Tips till dig som ska ta körkort

Här kommer några handfasta tips för dig som ska ta körkort för motorcykel.

Teoriutbildning och  kunskapsprov

Godkännandegraden för kunskapsproven sjunker - bara varannat teoriprov godkändes 2021. Det betyder att eleverna är för dåligt förberedda när det ska genomföras. 

Teoriprovet består av 65 frågor om trafikregler, trafiksäkerhet, miljö, fordon och personliga förutsättningar + fem testfrågor.  Alla prov har samma svårighetsgrad även om frågorna är olika. Man måste ha minst 52 rätt för att bli godkänd. Trafikverkets tips till körkortstagare är att inte bara förlita sig på appar med körkortsfrågor. Istället bör man läsa allt utbildningsmaterial (köps av trafikskolan ) och förstå och kunna förklara varför man svarar som man gör på frågorna.

Apparna är ett komplement till utbildningsboken och sannolikt är det apparna från trafikutbildarna som har de mest relevanta frågorna.. Klarar man inte teoriprovet på svenska kan man boka tolk för att genomföra provet på annat språk utan någon extra kostnad. Teoriprovet kostar 325 kronor. Är du välutbildad blir MC-körkort en verklighet snabbare! 

Tips om körträning och körprov

SMC rekommenderar alla som ska ta MC-körkort att både övningsköra privat och i trafikskola. Mängdträning på egen MC med en privat handledare parallellt med körning i trafikskola ger den bästa utbildningen, de säkraste förarna och ökar dina chanser att bli godkänd i körprovet. 

Hitta trafikskola genom STR och TR

Det finns två svenska organisationer för trafikskolor. Sök trafikskola, kontakta skolan, fråga om upplägg av utbildning och ungefärlig prisuppgift. Vissa trafikskolor erbjuder intensivutbildning.
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR
Trafikutbildarnas Riksorganisation, TR

Riskutbildare

Alla som ska ta MC-körkort måste genomgå Riskutbildning, Risk 1 och Risk 2. Del 1 är teori i 180 minuter. Del 2 är 240 minuter och görs på motorcykel. Risk 2 ska göras i slutet av utbildningen. Läs mer här. Du måste ha gjort Risk 1 och Risk 2 innan du kan göra teoriprovet. Sök riskutbildare här. 

Bli en säker och tänkande MC-förare

SMC har samarbetat med trafikskoleorganisationerna STR, TR samt Trafikverket och Transportstyrelsen under två år. Målet har varit att komma överens om hur det går till att köra MC. Informationssidorna har tagits fram för att peka på att fokus i körkortsutbildning och prov inte ligger på manövergård utan på körning i trafik. Filmerna kopplar manövergårdsövningar till verkliga trafiksituationer. 

Web-utbildning

MC-Jakten;  är en webutbildare som tar upp allt möjligt man undrar över inför sitt körkortstagande. Sidan har instruktionsfilmer, tips och information. Du kan köpa utbildningsvideos och teorifrågor inför prov. 

Full Kontroll 

Full kontroll är en instruktionsbok i hur man kör motorcykel. Den är mycket uppskattad av motorcyklister i hela världen. Boken finns nu även i videoform. Läs mera. 

Körprovet

Körprovet består av tre delar; säkerhetskontroll, manöverprov (lågfart, högfart, broms) samt körning i och utanför tätort. 

STR har en bra film som visar de tre delarna i manöverdelen av körprovet.
Checklista från MC-Jakten för Säkerhetskontroll MC. 
Säkerhetskontroll på film från Mårtenssons Trafikskola (12,24 min) 

Körprovet kostar 1 645 kronor dagtid vardagar och 2 145 kronor kvällar och helger. Hyra av MC tillkommer om du inte kör på din egen MC. Kom väl förberedd till provet och du får körkortet snabbare! Läs mer om krav på skyddsutrustning och krav på din MC här. 

Övningskör med SMC

Alla som övningskör på motorcykel kan delta i två typer av kurser inom SMC; grundkurser och Knix på gokartbanor och liknande. Det är vidareutbildning för motorcyklister. Även du som ska ta körkort kan delta med din handledare. Här får du  träna olika moment tillsammans med andra motorcyklister och SMC:s instruktörer. Läs mer här

Ska du vara handledare vid privat övningskörning?

SMC uppmanar alla att utbilda sig grundligt innan man tar MC-kort. Den bästa utbildningen som ger högst godkännande vid körprov är om man kan kombinera trafikskola och privat övningskörning. Men, hur länge gäller egentligen ett handledarskap? Kan man avsluta ett handledarskap? Får man ha hur många elever som helst? Det är viktiga frågor som SMC informerar om på denna sida.  

Lånar du ut din hoj vid privat övningskörning?

Du som lånar ut din egen motorcykel vid övningskörning, bör kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Har du till exempel en 40+ försäkring och en 20-åring kör hojen? Då måste du byta försäkringsklass vilket kan innebära både högre premie och högre självrisk.

Myndigheternas hemsidor

Trafikverket ansvarar för teori- och körprov, fotografering till körkort och godkännande. 

Transportstyrelsen ansvarar för körkortsregler, körkortstillstånd, handledare, körkortsregistret och tillsyn av trafikskolor och förarprövare.  

Ladda ner SMC:s informationsblad om att ta MC-kort

 

Ladda ner och läs SMC:s informationsblad Att ta MC-kort.