FIM Institute -för säkerhet på bana och väg

2014-10-28

FIM är den globala MC-organisationen som arrangerar MC-sport i hela världen. FIM arbetar självklart för ökad säkerhet, inte bara på tävlingsbanorna utan även på landsväg. Under hösten har FIM invigt FIM Institute i Spanien. Syftet är att öka säkerhet och hållbarhet i MC-sporten och på landsväg.

FIM Institute ligger i MotorLand i Aragón Spanien. Institutet är en icke-vinstdrivande del av FIM som ska utveckla lösningar som kan öka säkerhet och hållbarhet i MC-sporten. Men, kunskaper från sporten kan också användas för landsvägskörning. 

FIM-institutet ska driva forskning och projekt på MC-området som trafiksäkerhet, miljö, säkerhetsutrustning, banstandarder, nya material och utveckla standarder för säkerhetsutrustning. Mycket av den säkerhetsutrustning som utvecklas för MC-förare kommer i ett senare skede till oss landsvägsmotorcyklister. 

Det är ett medvetet val att placera FIM institutet i MotorLand Aragon. Här finns mängder av intressanta företag, till exempel Moto Engineering Foundation och TESSA (Technologies and Systems for Automotive Safety Laboratory).FIM samarbetar också med  Government of Aragon. Företagen i området kan erbjuda expertis och olika laboratorier på en rad viktiga områden, till exempel för att testa hjälmar, skyddsutrustning och räcken. 

Som om detta inte är nog finns tillgång till banorna på MotorLand Aragon. Det är ett unikt komplex med tre olika tävlingsbanor; roadracing, gocart och offroad (motorcross, supermoto, enduro, dirt track mm). Dessutom finns godkända banor för att utbildning MC-förare, banansvariga och personal. 

FIM:s film från invigningen av FIM Institute.

MotorLand Aragon