Säkerhetsinfo från Nordirland

2015-03-11

I dagarna släppte trafiksäkerhetsansvariga i Nordirland två videos som handlar om MC-säkerhet. Den enda riktar sig till MC-föraren och handlar om fart och de anhöriga som drabbas av olyckorna. Den andra filmen riktar sig till andra trafikanter och handlar om vikten av att titta innan man svänger i trafiken. Små misstag kan kosta livet för motorcyklister.
SMC skulle gärna se liknande kampanjer för ökad säkerhet i Sverige.

Inför MC-säsongen 2015 släpper trafiksäkerhetsmyndigheterna i Nordirland två reklamfilmer. Syftet är att minska dödsolyckorna bland MC-förare. Filmerna ska sändas på TV, bio och via sociala media under mars 2015.

Den första videon "Bike Speed" riktar sig till motorcyklister och handlar om att sänka hastigheten.  Filmens budskap är att tänka på de anhöriga som förlorar en familjemedlem. 

Film 1 Bike Speed

Den andra videon "Biker Aware" uppmanar andra trafikanter att se sig för innan man svänger och innan man kör ut från mindre vägar. Budskapet är helt enkelt "titta en gång till"! 

Film 2 Biker Aware

Miljöminister Mark H Durkan  säger så här om filmerna innan lanseringen på TV: Motorcyklister har rätt att köra på vägen, precis som andra trafikanter. Bilister måste vara uppmärksamma på motorcyklister och respektera deras rätt att använda vägen. Motorcyklisterna själva måste ta hänsyn, sakta ner och använda vägen på ett säkert sätt. Om vi delar vägen måste vi dela på ansvaret. Alla har rätt att köra på vägen. Alla har rätt att komma säkert hem till sina nära och kära. " 

Regeringen i Nordirland satsar mycket på videokampanjer för att minska dödsolyckor. Man pekar på vårdslöshet som de absolut vanligaste orsakerna till dödsolyckor. De vanligaste förarfelen som anses som vårdslöshet är sådana som vi motorcyklister ofta drabbas av. 

  • Ouppmärksamhet
  • Fel placering/fel körfält
  • Köra in i korsning utan att se sig för
  • Köra ut på väg utan att se sig för
  • Omkörning utan att se sig för
  • Vänstersväng utan att se sig för
    En film som släpptes våren 2015 handlar om just detta. Klart sevärd för alla trafikanter. 

 

Till sist, en riktigt sorglig film som handlar om det delade ansvaret för ökad säkerhet: