Ändra lagen om adresser till nya med MC-körkort!

2014-07-31

Att nya körkortstagare har en höjd olycksrisk är ett känt faktum liksom att SMC är rätt avsändare för trafiksäkerhetsinformation. Därför har SMC ett antal gånger ansökt om att få köpa adresser till nya MC-körkortstagare för årliga direktutskick. Svaret är tyvärr alltid blankt nej eftersom endast uppgifter om fordonsägare lämnas ut. Därför begär SMC att regeringen ser över lagen om vägtrafikregister så att det blir möjligt att få adresser till alla som har nytt MC-körkort.
SMC hoppas givetvis att lagen ändras!

Ny på motorcykel = högre risk
De första åren som ny körkortsinnehavare innebär en ökad olycksrisk, oavsett fordon. Majoriteten av dem som dödades på motorcykel 2009-2011 hade haft körkort längre tid än fyra år. Dock hade drygt 30 procent haft körkort kortare tid än tre år. 

I juni 2014 träffade SMC Trafikverket och gick igenom djupstudierna av dem som dödats på motorcykel 2013. Sex av 38 hade tagit körkort det senaste året vilket visar att SMC:s önskemål om att få tillgång till adresserna har ett viktigt syfte: att nå dem som nyligen tagit körkort med behörighet A1, A2 och A, för att ökad trafiksäkerheten bland nyblivna motorcyklister genom riktad information. 

SMC som informationskanal
SMC ses i alla sammanhang som den part som representerar motorcyklisterna i landet. SMC ses som den part som är bäst lämpad att sprida information till motorcyklisterna, ett uppdrag SMC fått inom ramen för strategiarbetet för att öka motorcyklisters säkerhet och minska olyckstalen. Strategi för ökad säkerhet på MC och moped version 2.0. 

När man frågar motorcyklisterna om  var det personliga säkerhetsmedvetandet skapats, återfanns tio av de tolv högst rankade säkerhetskällorna inom MC-kollektivet. Det handlar om MC-kompisar, artiklar, fortbildning och skrifter utgivna av SMC. I botten hamnade svenska myndigheter, tillverkare och återförsäljare. Studien hittar du här. 

SMC genomförde under 2013 en undersökning om körkortsutbildning. Av svaren framgår tydligt att det faktum att man fått ett körkort inte betyder att man är fullärd. Många anser att man fått viktiga kunskaper i riskmedvetenhet och körteknik genom att delta i fortbildning arrangerad av SMC. 

Vad vill SMC?
SMC vill nå nya körkortstagare med riktad information om trafiksäkerhet, kursverksamhet och annat som SMC kan erbjuda. SMC har endast begärt adresser, inte personuppgifter. Idag ger lagen om vägtrafikregister möjlighet att lämna uppgifter om fordonsägare för bland annat ökad trafiksäkerhet. Denna möjlighet finns dock inte då det gäller körkortstagare då dessa ses som integritetskänsliga. 

SMC.s förslag till regeringen är därför att regeringen ändrar Lagen om Vägtrafikregister (LVTR 2001:588) så att det blir möjligt för organisationer och myndigheter att få tillgång till adresser i körkortsregistret då syftet är att öka trafiksäkerheten bland nya körkortstagare. 

SMC:s brev till regeringen.
Dom från Förvaltningsrätten i Karlstad.