Västerås får priset Rätt Tänkt

2014-08-20

Västerås stad är den enda kommun i Sverige som inkluderar motorcyklar i sin trafikplan. Den beaktar de oskyddade trafikanterna, motorcyklisterna, i frågor som rör trafiksäkerhet och parkeringsmöjligheter.
I samband med kommunstyrelsens sammanträde den 20 augusti delade Sveriges MotorCyklister, SMC, ut priset ”Rätt Tänkt” till Västerås stad.

Ett remissvar från SMC, om Västerås Trafikplan 2026, ledde till ett konstruktivt möte med kommunen. Remissvaret ledde även till att kommunen ändrade trafikplanen utifrån SMC:s synpunkter. I remissvaret skrev SMC en rad detaljerade förslag om exempelvis val av lagningsmaterial vid vägarbete, skyltning och utformning av trafikmiljön. Kommunen förklarar nu att dessa förslag ska tillgodoses inom ramen för planprocessen.

Genom att dela ut priset Rätt Tänkt vill SMC tacka Västerås stad för att man är den enda kommunen i landet som på detta sätt tar hänsyn till MC och mopeder. SMC utmärkelse Rätt Tänkt delas ut som ett tack för en bra insats för trafiksäkerhet och motorcyklism och som en uppmuntran för fortsatt arbete i samma anda. Priset delades ut av SMC:s ordförande Tomas Bergström samt Tor Berg, ledamot i SMC Västmanland.

 

Sveriges MotorCyklisters motivering till priset Rätt Tänkt lyder:

”Av Sveriges 290 kommuner är det hittills bara en som inkluderat motorcyklar och mopeder i Trafikstrategi och Trafikplan inför framtiden. Det är Västerås stad, som tidigare glömde oss i likhet med andra kommuner.

Ett remissvar från SMC ledde till ett konstruktivt möte där olika frågor diskuterades om planering och utformning, drift och underhåll, MC-parkeringar, framkomlighet och trafiksäkerhet för motorcyklister. Västerås stad lyssnade på MC-förares åsikter som samlades in genom en enkät under MC-mässan. Kommunen efterlyser synpunkter på MC-parkeringar från SMC. Kommunen säger att SMC:s detaljerade förslag om val av lagningsmaterial, skyltning och utformning ska tillgodoses inom ramen för planprocessen.

Allt detta gör Västerås stad till ett föredöme i frågan om att inkludera motorcyklister i allt som rör trafikplanering. Genom att ge priset till Västerås stad hoppas SMC att 289 kommuner ser Västerås som ett föredöme och inkluderar alla som färdas på MC och moped i trafikplaner och trafikstrategier.”

 

För SMC är det självklart att alla trafikslag beaktas i transportplanering. Det är en förutsättning för att få en säkrare trafikmiljö även för motorcyklister. Det är en grund för att få vettiga parkeringar. Därför har SMC påtalat behovet av att inkludera MC och moped i alla kommuners trafikplaner. Hittills är det bara Västerås stad, av 290 som anser att detta är viktigt. 

SMC hoppas nu att övriga 289 kommuner tänker till och ser över sina trafikplaner och trafikstrategier.

Trafikplan Västerås 2026
Remissinstansernas synpunkter.
SMC/SMC Västmanlands svar. 

 

 

Länk till pressrum med pressmeddelande19/8

 

Namn från vänster i bild: Tor Berg, ledamot SMC Västmanland, Ulla Persson, kommunstyrelsens ordförande, Tomas Bergströn ordförande SMC, Solveig Nilsson, ledamot (s).

 

Rymlig och lättillgänglig MC-parkering i Västerås.