Regler för resande i EU

2021-06-29

I takt med att allt fler får sin andra spruta ökar suget av att få resa med sin motorcykel. SMC får många frågor, främst om länder i Europa. EU-kommissionen har skapat sidan Re Open EU med regler för respektive land. Här kan du söka information om vad som gäller för inresa och på plats. Många vill resa till Norge men tyvärr är fortfarande inte möjligt för nordiska medborgare att komma in i landet, oavsett vaccinering.

Re open EU

Re-open EU ger information om de olika åtgärder som vidtagits, bland annat om karantän- och testningskrav för resenärer, EU:s digitala covid-intyg för att hjälpa dig att utöva din rätt till fri rörlighet och mobila kontaktspårnings- och varningsappar för coronaviruset. Informationen uppdateras ofta och finns tillgänglig på 24 språk för att hjälpa dig att planera din resa i Europa.

EU-länderna har enats om en samordnad strategi för att begränsa den fria rörligheten med anledning av coronapandemin. Detta inbegriper en färgkod för klassificeringen av regioner på grundval av den epidemiologiska situationen där.

Läs mer på Re-open EU

Läs mer på sidan om resor i EU under pandemin. 

Covidbevis

Covidbeviset är en viktig del för att underlätta resandet i EU/EES. Detta gör du för att få ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

  • Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  • Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar 1 juli).
  • Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  • Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.