Fema talar om trafiksäkerhet

2014-11-18

Fema förklarade vid ett möte med EU-kommissionen att körkortsdirektivet måste ses över. Fema pekade på alternativ till dagens körkortssystem och erbjöd dessutom kommissionen experthjälp från Fema och nationella MC-organisationer runt om i Europa för att skapa ett nytt körkortsdirektiv.

Den 17 november deltog Aline Delhaye och Dolf Willigers, Fema,  i en workshop för att förbereda utvärderingen av EU-kommissionens " Road Safety Policy Orientations 2011-2020” i Bryssel. 

Delegater från regeringar och organisationer gav sin syn på åtgärder som genomförts och deras effekt på trafiksäkerheten 2011-2014. De flesta var mycket nöjda men framförde också att man bara kommit halvvägs in i perioden och att det därför är för tidigt att dra slutsatser.  

Det verkar som om Fema var den enda organisationen som inte var nöjd med resultaten och då främst på grund av effekterna av det tredje körkortsdirektivet som infördes 2013. Fema anser att direktivet skapat hinder för att ta MC-körkort, i flera länder har antalet nya MC-körkortstagare sjunkit dramatiskt. Femas åsikt är att blivande motorcyklister ska få en god och kostnadseffektiv grundutbildning. Fema har inte hittat några bevis för att MC-körkorten som består av tre steg och tre prov ger säkrare förare.

Under dagen framförde flera talare behovet av en god trafikutbildning och uppmärksamhet mot motorcyklister från andra trafikanter för att få sänkta olyckstal. De flesta talare krävde ökat fokus på de oskyddade trafikanterna, även motorcyklister. 

Många fler än Fema efterlyste även konskevensanalyser av olika åtgärder. Det behövs mer statistik och forskning på MC-området. 

Fema framförde än en gång de problem som uppstått runt om i Europa sedan det tredje körkortsdirektivet infördes 19 januari 2013. Fema erbjöd självklart kunnande, erfarenheter och expertis till EU-kommissionen för att skapa ett rimligt körkortsdirektiv. EU-kommissionens representant förklarade att när det blir dags för ny lagstiftning kommer man att konsultera alla berörda parter. Självklart kommer Fema och alla medlemsorganisationer att göra allt som står i vår makt för att få komma till tals i de kommande förhandlingarna om ett nytt körkortsdirektiv. 

Nedan en bild från EU-kommissionens möte om trafiksäkerhet i Europa. Foto: Aline Delhaye. 


Dolf Willigers, NL, representerade FEMA på EU-kommissionens möte i Bryssel. Foto: Aline Delhaye.