Jämför pris på besiktning!

Att besikta sitt fordon är ett krav för motorcyklisterna. Priset varierar mellan de olika besiktningsföretagen och det brukar också löna sig att boka besiktning i förväg. Men, det är svårt att göra en prisjämförelse eftersom priset inte alltid framgår innan man bokar besiktning. Transportstyrelsen visar i en rapport att priset för besiktning av MC har ökat mer jämfört med övriga fordon. Två företag ger SMC-rabatt.

Det finns inga fordonsägare som är så bra på att ta hand om sina fordon som motorcyklisterna. Det visar Transportstyrelsens statistik år efter år. Motorcyklar besiktas första gången efter fyra år, därefter vartannat år tills de är 40 år då de besiktningsbefrias med motiveringen att de används väldigt lite. 

Priset ökade mest för motorcyklar under 2020
Transportstyrelsen gör varje år en rapport där man bland annat sammanställer priserna från samtliga besiktningsorgan. Sett över hela 2020 har de rapporterade priserna för kontrollbesiktning ökat mindre än konsumentprisindex KPI för alla kontrollerade fordonstyper utom motorcykel. I genomsnitt kostade en kontrollbesiktning av MC 486 kronor och för bil 476 kronor enligt rapporten. 

Kostnaden varierar mellan de olika besiktningsföretagen. Som SMC medlem får du 15 % rabatt hos Besikta och 50 kronor rabatt per besiktning hos Carspect. Rabatten i dessa företag gäller inte bara för MC utan även för bil och släpvagn. I flera företag tillkommer 100 kronor vid dropin.

Prisjämförelse februari 2022 (bil inom parentes)
Besikta                                       579 kronor (539 kronor)
Carspect                                     529 kronor (529 kronor
Bilprovningen                              549- kronor (519 kronor)
Opus                                          549-kronor vid tidsbokning (499)
Fordonsprovarna i Väst                529 kronor (529 kronor)
YBB Ystad                                   450 – 500 kronor (lägre pris tisdag) (550 kronor)

Svårt att jämföra pris
Flera av de större besiktningsföretagen anger ett frånpris eller ett prisspann på sina hemsidor, istället för ett fast listpris. Det betyder att man som kund måste påbörja en bokning för att få reda på det faktiska priset vilket försvårar en prisjämförelse. Bilprovningen och Opus anger ett lägsta pris, inte faktiskt pris. Priserna varierar bland annat beroende på besiktningsstation, dag och tid på dygnet. Priserna varierar också beroende på betalningssätt och hur långt innan besiktningen man bokar. Nyetablerade stationer kan ha specialerbjudanden.

Transportstyrelsens rapport Fordonsbesiktningsmarknaden 2020


Den första kontrollbesiktningen av en Triumph Bobber 2021 gick utmärkt, ingen anmärkning. 

Transportstyrelsens rapport Fordonsbesiktningsmarknaden 2020