte låter och stör, gör avsaknaden av växlar det enklare att köra på mer avancerade sätt när det svårar till sig. Även möjligheten att själv styra effekt och vridmoment via olika körlägen underlättar då kraften ofta kan vara lite väl bra på mjukare underlag.. Bilden är tagen på MC-ägarens egen mark,  

 


En elmotorcykel utrustad med isdubbar ”ful-laddar” med ett bensindrivet elverk efter att ha gasat runt den 3 km långa, snabba och upplogade isbanan på sjön allt för många varv. Foto: Magnus Bengtsson.

 


En elmotorcykels räckvidd är sällan ett problem i skog och mark där förbrukningen är relativt liten. Däremot kan transporten till och från terrängkörningen bli ett problem om batteriet är litet och avståndet långt. Å andra sidan vill man inte ha för mycket vikt med sig ut i terrängen.

 


För den som gillar att leka och sladda på lite lösare underlag kan en elmotorcykel erbjuda samma nöjen och vara minst lika rolig att köra som en bensindriven. Bilden är tagen på MC-ägarens egen mark - före plöjning