Köpa och äga motorcykel

Att köpa motorcykel är en stor investering. Det finns tre sätt att köpa hoj idag; av en handlare, av en privatperson eller privatimportera.

Köp av handlare

Om du köper en motorcykel av en handlare gäller konsumentköplagen. Här hittar du vårt informationsblad om att köpa MC av handlare.

Köp av privatperson

Väljer du att köpa en motorcykel av en privatperson gäller köplagen. Här hittar du vårt informationsblad om att köpa MC privat. Konsumentverket har ett  köpekontrakt mellan privatpersoner för MC, moped och skoter. Ladda ner här.

Tyvärr sker en del stölder i samband med provkörning vid privatköp. SMC har därför samlat domar och information på hemsidan om hur du kan minska riskerna vid provkörning i samband med privatköp. Här finns även ett avtal. 

Privatimport

Många väljer att köpa motorcykel utomlands och privatimportera sin motorcykel. Här hittar du vårt informationsblad om privatimport. Bladet beskriver vad du bör tänka på. De flesta handlar hoj i Tyskland, ett köpeavtal på tyska finns att hämta här.

Inför verkstadsbesök

Läs tipsen i vårt informationsblad innan du lämnar in motorcykeln på verkstad. 

Problem vid köpet eller på verkstad?
Kontakta konsumentsekreterare i din kommun, SMCs kansli eller någon av våra samarbetsjurister. Observera att konsumentsekreterare endast ger råd och information vid köp av handlare, inte mellan privatpersoner. 

Sök MC