Interpellation om dåligt vägunderhåll

2013-10-24

Leif Pettersson (s) har skickat en interpellation till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd angående brister i vägmiljön. Han ifrågasätter kontroll av utfört arbete och efterlyser särskild varningsskyltning för motorcyklister. Upprinnelsen till frågan är TV-programmet Uppdrag Granskning.
Ministern ska svara på frågan i en debatt 5 november cirka kl 14.30.

Interpellation är en fråga som en ledamot ställer till en minister i regeringen. Ministern måste svara inom 14 dagar. Svaret ska lämnas både skriftligt och muntligt. Efter att ministern svarat på interpellationen i kammaren blir det debatt mellan ledamoten, som kallas för interpellant, och ministern. Alla ledamöter som vill får delta i debatten som sänds live.

Interpellation 2013/14:56 Undermåligt vägunderhåll av Leif Pettersson (S) till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)
Företag som anlitas för att sköta vägunderhåll håller inte alltid måttet. Det kan konstateras när företag som upphandlats av Trafikverket använder så undermålig bitumen att vägarna blir som halkbanor en varm sommardag. Orsaken till att denna lågkvalitetsprodukt används är naturligtvis därför att det företag som fått upphandlingen vill pressa sina kostnader.

Trafikverket utför inte heller några egen kvalitetssäkring av att beställt arbete är utfört. Istället ska den kontrollen göras av företaget som utfört arbetet. Det är många trafikanter som drabbas av denna ordning men kanske främst motorcyklisterna. När en motorcyklist intet ont anande kör in i ett område med detta undermåliga underhåll kan mycket väl dödsolyckor ske. Så har också skett vilket visades i TV-programmet Uppdrag Granskning för några veckor sedan.

Samma förhållande gäller när potthål ska lagas. Även här har den som utfört arbete ansvaret för att kvalitetssäkra utfört arbete. Ofta leder det till att underhåll som gjorts ett år får göra om i nästa upphandling.

Jag vill nu fråga ministern följande.
Har ministern gjort det ställningstagandet att Trafikverket ska ansvara för att kontrollera att beställt arbete blir utfört?

Har ministern gjort det ställningstagandet att särskilda varningsskyltar behövs för motorcyklister i dessa fall? Vad avser ministern göra för att komma tillrätta med situationen?

SMC ser självklart fram emot svar och kommande debatt!

Länk till interpellationen. 
Följ debatten i riksdagen live.


Leif Pettersson (s), när han inte kör motorcykel


Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd när hon åker MC.