Sänk hastigheten och visa hänsyn

2020-06-01

Sommaren är äntligen här och med den har motorcyklisterna kommit ut på vägarna. Tyvärr har redan elva personer dött på tvåhjulig MC under årets första fem månader och flera har skadats allvarligt. Många olyckor kan undvikas om alla som visas i trafiken sänker hastigheten, ger varandra utrymme och visar hänsyn till medtrafikanterna, oavsett hur många hjul man har på sitt fordon. Alla vill komma fram säkert!

Under 2019 minskade de allvarliga MC-olyckorna rejält, medan 2020 fått en mörk start. Elva personer har dödats på tvåhjulig MC till och med 31 maj. Varje år går SMC igenom djupstudier av dödsolyckorna med Trafikverket och varje år konstaterar vi att de flesta olyckor i trafiken beror på misstag hos föraren, ett faktum som gäller motorcyklister i lika hög grad som andra trafikanter. Alla trafikanter, även motorcyklister måste samarbeta i trafiken och köra som folk. Aggressivitet, grupptryck, hänsynslöshet, stress, prejning och adrenalinpåslag hör helt enkelt inte hemma på vägarna.

Här kommer några enkla livräddningsråd från SMC.

- Du själv och din körstil är den viktigaste faktorn för din överlevnad!

- Håll avståndet till andra trafikanter, skapa egna utrymmen och var beredd på att kunna oväntat kunna stanna inom siktsträckan om något händer. I alltför många dödsolyckor har motorcyklisten kört in i framförvarande fordon – ibland en MC-kompis.

- Kör aldrig om i en korsning eller vid en anslutande väg. Bilar kan svänga ut eller göra vänstersväng. De flesta dödsolyckor på MC med andra trafikanter sker i korsningar.

- Gena aldrig i kurvor, sänk farten och vrid mjukt på gasen för att ta dig ur kurvan. Den vanligaste singelolyckan sker i kurvor sedan MC-föraren gjort motsatsen och tappat kontrollen.

- Hastigheten har en avgörande betydelse och i majoriteten av dödsolyckorna har hög fart bidragit till olyckan. Ju snabbare du kör, desto längre blir din reaktions- och bromssträcka.

- Fall inte för grupptrycket när du är ute med dina hojkompisar. Varje år ser SMC dödsolyckor där motorcyklisten som körde sist i gruppen aldrig kom hem.

- Självklart har du ett MC-körkort innan du börjar köra hoj.  Statistiken visar att nästan en tredjedel av dem som dör i MC-olyckor saknar körkort och de flesta äger inte ens en motorcykel.

-Självklart kör du aldrig påverkad av alkohol eller droger. Tyvärr är nästan en tredjedel av de som dör i trafiken på motorcykel påverkade. De flesta av de påverkade har inte heller MC-körkort.

- Använd heltäckande skyddskläder och godkänd hjälm. Komplettera med ryggskydd. Glöm inte handskarna!

- Många allvarliga olyckor visar att MC-föraren inte använt rätt bromsteknik. Välj en motorcykel med ABS-broms nästa gång. Träna bromsteknik på egen hand eller med SMC – när kurserna kommer igång.

- Det är inte farligt att köra MC, men det förutsätter att motorcyklister och trafikanter följer spelreglerna och gör allting rätt ute i trafiken.

Välkommen till någon av SMCs kurser när de öppnar i hela landet efter corona-krisen. Där tränar vi fordonskontroll samt broms- och kurvteknik på asfalt och grus under säkra former.

Dödade på tvåhjulig MC jan-maj

År  döda t o m maj
2020  11
2019   4
2018  11
2017  4
2016  7
2015  
2014  
2013  
2012   6
2011  11
2010  8
 Snitt  7,818

 

Jesper Christensen, SMC, uttalar sig i P4 om årets MC-olyckor