P-skiva på MC - hur gör man?

SMC har den senaste månaden kontaktats av motorcyklister som fått kontrollavgift/P-böter för att man inte haft P-skiva på sin motorcykel. Det handlar om parkeringar utanför köpcentrum, gallerior och i P-hus i anslutning till dessa. För de flesta kommer det som en total överraskning att även motorcyklar och mopeder ska ha P-skiva. I de flesta kommuner har detta inte behövts men nu verkar fastighetsägarna ha skärpt tonen mot alla fordonsägare, även MC. Står det angivet att P-skiva krävs ska även du ha en sådan på din MC – annars kan det bli dyrt!

Hur ska jag montera P-skivan på min MC?
Som alla vet finns det ingen naturlig plats på en motorcykel och moped för P-skiva. Även om en del kommuner hänvisar till P-lådor för MC där motorcyklister ska förvara P-kvitton och P-skivor finns inga sådana att köpa. SMC fick ett tips från Dennis Johansson. Han har löst problemet genom att köpa en P-skiva i ett tåligt material. Vid hjulet längst upp borrade han ett hål. Sedan vred han hjulet och borrade tolv hål. Därefter köpte Dennis ett lås. Numera låser han vid inställd tid runt backspegel eller annan lämplig plats och slipper P-böter och kontrollavgift.

P-skiva finns överallt, denna är inköpt hos Clas Olsson, Hänglås eller vajer finns hos många företag. Välj variant som passar dig. 

Andra lösningar
Det finns även självhäftande P-skivor att köpa, t ex hos OKQ8. Den kan du fästa på synlig plats på din MC. Risken är dock att någon förbipasserande tar med sig din P-skiva. ett sätt att minska risken för P-böter/kontrollavgift i detta sammanhang är att fota och datera P-skivan innan du lämnar motorcykeln. En dom i Högsta Domstolen säger att ett foto väger tyngre än P-vaktens ord. 


OKQ8 är ett av de företag som har självhäftande P-skivor. 


Dennis Johansson ställer gärna upp och svarar på frågor om P-skiva