Neeej! Trafikkontoret gav fel uppgifter

2016-09-02

Igår kunde vi ge det glädjande beskedet att P-avgifter för motorcyklar skjuts upp till 1 januari. Det var efter en artikel om detta i SVD vi kontaktade Stockholms stad och fick detta bekräftat. Idag kommer nya besked. Gårdagens uppgifter var felaktiga. Det är endast skyltningen som drar ut på tiden men så snart det sitter en skylt vid en MC-parkering gäller avgift för MC. SMC är smått förvånade över hur kommunikationen på stadskotoret kan vara så olika, från en dag till en annan!

I gårdagens SVD kunde vi läsa att efter en folkstorm av protester och överklagan till förvaltningsrätten skjuts de höjda p-avgifterna upp i delar av Stockholm.
SMC kontaktade givetvis Stockholm Stad för att få detta bekräftat samt fråga varför om det bara gällde i vissa områden och självklart vad som gäller motorcykel och moped klass I i hela staden.

Vi vet att finns flera överklagande till förvaltningsrätten från motorcyklister. I flera fall har överklagandena avslagits varpå motorcyklister begärt inhibition (uppskjutande) av ärendet. En av dessa inhibitioner har avslagits men motorcylisten har överklagat avslaget. Alltså... det är många och långa juridiska processer som pågår. Protesterna är både starka och många. Frågan om avgifterna för MC och moped klass I är fortfarande aktuell för att avgöras i domstol. SMC förutsätter att alla överklaganden, även de som kommit från MC- och mopedägare, diskuteras och beslutas om vid Trafiknämndens möte 22 september. 

Svaret vi fick av Stadskontoret igår var att de nya parkeringsreglerna skjuts upp i hela Stockholm till tidigast 1 januari 2017. SMC Stockholm var givetvis snabba med att skicka begäran om ett möte med Trafikkontoret för att kunna diskutera och påverka än en gång. Det var något vi bad om vid ett möte med Trafikkontoret 21 juni och det lovades av trafikborgarråd Daniel Helldén då beslut fattades i kommunfullmäktige 27 juni.  Om detta berättade vi också igår, men redan idag smolkas bägaren igen. Gårdagens besked var felaktiga. Vi är tillbaka på ruta noll. Det som hänt är att skyltningen av MC- och mopedparkeringar drar ut på tiden. Därav kan införandet av P-avgifterna komma att skjutas fram i delar av staden. Så snart det sitter en skylt så gäller det som står på den.

SMC är förvånade över kommunikationen i ärendet. SMC har erbjudit Stockholms stad att vi kan bidra med att kommunicera ut vad som gäller, men ingen har hört av sig. På Stockholms stad hemsida står att avgifter för MC och moped gäller fr o m 1 september. Men, längre ner på sidan finns en preliminär tidplan där man säger att skyltning för avgifter på MC- och mopedparkeringar inleds under 2017. Samtidigt fick motorcyklar och mopeder som står parkerade på MC-rutor lappar 1 september där det står att man inom kort ska börja betala avgift på parkeringen. Trafikkontoret svarar att införandet av MC- och mopedparkering är uppskjutet till tidigast 1 januari 2017. 

Det är dubbla budskap som lämnas.

Läs gårdagens artikel