Att besikta sin MC

2020-04-18

För många motorcyklister innebär en ny säsong även en tidsbokning hos något besiktningsföretag. Privatiseringen 2010 medförde en rad förändringar. Nya aktörer kom in i marknaden och många förväntade sig en förbättring av förhållandena och en större valfrihet och sänkta kostnader. Men skedde det nödvändigtvis någon förbättring?

SMC har pratat med ett antal besiktningsföretag framförallt om kvalitét och prissättningen eftersom våra medlemmar har uppmärksammat att besiktningen för MC vanligtvis blir dyrare jämfört med bil. Det viktigaste budskapet som SMC fick var att MC-förare i regel har bättre koll på sina fordon och är mån om sin och andras trafiksäkerhet. MC underkänns i en mycket lägre grad jämfört med andra fordonsklasser.

Vad gäller prissättningen för besiktningen av MC och andra fordon så säger branschen att det finns olika förutsättningar för MC jämfört med bil. Det ställs höga krav på en certifierad besiktningsman och ett certifikat gäller i fyra år innan den måste förnyas. Därtill ska man även ha respektive körkortsbehörighet för att kunna genomföra provkörningar. (I samband med detta ska också understrykas att) Det finns en mycket högre omsättning på bilsidan jämfört med motorcyklar, vilket gör att kostnaderna för en besiktningsman som enbart besiktar motorcyklar är högre jämfört med bil. Och ett större antal bilister gör att den fordonsklassen också har en större konkurrenskraft i den marknaden. Det här resultatet är någonting som SMC varnade för redan innan privatiseringen skedde.

Vad kan du som motorcyklist göra?
För det första, ska vi motorcyklister fortsätta med att ha koll på våra fordon och sköta om våra motorcyklar så att de är trafiksäkra i alla lägen och därmed fortsätta att ha ett bra rykte bland besiktningsföretagen. På så sätt går besöket hos besiktningen snabbt, enkelt och utan onödigt krångel.

Jämför besiktningsföretagen!

Swedac och Transportstyrelsen har publicerat tydliga regler och villkor för att säkerställa att du som konsument ska få en hög kvalité oavsett vilket företag du väljer för att besikta ditt fordon. Det är oftast priset som då avgör vilket företag du väljer. Vissa företag erbjuder drop-in tider som normalt sett är dyrare men du kan även boka din tid i förväg för att spara pengar. Om du vill spara en ytterligare slant så kan du givetvis kolla dina förmåner som SMC medlem. Vi har samarbete med Besikta (15 % på MC, bil, lätt lastbil och släp, Carspect (30 kronor på MC, bil, lätt lastbil och släp), DEKRA (10 % på MC, bil, lätt lastbil och släp).

Om det händer någon olycka
Några medlemmar undrade förstås också vad som gäller om det händer någon olycka eller skada under besiktningen. Framförallt provkörningen utgör en risk att besiktningsmannen råkar ut för någon olycka och det är någonting som naturligtvis har skett ett antal gångar tidigare med både bil och MC.

Eftersom det är ett lagligt krav på besiktning och provkörning ingår enligt lagen är det förstås ingen större fråga att du som ägare har lämnat ditt fordon till någon annan. Företagen är (vanligtvis) försäkrade och sådana omständigheter.  I vart fall är dock alltid skadeståndslagen gäller om olyckor händer.

 

Så här ser prisbilden ut för kontrollbesiktning av MC (Suzuki GSX-S 750) via bokat besök, drop in jämfört med bil (Volvo XC 70) i april 2020 (OBS: prisläget kan variera starkt beroende på ort och datum):

Företag

MC drop-in (kr)

MC tidsbokning (kr)

Bil drop-in (kr)

Bil tidsbokning (kr)

DEKRA

449

449

499

fr. 429

Besikta

499 + 100

499

399 + 100

fr. 399

Carspect

499 (ej drop-in)

499

ej drop-in

fr. 529

Bilprovningen

499

499

fr. 529

fr. 299

Opus

549 (ej drop-in)

549

ej drop-in

fr. 445



Har du fler frågor kring besiktning av din MC kontakta SMC-kansli eller besiktningsföretaget direkt.