Halkvarning E4 Västernorrland

2015-06-30

Trafikverket har under 2015 ställt nya krav på friktionsmätningar i samband med beläggningsarbeten på vägar med mycket trafik. Det gör att vägavsnitt med fläckvis halka uppmärksammas. Idag varnar vi därför för halka på E4 från Årskogen till Myre där nya motorvägen börjar. Vägbanan börjar åtgärdas idag och varningsskyltar för halka är uppsatta.

Trafikverket meddelar SMC när vägavsnitt har friktion som inte uppfyller kraven. Idag ringde företaget Lemminkäinen, som genomfört arbetet, till SMC och meddelade att ett vägavsnitt, Årskogen-Myre, inte uppfyller friktionskraven till hundra procent. Därför har man satt upp varningsskyltar för halka. Ikväll påbörjas åtgärder av vägbanan för att få godkända friktionsvärden. Skulle dessa åtgärder inte vara tillräckliga fortsätter man tills problemet är åtgärdat, skyltarna sitter upp tills arbetet är avslutat. Företaget Lemminkäinen var väl medvetna om SMC:s arbete för bra friktion på våra vägar och vill självklart att beläggnngsarbetet ska uppfylla kraven. 

Det är uppenbart att Trafikverket och entreprenörerna är väl medvetna om problemet och den ökade olycksrisken. Det är mycket bra att Trafikverket ställer krav i kontrakt på att friktionsmätningar ska genomföras innan trafiken släpps på efter nya beläggningar. Det är bra att SMC uppmärksammas på avsnitt med hala partier och att varning utfärdas. 

Kör försiktigt i sommar och ta det lugnt på vägar med ny beläggning! 

Lemminkäinens hemsida.