Trafikverkets chef för underhåll avgår

2014-02-17

Jan Pettersson, Trafikverkets chef för underhåll, har på egen begäran avgått med omedelbar verkan.

– Det stämmer. Han har själv valt att lämna posten, säger Emma Andersson på Trafikverkets presstjänst, till Svensk Åkeritidning.

I den senaste tidens stormar kring underhållet av järnvägen har Jan Pettersson, Trafikverkets chef för underhåll fått svara på mycket av kritiken. Bland annat medverkade Jan Pettersson i SVT:s debatt. Inslaget börjar efter 28 min i sändningen.

Till Svensk Åkeritidning uppges att den debatt som har följt efter de uppmärksammade tågurspårningarna inte ska ha någonting att göra med att han nu avgår.

– Han har själv valt att lämna sin post. Efter att ha varit involverad i frågorna i 20 år vill han göra något annat. Såvitt jag har förstått har det ingenting med debatten kring järnvägsunderhållet att göra, säger Emma Andersson på Trafikverkets presstjänst, till Svensk Åkeritidning.

Då SMC:s medlemstidning MC-Folket får tag på Pettersson uppger han att han har fått ett nytt uppdrag inom strategisk utveckling på Trafikverket och ska leda ett projekt initierat av EU-kommissionen med syfte att göra en jämförelse mellan infrastrukturförvaltare av järnväg i Europa.

-Det har varit fantastiskt roliga år men jag ska inte sticka under stol med att det också varit en slitsam tid. Jag har de senaste sju åren varit chef för nationella verksamheter som har inneburit mycket tid borta från min familj och det har varit tufft för mig, min fru och mina barn. Det här är ett beslut jag tagit själv efter noga övervägande och jag är glad över det stöd jag har fått, säger Pettersson.

-Jag har varit chef i tjugo års tid för drift- och underhållsverksamhet och har ett tag känt att det är dags att göra något annat. När jag hörde talas om detta projekt kände jag direkt att detta skulle vara en ny och spännande utmaning som jag skulle se fram emot att få leda, fortsätter Pettersson.

SECO:s fackklubb på Trafikverket konstaterar att nu går en chef av samma anledning som den förra chefen också gjorde.

-Eftersom även förre chefen valde att gå utifrån samma anledning så måste vi nog ställa frågan om det är ett omänskligt uppdrag. Den förra chefen var glad att lämna tjänsten och det som var då bakom sig. Det har ju varit en enorm press inte minst från media den senaste tiden, inte minst angående järnvägen, och det måste redas ut hur det ska hanteras i framtiden så att vi riggar en organisation där folk inte behöver bli utbrända och gå från sina tjänster, säger Charlotte Olsson, SECO-ordförande vid Trafikverket till MC-Folket.