Säkerhetsfolder till berörda inom gator och vägar

2020-04-08

Veckan innan påsk har SMC skickat ut dokumentet "Säkrare gator och vägar för motorcyklister och mopedister - en självklarhet i Nollvisionen" till 290 kommuner, 21 regioner, entreprenörer, tjänstemän i Trafikverket och Transportstyrelsen, infrastrukturdepartementet, politiker på olika plan samt riksdagens Trafikutskott. Genom utskicket uppmärksammar SMC samtliga på behov hos dem som kör tvåhjuliga motorfordon, vanliga olycksorsaker samt vilka åtgärder väghållarna kan göra för att minska olycksrisken. Det finns inga riktlinjer i Sverige som rör MC och moped, därför gör SMC detta utskick.

Så här står det i brevet som skickas.

MC och moped är smarta fordon som underlättar vardagslivet och är grunden till många fina upplevelser på fritiden och semestern. Men smarta fordon har särskilda behov. En genomtänkt och anpassad väginfrastruktur kan rädda liv och minska antalet lindrigt och svårt skadade. Små förändringar i infrastrukturen kan ha avgörande betydelse för skaderisken för motorcyklister och mopedister utan att säkerheten försämras för andra trafikanter. Åtgärder som förbättrar för motorcyklister förbättrar i stort sett alltid även förutsättningarna för övriga trafikanter. Det krävs dock att samtliga aktörer samarbetar för att skapa den säkra vägmiljön som samtliga trafikanter behöver och förtjänar!

 

Till dig som är entreprenör eller tjänsteman på myndighet

 
Det ligger ett stort ansvar hos både entreprenör och tjänstemän. Entreprenören ansvarar för att uppdrag utförs på korrekt sätt och att arbetet håller en hög kvalité. Tjänstemannen ansvarar för uppföljning och kontroll över att samtliga arbeten utförs på korrekt sätt. Vägarna ska vara fria från hinder och halka. Grus ska sopas bort snarast möjligt. Ny beläggning ska klar friktionskraven. Det som resulterar i ett stenskott i en bilruta kan vara en dödlig olycka för en motorcyklist. Noggrannhet och tydliga riktlinjer räddar liv!

 

Du som sitter på Trafikcentralen eller som är tjänsteman hos kommunen

 
Ta varje anmälan som skada eller hinder på väg på allvar. Det är framförallt grus på vägarna som leder till många olyckor. Genom att rapportera brister på väg vidare till ansvarig entreprenör och kräva åtgärd kan du minska olycksrisken för alla som färdas på motorcykel och moped.

 

Du som arbetar med utformning av gator och vägar

 
Genomtänkt planering och utformning av vägar och gator är nyckeln till säkra vägar. Vilket material används och hur vägarna är utformade kan bidra till att säkerheten för samtliga trafikanter ökar. Kom dock ihåg att alla hinder som installeras i vägens sidoområde kan ha förödande konsekvenser för tvåhjuliga motorfordon. För oss är alltid förlåtande sidoområden att föredra.

 

Till dig som är politiker


Med de rätta politiska besluten kan du bidra till en ökad trafiksäkerhet för samtliga trafikantgrupper. Tvåhjuliga motorfordon är smarta fordon som inte underlättar pendling och därmed människornas vardag och minskar trängseln- framförallt i våra storstäder. Allas säkerhet ska värnas på våra gator och vägar och ingen ska uteslutas i trafikplaneringen.

 Detta dokument har Sveriges MotorCyklister skrivit, tryckt och distribuerat till motorcyklister, väghållare, entreprenörer och politiker. Dokumentet innehåller statistik som visar på behovet av att inkludera oskyddade trafikanter på MC och moped i planering, utformning, drift och underhåll av vägar. Dokumentet innehåller också konkreta förslag och åtgärder på hur säkerheten kan öka för MC och moped.

 

Ladda ner dokumentet Säkrare vägar och gator för motorcyklister och mopedister - en självklar del av Nollvisionen.