Försäkringsskolan

Sedan 2017 har vi publicerat frågor och svar om MC-försäkringar i varje nummer av MC-Folket. Svaren lämnas av Stefan Karlsson på Svedea som är vår samarbetspartner i försäkringsfrågor. På denna sida är samtliga samlade. Klicka på bilderna alternativt rubriken för större format!

Om maskinförsäkring Om rättsskydd  
 Skadad hjälm  Vinterförvaring
   
 Pris på MC-försäkring  Bo utomlands med MC
   
 Försäkring på färja  Inlösen eller inte
   
 Övningskörning  Utlandsresa på MC
   
 Försäkra elmotorcykel  Påkörd av cyklist
   
Varför lackas inte hela hojen?  Köpa ny hoj - vad gör jag?
 
Jag körde med skivbromslås och välte, gäller försäkringen?   Varför erbjuder Svedea bara trafikförsäkring för supersporthojar och vad kostar den?
 
Jag har skadat mig i en trafikolycka. i har jag rätt till ombud?  Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en MC-försäkring?
 
Jag tappade min MC i garaget och skadade bl a ljuddämpare, fotpinne och styre. Täcker MC-försäkringen detta?  Jag har fyra motorcyklar men kan bara köra en åt gången. Varför kan jag inte ha en samlingsförsäkring för dessa?
 
Vad gäller för resande utomlands under pandemin? Vad gäller då UD avråder från resa till ett land?  Om regress - vad gäller?
 
Jag bor i Spanien och har tagit hit min MC. Var ska den vara registrerad och försäkrad,  Sverige eller Spanien?  Är det verkligen möjligt att det är min MC-försäkring som ska betala om en berusad person stjäl min MC och skadas för livet?
 
Jag har inte besiktat min MC och har därför körförbud på hojen. Gäller försäkringen ändå? Varför är trafikförsäkringsavgiften så hög och täcker den alla skador med oförsäkrade fordon? 
Vad händer om jag tankar diesel istället för bensin i min motorcykel? Kan en omyndig teckna en MC-försäkring?
Hur gäller försäkringen när man har hund med sig på motorcykeln? Vad händer om man inte är nöjd med ersättningen från försäkringsbolaget? Konsumenternas Försäkringsbyrå svarar.
Får jag rabatt på försäkringen om min MC har ABS? Jag tvättade hojen med fel medel och nu har fler ytor fått en oxidliknande beläggning. Täcks det av försäkringen?
Vad innebär världsläget för försäkringspremierna?  
 

Svedea svarar på frågan: Vad gäller med försäkring när jag köper ny mc?


Stefan Karlsson, produktchef MC, Svedea