Fråga inför valet - MC i bussfil

2014-06-30

Det är valår 2014 och varje dag under Almedalsveckan presenterar SMC en fråga och svar från de åtta riksdagspartierna. Den andra frågan som ställdes var: Vad kan och vill ditt parti göra för att få berörda väghållare – Trafikverket och Sveriges kommuner – att öka möjligheten för motorcyklister att få köra i kollektivkörfält? Frågorna ställdes till riksdagsledamöter i Riksdagens Trafikutskott.

Frågan om MC i bussfil har hittills avgjorts av enskilda tjänstemän i stat och kommuner, inte genom politiska beslut. Därför var den viktig att lyfta då SMC frågade ut riksdagsledamöterna. SMC konstaterar att inget riksdagsparti har något emot att motorcyklar får framföras i bussfiler, även om de flesta menar att detta är en lokal och regional fråga. Flera partier kan tänka sig att lyfta frågan på en högre nivå i olika sammanhang.

Svar från partierna
KD
: Även detta är en fråga som bör beslutas regionalt. Men jag ser inga hinder för att motorcyklar får framföras i kollektivkörfält. Därför bör det vara möjligt att låta motorcyklar köra i bussfiler i städer där dessa finns. 

C: Det finns möjlighet för fler fordon än bussar i linjetrafik att använda bussfiler. Det är viktigt att det sker i samråd med lokaltrafiken i de aktuella städerna. Centerpartiet är beredda att lyfta frågan om MC i bussfil då vi träffar Trafikverket eftersom SL inte ser något problem med MC i bussfiler.

Fp: Folkpartiet har inget att invända mot att motorcyklar får köra i kollektivkörfälten. Detta är ett bra sätt att bejaka och optimera för alla fordonsslag. Det finns utrymme i Trafikförordningen som kan användas. Jag tycker det är en bra idé men beslut måste fattas lokalt utifrån lokala förutsättningar.

M:  När det gäller att få köra mc i kollektivtrafikfältet i kommunerna så är detta kommunernas ansvar och de har kunskap om de lokala trafikflödena, men det är viktigt att kommunerna aktivt arbetar med att försöka underlätta för att där det är möjligt tillåta mc i fler kollektivkörfältet.

S: Jag anser att det bör vara möjligt att tillåta motorcyklar i kollektivkörfält. Det har varit tillåtet under lång tid utan några olyckor. Det borde finnas en generell regel som tillåter användningen, utom där det är uppenbart att det inte skulle fungera. Trafikförordningen tillåter redan idag MC i kollektivkörfält men besluten ska fattas lokalt. För att öka möjligheten att tillåta detta är jag beredd att från riksdagshåll fatta någon form av inriktningsbeslut då det är en viktig säkerhetsfråga för motorcyklisterna.

Mp: Detta är en lokal och regional fråga för politiker i Stockholm och andra städer. Det viktigaste för mp är att framkomligheten för kollektivtrafiken inte försämras. 

V: Vi har inte lagt något förslag om att förbättra möjligheten för motorcyklister att trafikera kollektivtrafikkörfält.  

Sd: Sd tycker att motorcyklar ska få framföras i kollektivkörfält då det är positivt ur säkerhetssynpunkt. MC bör kunna få framföras i de kollektivkörfält där polisen och lokaltrafiken inte har några invändningar. 

Vill du bidra till att få köra MC i bussfil i din kommun? Ställ frågor till lokala politiker!

SMC har ställt frågor till ledamöter i de åtta riksdagspartierna.. Självklart kan du och alla väljare ställa frågor till sina riksdagsmän inför valet. Många frågor som rör vår vardag beslutas lokalt i kommunerna. Politikerna måste få veta att vi finns och vad vi vill. MC-frågor får inte hamna i tjänstemännens papperskorgar!

Ett lysande exempel är frågan om MC i bussfil i Stockholm. Det finns 45 000 MC i trafik i Stockholms län och så gott som alla ägare vill kunna köra i bussfilerna. Extra viktig är frågan för alla som pendlar med motorcykel.  Om tusentals motorcyklister börjar ställa frågor till alla partier om hur viktigt det är för er att få köra i bussfil borde partierna reagera. På riksnivå finns det inget parti som är negativ till detta. Efter valet kan man enkelt följa upp med kontakt till partierna i majoritet och fråga hur och när man tänkt infria vad man lovat.  Förslag på frågor som gäller MC i bussfil. 

Anser ditt parti att motorcyklar ska få använda kollektivkörfält om utrymme finns och det sker i samråd med det lokala bussbolaget?

Anders Åkesson (c)

Lars Gustafsson (kd)

Lars Tysklind (fp)

Leif Pettersson (s)

Siv Holma (v)

Sten Bergheden (m)

Stina Bergström (mp)

Tony Wiklander (sd)