Det lönar sig att jämföra priser innan man besiktar sin motorcykel

Att besikta sitt fordon är ett krav för motorcyklisterna. Det kan dock skilja sig stort prismässigt mellan de olika besiktningsföretagen och det kan löna sig att boka besiktning i förväg. Dels för att hinna med besiktningen i rätt tid, men också för att spara pengar. Dessutom har SMC samarbete med ett antal besiktningsföretag som ger rabatt. Dessa priser samlades in sommaren 2020.

Att motorcyklisterna är bäst på att ta hand om sina fordon är ingen nyhet. Det har SMC rapporterat om vid flera tillfällen. Ändå så ska dessa fordon besiktas för att svenska myndigheter anser att det är en viktig säkerhetsfrämjande åtgärd. Att besiktningen kostar pengar varje gång är dock inte heller någon nyhet. Och besiktas ska en motorcykel för att den inte ska förses med ett körförbud. Därtill är det inte alltid enkelt att hitta något företag som kan besikta en motorcykel i närområdet. Många hojåkare som bor i den glesbebyggda delen av vårt land måste därför åka många mil till kontrollbesiktningen. Sedan privatiseringen av marknaden är lönsamheten av verksamheten en stor fråga och för många företag är det helt enkelt inte tillräckligt lönsamt att erbjuda besiktning för MC och moped alla gånger.

Den här artikeln fokuserar dock mest på kostnaden hos de olika besiktningsföretagen. Som SMC medlem får du 15 % rabatt hos Besikta, 30 kronor per besiktning hos Carspect samt 10 % hos Dekra. Samtliga besiktningsföretag erbjuder rabatten inte bara för MC men även för bil och släpvagn.

Hos Besikta kostar besiktningen utan SMC Rabatt 549 kronor med och utan tidsbokning. Hos Carspect 499 kronor med och utan tidsbokning. Hos Dekra betalar man från 395 kronor per besiktningstillfälle.

Det finns dock flera besiktningsföretag i Sverige. En kort sammanställning


Besikta                                       549 kronor
Carspect                                    499 kronor
Dekra                                         395 - 449 kronor vid tidsbokning
Bilprovningen                             499 – 529 kronor vid tidsbokning
Opus                                          545 kronor vid tidsbokning
Fordonsprovarna i Väst             495 kronor
YBB Ystad                                 450 – 500 kronor (kampanjer vissa dagar)

En bra hemsida för din MC-besiktning är carly.se. Där har du möjlighet att kunna se vilka lediga tider som finns och vad det kostar hos respektive besiktningsföretag.

Det lönar sig att jämföra och att vara SMC-medlem!