Körkortskrav infört i Skadefondens stadgar

2015-09-15

För SMC är det en självklarhet att man har ett giligt körkort när man kör MC på egen hand. Vid privat övningskörning ska man naturligtvis köra med godkänd handledare och giltigt körkortstillstånd. Det har varit så självklart att SMC aldrig ställt detta krav i Skadefondens stadgar sedan den skapades 1993. Nu har stadgarna ändrats och kräver att MC-föraren vid olyckstillfället hade giltigt körkort alternativt körkortstillstånd tillsammans med godkänd handledare och giltigt handledarskap. Sedan tidigare finns krav på att föraren var nykter/drogfri och att motorcykeln som användes vid olyckan var skattad, besiktigad och försäkrad.

SMC:s skadefond bildades 1993 och totalt har 1 467 000 kronor betalats ut sedan dess till personer som skadats i MC-olyckor. I fonden finns drygt 1 600 000 kronor. 

I år har stadgarna ändrats två gånger. Först för att förtydliga att passagerare kan söka bidrag ur Skadefonden utan att vara medlem, under förutsättning att förare var det. Den andra ändringen handlar om ett förtydligande att MC-föraren har körkort eller övningskör enligt gällande regler.

Läs mer om Skadefonden.  

Skadefondens stadgar.